Straw: Türkiye'nin üyeliği AB için önemli

Güncelleme Tarihi:

Straw: Türkiyenin üyeliği AB için önemli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2005 11:31

Jack Straw: Türkiye'nin AB üyeliği Türkiye'nin geleceği kadar Avrupa ve uluslararası toplumun geleceği açısından da büyük önem taşıyor.

Haberin Devamı

 Fransa, tanıma takvimi istedi

 

Avrupa Birliği Dönem Başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw, Londra'da, Kamu Siyaseti Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen “Türkiye'nin AB Üyeliği Meselesi” konulu toplantıda konuştu.

 

Straw, Türkiye'nin çoğunluğu Müslüman, laik bir millet olduğunu hatırlatarak, “Türkiye'ye kapıları açmak, Batı ve İslam kültürlerinin modern dünyada ortak olarak yaşayabileceklerini kanıtlayacaktır” dedi.

  

Haberin Devamı

Bunun alternatifinin “bedeli ödenemeyecek kadar” kötü olduğunu belirten Straw, konuyla ilgili stratejik öneme haiz adımın gelecek ay AB tarafından atılacağına dikkat çekti.

 

“TÜRKİYE'NİN JEOPOLİTİK KONUMU BU ÜLKEYE HER AÇIDAN HAYATİ STRATEJİK ÖNEM KAZANDIRIYOR”

 

Jack Straw, Türkiye'nin jeopolitik konumunun, bu ülkeye her açıdan hayati stratejik bir önem kazandırdığını vurguladı.

  

Geçen genişleme dalgasıyla birliğe doğu Avrupa ülkelerinin kazandırıldığını hatırlatan İngiltere Dışişleri Bakanı, “Bu adımı atarak demir perdeyle ayrıldığımız ülkelerle farklılıklarımızı giderdik. Şimdi Türkiye'ye tam üyelik yolunu açarak, en az bunun kadar önemli bir başka başarıyı sağlama şansımız var” dedi.

 

Straw, 2 yıl önce İstanbul'daki İngiliz başkonsolosluğuna yönelik bombalı saldırının sonrasında Türk hükümeti ve halkının gösterdiği yakın dayanışmayı hatırlattı.

  

ASIRLAR SÜREN İLİŞKİLER

 

Bu dayanışmanın kendisine terörizmin bütün bölme çabalarına rağmen Türkiye ile ne kadar yakın olunduğunu bir kez daha gösterdiğini belirten Straw, 3 Ekim'de Türkiye'nin AB yolunda önemli bir “son adıma” yaklaştığını anımsattı.

 

Haberin Devamı

Bu noktada Türkiye'nin stratejik önemini bir kez daha vurgulamanın önemli olduğunu belirten ve gelecek ay alınacak bu kararın önemli sonuçları olacağını ifade eden Straw, Türkiye ve Avrupa'nın asırlar süren ilişkilerine örneklerle dikkat çekti.

  

Türkiye'nin 1963'te başlayan AB yolculuğuna ve ondan çok daha önce başlatılan NATO çerçevesindeki işbirliğine değinen Straw, bu yolculuğun son adımlarından birini 2002 yılında Avrupa Konseyi'nin Türkiye ile gecikilmeden müzakerelere başlanması kararının oluşturduğunu anlattı.

  

UZUN YOLCULUĞUN SON ADIMI

 

Bu tarihi akışın önemli olduğunu, Türkiye ile Avrupa'nın kaderlerinin ortak olduğunu ortaya koyduğunu da ifade eden Straw, AB Konseyi'nin 3 Ekim'de müzakerelere başlanması kararını ise uzun yolculuğun son adımı olarak niteledi.

Haberin Devamı

  

Türkiye'nin üyeliğinin kendi geleceği açısından olduğu kadar Avrupa ve uluslararası toplumun geleceği açısından da büyük önem taşıdığını belirten Straw, Türkiye'de nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan laik bir toplum yapısı bulunduğuna işaret etti.

  

"TÜRKİYE BATI VE İSLAM KÜLTÜRÜ ARASINDA YAŞADIĞINI GÖSTEREBİLİR"

 

Türkiye'ye kapıları açmanın Batı ve İslam kültürlerinin modern dünyada ortak yaşayabileceklerini göstermesi açısından büyük önem taşıdığını da vurgulayan Straw, bunun alternatifinin ise bedeli ödenemeyecek kadar kötü sonuçlar doğuracağını ifade etti.

  

Avrupa'nın kendi içine mi dönmesi, yoksa sınırlarının ötesine mi bakması gerektiği sorusuna yanıt da arayan İngiltere Dışişleri Bakanı, ”Hepimiz global güçlükler ve rekabetler arasında yaşıyoruz. Statik bir Avrupa daha güvenli olmayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

  

"GENİŞLEME AB ÜYELERİNİN REHAFINI ARTIRDI"

 

Avrupa'nın bir tek şeyden emin olması gerektiğini; genişlemenin Avrupa'nın hayrına olduğunu kaydeden Straw, “Genişleme üye ülkelerin istikrar ve refahını olumsuz etkilememiştir. Aksine artırmıştır” diye konuştu.

  

“Neden Türkiye ve neden şimdi?” sorularını da yanıtlayan Straw, Türkiye'nin her açıdan büyük bir jeopolitik önemi bulunduğunu, bu konumun da uyuşturucuyla mücadeleden yasadışı göçe, uluslararası terörizmden enerji yolu oluşturmasına kadar sayısız faydaları bulunduğunu ifade etti.

  

"TERÖRİSTLER TÜRKİYE'Yİ AVRUPA'DAN UZAKLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR"

 

Bunun yanı sıra Türkiye'nin üyeliğinin çok daha önemli politik faydaları bulunduğunu vurgulayan Straw, bu nedenle de teröristlerin Türkiye'yi Avrupa'dan uzaklaştırmaya çalıştıklarını söyledi.

 

Haberin Devamı

Teröristlerin böylece medeniyetler çatışmasını daha kolay hale getireceklerinin farkında olduklarına dikkat çeken Jack Straw, ”İstikrarlı, AB'ye demir atmış bir Türkiye güçlü bir sembol oluşturacaktır” dedi.

  

Türkiye'nin Avrupa güvenliğine yapacağı katkının son derece açık olduğunu da söyleyen Straw, Türkiye'de önemli bir reform hamlesinin gerçekleştirildiğini, bunların kesintiye uğratılmaması gerektiğini de ifade etti.

“AB MÜZAKERELERE BAŞLAMA KARARINA UYMALI”

 

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Avrupa Birliği'nin, daha önce alınmış kararına uygun olarak Türkiye ile müzakereleri başlatması gerektiğini vurguladı. Straw, müzakerelerin Avrupa Komisyonu'nun dikkatli gözetim ve denetimi altında yapılacağını ve sürecin uzun ve karmaşık olabileceğini belirterek, Türkiye'de gerçekleştirilmekte olan reformların da sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.
  
EGE, YUNANİSTAN, KIBRIS

 

Bunun dışında bir gelişmenin, Türkiye'de ortaya konulan dikkat çekici gelişmeleri de tehlikeye atabileceğini vurgulayan Jack Straw, ”Ortadaki önemli durumu açıkça anlatmalıyız. Türkiye'deki reformlar hepimizin çıkarınadır. Eğer yanlış bir karar verirsek, kendi kapımızın önünde bir krizle karşı karşıya kalabiliriz” dedi.
  
Türkiye'nin üyelik sürecine en büyük desteğin yakın komşuları Yunanistan ve “Kıbrıs” tarafından verilmekte olduğunu da hatırlatan Straw, “Türkiye'nin üyeliği Kıbrıs ve Ege de dahil bütün bölgenin çıkarınadır” diye konuştu.
  
KIBRIS DEKLARASYONUNA ELEŞTİRİ

 

“Türk hükümeti bir deklarasyon yayımlayıp protokolün imzalanmasının 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tanınması anlamına gelmediğini belirtmemiş olmasını tercih ederdim” diyen Straw, “Bunun yapılmış olması, süreci daha da güçleştirmiştir. Şimdi AB bu deklarasyonu en uygun biçimde nasıl yanıtlayacağını tartışıyor. Bizim ortak gayemiz, Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının 25 üyenin tümünü, ayrımsız kapsayacak şekilde uygulanmasıdır” ifadesini kullandı.
  
“Türkiye'nin deklarasyonunun kaygılar yaratmasına rağmen, bunun, Türkiye ile başlatılacak üyelik müzakerelerinin gecikmesine yol açmaması gerektiğini” belirten Straw, birliğin sorunu çözecek gücü bulunduğunu söyledi.
  
Aynı tür sorunların İngiltere'nin üyeliği sırasında da Kuzey İrlanda ve Cebelitarık konularında yaşandığını hatırlatan Straw, sorunun çözüleceğinden emin olduğunu kaydetti.
  
Adanın iki toplumunun da süreçten azami fayda sağlamasını istediklerini belirten Straw, müzakerelerin 3 Ekim'de başlatılması gereğini vurguladı.

 

"TÜRKİYE NEREYE DEMİRLEYECEK?"

 

Bu arada Dışişleri Bakanı Jack Straw, International Herald Tribune gazetesinde yayımladığı makalede üyelik müzakerelerinin öngörüldüğü gibi 3 Ekim’de başlaması gerektiğini kaydetti.

 

AB’nin uzun bir zaman önce "Türkiye’nin nerede demirlemesini istediği" konusunda karar verdiğini belirten Straw, "AB’nin bir seçim yapma lüksü yok" ifadesini kullandı.

  

FRANSA: GÜMRÜK BİRLİĞİ UYGULANMAZSA MÜZAKERELER ASKIYA ALINSIN

AB Daimi Temsilcileri Komitesi’nin (COREPER) Türkiye’nin Kıbrıs deklarasyonuna tepki olarak yapılacak karşı deklarasyonda bir uzlaşmaya varamaması üzerine AB Dönem Başkanı İngiltere, mekik diplomasisi başlattı. Fransa ise, Türkiye’nin Gümrük Birliği’ni uygulamaması durumunda müzakerelerin askıya alınmasını istiyor

Brüksel'den yayın yapan "ABHaber"e göre, AB üyesi ülkelerin üzerinde bir türlü anlaşamadığı Türkiye konusunda yayınlanacak karşı deklarasyon ile ilgili AB Dönem Başkanı İngiltere uzlaşıya varılması için mekik diplomasisi başlattı.

İngiltere, Fransa, Rum Kesimi, Yunanistan ve Avusturya ile ikili temaslarda bulunarak deklarasyon metni üzerinde bir an önce görüş birliğine varılmasını hedefliyor.

Fransa ise, Türkiye’nin Gümrük Birliği’ni uygulamaması durumunda müzakerelerin askıya alınmasını öngören mekanizmanın Müzakereler Çerçevesi belgesine eklenmesi için bastırıyor.

ABHaber’e Brüksel’de yapılan sonuçsuz COREPER toplantısı ile ilgili bilgi veren AB çevreleri, taraflar arasında büyük görüş farklılıkları bulunduğuna işaret ederlerken, AB Dönem Başkanı İngiltere’nin Türkiye konusunda birlik içinde zorlandığını ifade ettiler. (ANKA)

Genişlemenin durdurulmasının Avrupa’nın yükselen Asya ekonomileriyle rekabet etme yeteneğini zayıflayacağını da kaydeden Straw,genişlemenin yeni AB üyeleri ve AB için iyi olduğunu ifade ederek, üyelik olasılığı ve gerçekleşmesinin çok büyük bir değişim motoru olduğunu da belirtti.

  

Yeni üyelerin bazılarının müzakerelere başladıklarında üyelik standartlarının çok gerisinde olduklarını, ancak süreç sırasında değiştikleri anımsatan İngiliz Dışişleri Bakanı Straw, Türkiye’nin de AB'ye üye olduğunda çok değişmiş olacağını kaydetti.

 

"TÜRKİYE'NİN YÜZDE 10'LUK BÜYÜME HIZI AB'Yİ AŞACAK"

 

Jack Straw, Türkiye’nin ekonomisinin gelecek yıl, tüm AB ekonomilerini aşarak yüzde 10’luk bir büyüme kaydedeceğinin tahmin edildiğine dikkat çekti.

 

Straw, "Türkiye’nin ticaretinin yarısı zaten AB ile yapılıyor ve İngiltere ile AB ihracatçıları için büyük bir pazardır" diye yazdı. Straw, makalesinde şöyle devam etti:

  

"Türkiye’nin katılımının siyasi nedenleri daha da güçlüdür. Kültür ve din çeşitliliği, amaç birliği ile bağdaşabileceğini gösterir. AB’ye demirlemiş olan, istikrarlı, refah içinde bir Türkiye, nüfusu çoğu Müslüman olan laik bir ülke, çok güçlü bir sembol olur."

  

KAPSAMLI VE CESUR REFORM PROGRAMI

 

Jack Straw, müzakerelerin zamanlamasını da savunurken AB üyeliği hedefinin Türkiye’de etkileyici bir değişim sürecinin lokomotifi olduğunu, AKP hükümetinin kapsamlı ve cesur bir reform programını izlediğini kaydetti.

  

17 Aralık 2004'deki AB Zirvesinde Türkiye’nin yeterince Kopenhag kriterlerini yerine getirdiğine karar verildiğini anımsatan Straw şöyle devam etti:

  

"O zaman sorun nedir? Kısmen hala çözümlenmemiş bölünmüş Kıbrıs adası sorunudur. 1997 yılında çözüm bulunmamasının, Kıbrıs’ın (Rum Kesimi) AB’ye katılmasını bir duvar olmaması gerektiğini savunmada öncülük eden İngiltere oldu ve geçen yıl Kıbrıs’ı AB’ye aldık. Maalesef AB tarafından desteklenen BM sponsorluğundaki süreç başarılı olmadı. Ancak BM çabalarını desteklemeyi sürdürüyoruz."

  

AB'DE KRİZ UYARISI

 

3 Ekim öncesi yapılacak daha çok iş olduğunu ifade eden Straw, şu ifadelere yer verdi:

 

"İyi bir niyet ile olabilir. Ancak AB’nin, Avrupa Komisyonu’nun sıkı kontrolü altındaki müzakereleri başlatma kararını uygulaması gerektiği açıktır. Tersine yapmak sadece AB’nin kredibilitesinin sorgulanması değil, aynı zamanda Türkiye’nin şimdiye kadar kaydettiği önemli ilerlemeyi de tehlikeye atabilir. Bunun oluşturduğu tehlike konusunda çok açık olmalıyız. Eğer şimdi yanlış yaparsak kendi kapımızın eşiğinde bir kriz bulabiliriz."

 

RUMLARDAN YANIT

Güney Kıbrıs Rum yönetimi, Londra'da bugün düzenlenen “Türkiye'nin AB Üyeliği Meselesi” konulu toplantıda konuşan Jack Straw'un, sarf ettiği ifadelerle “ülkesinin, belki de Türkiye'nin çıkarlarını savunmuş olduğu” değerlendirmesini yaptı.

Rum hükümetinin sözcüsü Kipros Hrisostomidis, “Anlaşıldığı kadarıyla İngiltere, diğer ülkelerin çekincelerini dikkate almadan ülkesinin, ayrıca belki de Türkiye'nin çıkarlarını savundu” dedi.

Ankara'nın, Kıbrıs Rum yönetimi ile ilgili tutumunu “AB'nin bütününe karşı ortaya koyuyor olduğunu” iddia eden sözcü, “Türkiye ile ilgili sorun Kıbrıs'ın (Rum yönetiminin) tutumundan değil, Türkiye'nin AB'nin bütününe karşı ortaya koyduğu tutumdan kaynaklanmaktadır” görüşünü savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!