Straw: Sonuçtan emin değilim

Güncelleme Tarihi:

Straw: Sonuçtan emin değilim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2005 09:08

AB Genel İşler Konseyi, Türkiye konusunda direnen Avusturya’yı, Lüksemburg’da dün akşamdan bu yana süren görüşmelerde ikna etmeyi başaramadı.

Haberin Devamı

 Ortak gelecek bizi bekliyor

 Erdoğan: Rotamız değişmez

 İşte Türkiye için müzakere çerçevesi

 

Avrupa Birliği Genel İşler Konseyi, Türkiye’nin tam üyeliği konusunda ayak direyen Avusturya’yı Lüksemburg’da dün akşamdan bugünün ilk saatlerine kadar sarkan görüşmelerde ikna etmeyi başaramadı. AB Dönem Başkanı İngiltere Dışişleri Bakanı Straw, Avrupa Birliği Genel İşler Konseyi'nin bugün yeniden başlayan toplantısı öncesi, karamsarlığını dile getirerek, "bugün sonuç alınacağından emin olmadığını" söyledi.

 

Haberin Devamı

Avrupa Birliği Genel İşler Konseyi, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği konusundaki müzakerelerin başlaması için Avusturya engellini aşmak üzere yerel saatle 09:30'da toplandı.

 

AB Dönem Başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw, Konsey toplantısına verilen arada yaptığı kısa açıklamada, ”Bugün anlaşmaya varacağımız konusunda emin olamam, bir ülkeden kaynaklanan bazı zorluklarla karşı karşıyayız” dedi. 
  
JACK STRAW, ABDULLAH GÜL İLE GÖRÜŞTÜ

 

Jack Straw, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile telefonda görüştüğünü ve bu konuşmanın ayrıntılarını, AB dışişleri bakanlarına aktaracağını kaydetti.
  
Straw, Gül ile telefonda görüşmesinin yanı sıra Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis ve Komisyon temsilcileriyle de ikili görüşmeler yaptığını söyledi.
  
"TÜRKİYE ÖNEMLİ REFORMLAR YAPTI"

 

“Zor bir aşamadayız” diyen Straw, “Umarım Türk heyetinin buraya gelmesini sağlayacak bir sonuca ulaşırız” diye konuştu. Straw, “Çok ciddi zorluklar var” dedi.
  
İngiltere Dışişleri Bakanı Straw, Avrupa Konseyi'nin bir üyesi olan Türkiye'nin, önemli reformlara imza attığını kaydetti ve Türkiye'nin Avrupa'nın savunmasında önemli yer tuttuğunu belirtti.

 

Haberin Devamı

İNGİLİZ BAKAN ALEXANDER: TAM ÜYELİK HEDEFİNDE ISRARLIYIZ
  
Avrupa Birliği dönem başkanı İngiltere'nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Douglas Alexander,  Türkiye'ye tam üyelik hedefi verilmesi konusunda ısrarlı olduklarını söyledi.
  
AB Genel İşler Konseyi toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Alexander, 17 Aralık AB zirvesi kararlarına sadık bir belge üzerinde anlaşılmasını istediklerini belirtti ve ”Çözüm konusunda umudumuzu sürdürüyoruz” dedi.

 

DÜĞÜM

 

Toplantılar, Avusturya'nın müzakere çerçeve belgesine, tam üyeliğe alternatif imtiyazlı ortaklığı çağrıştıran bir ifade ekletme çabası, Türkiye'nin ise buna karşı çıkması temelinde düğümleniyor.

 

Haberin Devamı

SARKOZY: FRANSIZLAR TÜRKİYE İLE ORTAKLIĞI TERCİH EDİYOR
  
Bu arada Fransa İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy, Fransızların, AB üyeliği yerine Türkiye ile “ortaklığı” tercih ettiklerini söyledi.
  
İktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) lideri Sarkozy, RTL radyosuna yaptığı açıklamada, “Ülkenin duygularını öğrenmek istediğimiz takdirde, çok ciddi çekinceler olacaktır. Bu duygular (AB üyeliğine) kabulden ziyade bir ortaklıktan yana olacaktır” dedi.
  
Ankara ile müzakerelerin başlatılmasına karşı olmadığını belirten Sarkozy, “Ancak Türk dostlarımızın 'Görüşmeleri başlatın, ancak bu görüşmelerin yalnızca bir amacı olsun: Bizi üye yapın' demeleri tuhaf” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

HOLLANDA: UZLAŞMA OLMZSA AVRUPA İÇİN KÖTÜ BİR GÜN OLACAK

 

Hollanda Dışişleri Bakanı Ben Bot, AB ülkelerinin, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlatılması konusunda bir uzlaşmaya varamaması halinde “Avrupa için kötü bir gün” olacağını söyledi. AB Genel İşler Konseyi toplantısından önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bot, “Geçmişte de buna benzer krizler yaşadık, ancak her zaman bir çözüm bulduk” dedi.

  

Türkiye'nin geleceğinin, Avrupa'da olduğunu kaydeden Bot, “Buna ulaşmak için çalışacağız. Halklarımıza açık bir biçimde Türkiye'nin Avrupalı olduğunu söylememiz gerekir” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

SOLANA: ÇÖZÜME ULAŞMA KONUSUNDA İYİMSERİM

  

Avrupa Birliği'nin Dış Politika ve Savunma Yüksek Temsilcisi Javier Solana, bugün yapılacakgörüşmelerin sonucunda bir uzlaşmaya varılması konusunda “kararlı” ve “iyimser” olduğunu söyledi.

  

AB Genel İşler Konseyi toplantısından önce, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Solana, “Eğer bugün işler iyi giderse bir sonuca ulaşacağımızı düşünüyorum” dedi.

  

Solana, bugünkü toplantılarda ilerleme sağlanması halinde Hırvatistan konusunun tartışılmasına da geçilebileceğini ifade etti.

 

İTALYA: AVUSTURYA'NIN İKNA EDİLMESİ ÖNEMLİ

 

İtalya Dışişleri Bakanı Gianfranco Fini, AB Genel İşler Konseyi toplantısında, Avusturya'nın ikna edilmesinin önemli olduğunu söyledi. Fini, dün gece geç saatlere kadar çalışmalarını sürdürdüklerini, ancak sonuca ulaşamadıklarını kaydetti ve bugün yapılacak toplantıda Avusturya'nın ikna edilmesinin önemli olduğunu belirtti.
  
Türkiye'nin AB'ye katılımını istediklerini ifade eden Fini, AB'nin aralık ayında aldığı karara uymasının önemli olduğunu düşündüğünü söyledi. Fini, “Gelişme olacağından umutluyum” diye konuştu.
  
Toplantı salonuna girerken sorulara yanıt veren Portekiz Dışişleri Bakanı Diogo Freitas do Amaral da “Son dakikaya kadar ümidim var” dedi.

 

AB'DE DÜNKÜ GELİŞMELER

 

REHN: MÜZAKERELERİN BAŞLAYACAĞINDAN EMİNİM

 

AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, dün geceki AB Genel İşler Konseyi toplantısından sonra AB dönem başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw ile basın toplantısı düzenledi. Olli Rehn, yaptığı açıklamada, “Türkiye ile müzakerelerin bugün başlayacağından eminim” dedi.

 

AB Dönem Başkanı İngiltere’nin Dışişleri Bakanı Jack Straw, "Bir miktar ilerleme kaydettik, ancak bu ilerleme yeterli değil" dedi. Straw, Avusturya'nın, komşusu Hırvatistan ile de müzakerelere başlanması yönünde ısrarcı olması ve bunu Türkiye konusuna bağlamak istediğini ifade etti. Straw,  “Türkiye konusu bir karara bağlanmadan, Hırvatistan konusuna geçilmeyecek” dedi.

 

AB’nin, Türkiye’ye verilen sözlere sadık kalması gerektiğini vurgulayan Straw, Müzakere Çerçeve Belgesi’nin bu haliyle yayınlanmasına sadece bir ülkenin karşı çıktığını belirterek, isim vermeden Avusturya’yı eleştirdi. Straw, Avusturya’ya karşı tepkisini de, "Kendimi çaresiz hissediyorum" ifadeleriyle dile getirdi.

 

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI FISCHER: MÜZAKERE YAPACAĞIMIZ BİR TARAFIN DA OLMASI GEREKİR

 

Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'in, AB Genel İşler Konseyi toplantısı sırasında meslektaşlarını, Türkiye'nin uzaklaştırılmaması yönünde uyardığı bildirildi. Reuters'ın haberine göre diplomatik kaynaklar, Fischer'in toplantıda “Türkiye'nin önüne konacak belgenin daha da sulandırılması halinde Ankara'nın uzaklaşabileceğini belirttiğini” bildirdiler.

 

Habere göre Fischer toplantıda, “müzakerelere başlamak istiyorsanız, müzakere yapacağımız bir tarafın da olması gerektiğini unutmamanız gerekir” dedi.

 

BELÇİKA DIŞİŞLERİ BAKANI DE GUCHT: MÜZAKERELER BUGÜN BAŞLAMAZSA TARİHİ HATA OLUR

 

Belçika Dışişleri Bakanı Karel de Gucht, müzakerelerin bugün başlamaması halinde asla başlamayabileceğini, bunun “tarihi bir hata” olacağını söyledi.

 

Karel de Gucht, “olayın jeostratejik boyutlarının önemine” değinirken, “toplumun gelişmesi, güvenlik ve AB'nin küresel rolleri” gibi unsurlara dikkat çekti.

De Gucht, Konsey'de onay tartışmaları devam eden Müzakere Çerçeve Belgesi'nde müzakerelerin hedefinin tam üyelik olduğuna ilişkin ifadelerde değişiklik yapılmasının söz konusu olduğunu, Avusturya tarafından önerilen son değişiklik formülünün Belçika tarafından kabul edilebilir gözüktüğünü ancak “bu tür bir değişikliğin, psikolojik olarak, Ankara tarafından kabul edilmesinin zor olduğunu” söyledi.

 

Belçika Dışişleri kaynaklarından gelen bilgilere göre Avusturya, müzakerelerin hedefinin tam üyelik olduğuna ilişkin net ifadelerin belgeden çıkartılmasını, buna karşılık AB Antlaşması'nın yeni üyeleri genel bir çerçevede konu alan 49. maddesine ve 17 Aralık zirvesi kararlarına atıfta bulunulmasını öneriyor.

 

AVUSTURYA TÜRKİYE'NİN HAZMEDİLMESİNDEN ENDİŞELİ

 

Görüşmelerin ardından toplantı salonundan çıkarken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, ’AB’nin Türkiye’nin üyeliğini hazmedebilmesinin önemine’ atıfta bulunurken, diplomatik kaynaklar, Avusturya’nın, Türkiye ile müzakerelerin başlamasına bir itirazının olmadığını ancak gideceği yer konusunda belirleyici olunmasını istediğini aktardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!