Su tankeriyle terör

Güncelleme Tarihi:

Su tankeriyle terör
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2017 00:08

Afganistan’ın başkenti Kabil’de diplomatik temsilciliklerin bulunduğu bölgede bomba yüklü su tankeriyle saldırı düzenlendi. Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği’ne komşu Almanya ve Hindistan büyükelçiliklerinin hemen önünde düzenlenen saldırıda en az 90 kişi öldü, 461 kişi de yaralandı. Türk Büyükelçiliği’nde can kaybı olmadı. Rus Sputnik sitesi saldırıyı DEAŞ’ın üstlendiğini bildirdi.

Haberin Devamı

KABİLde dün sabah diplomatik temsilciliklerin de bulunduğu Vezir Ekber Han bölgesinde düzenlenen bombalı intihar saldırısında en az 90 kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı Basın Danışmanı Vahidullah Macruh, Anadolu Ajansı’na (AA) yaptığı açıklamada, ölenlerin çoğunun sivil olduğunu, en az 461 kişinin yaralandığını belirtti. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Nacib Daniş da saldırının bölgedeki bir su tankerine yerleştirilen bombayla düzenlendiğini kaydetti. Bazı kaynaklarda ise aracın vidanjör olduğu iddia edildi. Kabil polis sözcüsü Basir Mujahid, “Alman elçiliği yakınında bir bombalı araçtı. Oraya yakın başka önemli binalar ve bürolar da var; asıl hedefin neresi olduğunu söylemek kolay değil” dedi.  

DEAŞ SALDIRISI MI

 Başkentin her yerinden hissedilen patlamada, Vezir Ekber Han’daki binaların çoğu ağır hasar gördü, yaklaşık 30 araç yandı. Rus haber ajansı Sputnik, Afgan 1TV kanalına dayandırdığı haberinde saldırıyı DEAŞ’ın üstlendiğini iddia etti. Saldırıdan kısa süre sonra açıklama yapan Taliban ise sivilleri hedef alan saldırıyı kınayarak, saldırının kendileri tarafından düzenlendiğine yönelik iddiaları yalanladı.

Haberin Devamı

TÜRK ELÇİLİĞİNE TAHLİYE

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bu menfur terör saldırısını şiddetle lanetliyor, hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifa, ölenlerin yakınlarına, Afganistan Hükümeti ve kardeş Afgan halkına başsağlığı diliyoruz” denildi. Diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliğinin de hasar görmesi nedeniyle elçilikte çalışanların bir kısmının geçici olarak Türkiye’ye getirileceğini ancak bu önlemlerin büyükelçiliğin tamamen tahliyesi anlamına gelmediğini bildirdi.

BERLİN’DEN KARAR

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, saldırıda Alman Büyükelçiliği çalışanlarının da yaralandığını söyledi. Fransa’nın AB Bakanı Marielle de Sarnez de, Alman büyükelçilik binasının yanı sıra Fransız elçilik binasının da hasar gördüğünü söyledi. Bu arada Alman hükümeti saldırı üzerine ülkedeki Afgan mültecilerin Afganistan’a geri gönderme işlemlerini askıya aldı.   

Haberin Devamı

Su tankeriyle terör

BBC: ŞOFÖRÜMÜZ ÖLDÜ

İngiliz yayın kuruluşu BBC, hayatını kaybedenler arasında kuruluş için çalışan bir şoför olduğunu ve dört muhabirlerinin de yaralandığını açıkladı. BBC Dünya Servisi Direktörü Francesca Unsworth, BBC Afganistan Servisi için dört yıldır çalışan Mohammed Nazir’in çalışma arkadaşlarını işe götürürken hayatını kaybettiğini açıkladı.

ÇAVUŞOĞLU: BU ARACIN NASIL GİRDİĞİ ÇOK İYİ ARAŞTIRILMALI

Saldırının başkanlık binası dahil, hükümet binalarının ve büyükelçiliklerin olduğu bölgede yapıldığını belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Bu bomba yüklü aracın buraya nasıl girdiğini çok iyi araştırmak lazım. Nereden destek aldılar? Bu çok ciddi bir olaydır. Maalesef şu ana kadar 80 kişinin öldüğü haberini aldık. Ölenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diliyoruz” diye konuştu. Çavuşoğlu, “Patlayan bombanın şiddetiyle büyükelçilik binamızda da hasar meydana geldi. Ama çok şükür herhangi bir yaralı yok. Sadece yerel personelimizin üzerine bir tahta düşmüştür. Ama yaralanma yoktur” dedi. Çavuşoğlu, elçiliğin hasar gören kısımlarındaki inşaat bitene kadar personelin bir kısmına moral izni verileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Su tankeriyle terör

SON 24 SAATTE NE OLDU?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!