Sünniler üzgün, Bush memnun

Güncelleme Tarihi:

Sünniler üzgün, Bush memnun
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2005 09:56

Irak'ta önde gelen laik Sünni politikacılardan Adnan Paçacı, Irak'ta 30 Ocak'ta yapılan genel seçimlerin sonuçlarının açıklanmasının ardından aldığı binde 1'lik oy oranı nedeniyle “hayal kırıklığına uğradığını” söyledi. ABD Başkanı George Bush, seçimleri kazananları ve sandıklara gidenleri kutladı.

Haberin Devamı

Adnan Paçacı, Amerikan CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, “Birçok bölgede katılımın çok az olması nedeniyle hiç şüphesiz hayal kırıklığına uğradık. Bu sonuçlar, meclisteki varlığımızı imkansız kıldı” dedi.

  

“Irak'ta demokrasinin kurulması için seçimlerin önemli bir adım olduğunu” belirten Paçacı, oyların yasallığına itiraz etmediğini kaydetti.

  

LAİK PARTİ'NİN MECLİS'TE SANDALYESİ YOK

 

Paçacı, ayrıca, Irak'ın birçok bölgesinin ve halkın büyük bir kısmının mecliste temsil edilemeyecek olmasının üzüntü uyandırdığını söyledi.

Haberin Devamı

  

Adnan Paçacı önderliğindeki laik partinin, listesinin aldığı sadece 12 bin 728 oy ve binde 1'lik oy oranı ile mecliste sandalyesi olmayacak.

  

ŞİİLER DE SONUÇTAN MEMNUN DEĞİL

 

Öte yandan, Şii din adamı Büyük Ayetullah Ali Sistani'nin himayesindeki Şii ittifakı olan Birleşik Irak İttifakı'nın da aldığı yüzde 48 oy oranından hayal kırıklığına uğradığı bildirildi.

  

İttifakın listesinde yer alan adaylardan Şii liderlerden Abdülaziz El Hekim'in yardımcısı Şeyh Humam Hamudi, “Bundan daha fazla oy oranı bekliyorduk. Bizim hesaplarımıza göre en az yüzde 50 oy bekliyorduk” dedi.

  

Hamudi, ayrıca kesin sonuçların geç açıklanmasıyla ilgili soru işaretleri bulunduğunu ifade ederek, ittifaklarının, oluşan şüpheleriyle ilgili Seçim Komisyonu'na bilgi soracağını söyledi.

 

BUSH, KAZANANLARI VE OY KULLANANLARI KUTLADI

  

ABD Başkanı George Bush, Irak'ta 30 Ocak'ta yapılan genel seçimlerin sonuçlarının açıklanmasından sonra, seçimleri kazananları ve sandıklara gidenleri kutladı.

Haberin Devamı

  

Bush, “8 milyon Iraklı iki hafta önce sandıklara giderek teröristlere meydan okudu. ABD ve koalisyon ortamlarımız, bu büyük günün olabilmesi için oynadıkları rolden gurur duyabilirler” dedi.

  

Resmi olmayan sonuçların incelenmesini ve doğrulanmasını beklediklerini ifade eden Bush, “Terör tehdidine meydan okuyan ve ülkelerini demokrasi ve özgürlüğe doğru götüren Iraklıları tebrik ediyorum. Tüm adayları ve sonuçların kesinleşmesinin ardından göreve gelecekleri de kutluyorum” diye konuştu.

  

İNGİLTERE’DEN KUTLAMA

 

Öte yandan, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Irak seçimlerinin istikrarlı ve demokratik bir geleceğe atılmış önemli bir adım olduğunu belirterek, “tüm seçilenleri” kutladı.

Haberin Devamı

  

Straw, uluslararası topluma, Irak hükümetinin arkasında durma ve önündeki bu zor görevde Irak halkına yeniden destek verme çağrısında da bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!