Sürgündeki lanetin son kurbanı

Güncelleme Tarihi:

Sürgündeki lanetin son kurbanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2011 00:00

İran’da 1979’da kanlı bir ayaklanmayla devrilen Şah ailesinin üzerindeki ‘lanet’, bir kurban daha aldı. İslam devrimi sonrası ülkesinden sürülen Şah Pehlevi, Mısır’da kanserden öldü. Kızları Prenses Leyla, 10 yıl önce aşırı dozda ilaç aldıktan sonra can verdi. Ve kız kardeşinin ölümüne dayanamayan, Şah’ın küçük oğlu Ali Rıza Pehlevi de, ABD’deki evinde, başına sıktığı tek kurşunla ‘dayanılmaz hayatı’na veda etti.

İRAN’ı tam 37 yıl yöneten Şah Muhammed Rıza Pehlevi, 1979’da Ayetullah Humeyni liderliğinde gerçekleşen İslam Devrimi’yle devrildi. “Şah’a Ölüm” sloganlarıyla protesto edilen Pehlevi, devrimden bir yıl sonra Mısır’da sürgünde kanserden öldü. Ülkeyi terk ederek yurtdışına kaçan Şah’ın ailesinin üzerindeki kara bulutlar da, geçen onca yıla rağmen dağılmadı.

Prenses Leyla, Londra’da öldü

Şah’ın kızı Leyla, 2001 yılında 31 yaşındayken, Londra’da bir otel odasında aşırı dozda ilaç ve kokain alarak intihar etti. Depresyon ve uykusuzluk problemi çeken Leyla Pehlevi’nin ölümü, sürgündeki aileyi bir kez daha sarstı.
Önceki gün ise, aileye son darbe indi. Şah’ın 44 yaşındaki küçük oğlu Ali Rıza Pehlevi’nin, intihar ettiği öğrenildi. 28 Temmuz 1966’da Tahran’da doğan Ali Rıza Pehlevi, ABD’nin Boston kentindeki evinde, başına tek kurşun sıkarak canına kıymış halde bulundu. Polis, Pehlevi’nin ölümünde bir cinayet unsuru olmadığını açıkladı.

‘Üstesinden gelemedi’

Ailenin sitesi de, Ali Rıza Pehlevi’nin ölümüyle ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi: “Prens Ali Rıza Pehlevi’nin vefatını yurttaşlarımıza bildirmekten büyük bir üzüntü duymaktayız. Milyonlarca İranlı gibi o da çok sevdiği memleketinin başına gelenlerden büyük üzüntü duymaktaydı; ayrıca bir baba ve kızkardeş kaybetmenin acı yükünü taşımaktaydı. Yıllar boyunca acısının üstesinden gelmeye çalıştı ancak en sonunda teslim oldu.”

Annesiyle son fotoğrafı
/images/100/0x0/55ead10bf018fbb8f8988cb2


ÜLKESİNDEN kaçarak ABD’ye göç eden küçük Prens Ali Rıza Pehlevi, Harvard Üniversitesi’nde filoloji ve antik İran çalışmaları alanında eğitim alıyordu. Paris’te yaşayan Şah’ın eşi Farah Pehlevi’nin de, küçük oğlunun ölümü üzerine Boston’a yola çıkacağı bildirildi. Cenaze töreni konusunda ise henüz bir plan yapılmadı. İran’ın devlet televizyonu Press Tv’nin internet sitesi, intihar haberini, “Eski İran diktatörünün oğlu intihar etti” başlığıyla verdi. Haber İran’da dün gün içerisinde en çok okunan haber oldu.

Bu karedeki üç kişi artık yaşamıyor

İran’ın devrik Şahı Pehlevi, 1980’de Mısır’da kanserden öldü. Prenses Leyla, 2001’de, 31 yaşındayken Londra’da ölü bulundu. Ve son olarak Saray’ın küçük Prensi Ali Rıza, önceki gün Boston’da, kafasına sıktığı tek kurşunla hayatına son verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!