Subcomandante Marcos’un motosiklet günlüğü

Güncelleme Tarihi:

Subcomandante Marcos’un motosiklet günlüğü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2006 00:00

Meksika'da Zapatistaların lideri "Subcomandante" (Komutan Yardımcısı) Marcos, tüm ülkeyi kapsayacak 6 aylık politik turuna binlerce yandaşıyla birlikte başladı. Efsanevi devrimci lider Ernesto Che Guevera’nın yıllar önce Latin Amerika’da çıktığı ve daha sonra "Motosiklet Günlüğü" diye derlediği geziyi anımsatan yolculuğun amacı Meksika’da uzlaşma zemini aramak.

Meksika basını tarafından "Zapatur" olarak adlandırılan ve 31 eyaleti kapsayacak olan yolculuğa Marcos motosikletle La Garrucha’dan, kamyonlar ve otobüslerle kendisine eşlik eden 15 bin kadar yandaşıyla birlikte başladı.

Bu yolculuğun amacının, halkla bir araya gelmek ve Temmuz ayındaki seçimler öncesinde yerli halktan destek almak olduğu belirtiliyor.

Dört yıldır ilk kez ormandaki üslerinden çıkan ve çeşitli pankartlar taşıyan Zapatistalar, ilk durakları olan San Cristobal de las Casas’a ulaştılar. Kent merkezindeki, bir zamanların önemli asi lideri Emiliano Zapata’nın duvar resmi önünde halka hitap eden kar maskeli Marcos, kapitalizmin tehlikelerine dikkat çekti. Marcos, "Düşmanın birçok yüzü ama tek adı var: Kapitalizm. Biz, ırk ayrımı ve yoksulluk yüzünden acı çekenleri dinlemeye geldik" dedi.

Kendisini kumandan Kelly olarak tanıtan, kırmızı-beyaz geleneksel yerli elbiseli ve kar maskeli bir kadın da, hemcinslerine seslenirken, "Kadın sadece yatak ve mutfak için değildir. Biz, pantolon da giyebiliriz" diye konuştu.

Altı ay önce saldırı amaçlı askeri operasyonlardan vazgeçen ve Chipas eyaletinde güçlü olan Zapatistalar, 1994 yılında ilk kez ortaya çıkmış, bazı yerleşim birimlerine hakim olmuş ve yerlilerin hakları için hükümete savaş açmıştı. Zapatistalar, 2001’de de yine yerli hakları yasası için 2 hafta süren bir Meksika turu yapmış, 100 bin kişiyi başkent Meksiko’nun ana meydanına toplamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!