Sudan Çad'la diplomatik ilişkilerini kesti

Güncelleme Tarihi:

Sudan Çadla diplomatik ilişkilerini kesti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2008 09:45

Sudan, Darfur bölgesindeki isyancıların dün başkent Hartum'a saldırmasından sonra, Çad'la diplomatik ilişkileri kestiğini açıkladı.

Sudan, Çad Devlet Başkanı İdris Debi'yi, isyancıları desteklemekle itham ediyor.

Devlet Başkanı Ömer Hasan El Beşir, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, "Artık bu rejimle diplomatik ilişkilerimizi kesiyoruz" dedi.
Beşir, "Bu güçler (saldırının ardındaki) esasen Çad'ın desteklediği ve hazırladığı Çad güçleridir ve Halil İbrahim'in liderliği altında Çad'dan gelmişlerdir" dedi.

Halil İbrahim, Darfur bölgesinde faaliyet gösteren isyancı Adalet ve Eşitlik Hareketi'nin lideri. Her iki ülke de aralarındaki uzun sınır bölgesinde isyanları bastırmaya çalışıyor. Ancak her biri diğerini, kendi topraklarındaki isyancıları desteklemekle suçladığı için iki ülke arasında gerginlik son yıllarda arttı.

Darfur'daki isyancıların komutanı Abdülaziz El Nur Eşir, dün gece yaptığı açıklamada, başkent Hartum'a girdiklerini, Sudan'da iktidarı ele geçirmeyi amaçladıklarını söylemişti. Yetkililerse Hartum'un dış kesimlerindeki Omdurman'daki saldırının geri püskürtüldüğünü söylediler.
Geleneksel olarak Arapların egemen olduğu merkezi hükümetle çevre bölgelerinden isyancılar arasındaki on yıllardır süren çatışmalar, dün ilk kez başkente taşındı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!