Straw: KKTC tanınabilir

Güncelleme Tarihi:

Straw: KKTC tanınabilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2006 00:00

İngiltere Dışişleri Bakanı Straw, "Biz KKTC’yi tanımıyor ve adanın birleşmesini istiyoruz. Ancak Rum Yönetimi’nin yaklaşımı tam aksi sonuçlar doğurabilir. Bugün olsa Rumlar AB’ye alınmazdı" dedi.

DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül’ün geçen ay açıkladığı KKTC’ye izolasyonun kaldırılması karşılığında Rumların gümrük birliğine alınmasını öngören Kıbrıs eylem planı nedeniyle İngiltere ile Kıbrıs Rum yönetimi birbirine girdi. İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, planı reddeden Rum lider Tasos Papadopulos’u sert bir dille eleştirerek, "Bugün olsa Rumları AB’ye almazdık. Papadopulos böyle devam ederse KKTC dolaylı yoldan tanınır" dedi. Rum Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu da, "İngiltere artık arabulucu olamaz, Türk planına destek verenler bölücüdür" karşılığını verdi.

İngiltere ile Kıbrıs Rum yönetimi arasındaki diplomatik savaş, Straw’un adaya yaptığı gezi sırasında KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ı makamında ziyaret etmesiyle başladı. Straw’un ziyareti sırasında Gül, 10 maddelik Kıbrıs eylem planını açıkladı ve Straw da tam destek verdi. Rum yönetimi Türkiye’nin planını reddetti ve Kıbrıs konusunda herhangi bir görüşme masasında İngiltere ile ABD’yi değil, başta Rusya olmak üzere, Fransa ve Çin’i de görmek istediklerini ilan etti.

Straw önceki gün Avam Kamarası’ndaki konuşmasında şöyle dedi: "Sayın Papadopulos kötü niyetle müzakere ediyor. Trajedi, kendisine müsaade etmiş olmamızdır. Üyelik talebi bugünkü şartlar altında yapılmış olsaydı hiç kimse Kıbrıs meselesine dokunmazdı. Kıbrıs’ın üyeliği desteklenmişse bu, o zamanki mantıklı lider Glafkos Klerides’in çözüm istemesiydi. Türkiye’nin AB’ye ilerlemesini imkánsız hale getirdikleri sürece; zaman içerisinde Kıbrıs’a bir rejim gelecek ve bazı ülkeler bu rejimi pratikte tanımaya başlayacaklar" dedi.

RUMLAR ÇILDIRDI

Rum Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu ise Kıbrıs’ta bölünme politikasını yürütenlerin Papadopulos değil, Türkiye’nin eylem planına destek veren İngiltere olduğunu savundu. Straw’un adaya kendi kendini davet ederek temaslarda bulunduğunu savunan Yakovu, "İngiltere tarafsızlığını yitirdi artık Kıbrıs konusunda arabulucu olamayacak" dedi. Rum gazeteleri ise Straw’un açıklamalarını manşetlerinden "Zehirini akıttı", "Tufan Londra’dan geldi", "Ahlaksız saldırı" başlıklarıyla duyurdular.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!