Statinler, hücrelerin yaşlanmasını geciktiriyor

Güncelleme Tarihi:

Statinler, hücrelerin yaşlanmasını geciktiriyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2008 17:54

Statin adı verilen kolesterolü düşürücü ilaçların, atardamar iç çeperinin yaşlanma sürecini de geciktirdiği ortaya çıktı.

Bilim adamları, bu ilaçların sadece kandaki kolesterol seviyesini düşürmediğini, atardamarların iç çeperini oluşturan hücrelerin yaşlanmasını geciktirdiğini de belirtti.

Cambridge Üniversitesinden doktorların yaptığı araştırma, statinlerin bu hücrelerin DNA'sının onarılmasında rol oynayan NBS-1 proteini seviyesini artırdığını gösterdi.

Statin kullanan kalp hastaları üzerinde yapılan araştırmada, atardamar hücrelerinin bölünme oranı normalden 7-13 kat hızlandı.

Bu hücrelerin en önemli rollerinden birinin, atardamarları tıkayarak kalp krizine yol açan yağ plaklarının birikimini engellemek olduğunu belirten araştırmacılar, NBS-1 proteininin yaşam süresini uzattığına ve atardamar hücrelerinin işlevini düzelttiğine, dolayısıyla kalp krizi riskini azalttığına dikkati çekti.

Araştırmada ayrıca, bu mekanizmanın kemoterapi ya da radyoterapi sırasında sağlıklı hücrelerin korunmasına da yardımcı olabileceği ve bu tedavilerin yan etkilerini azaltabileceği vurgulandı.

"Kalbin penisilini" olarak bilinen statinler, yan etkilerine rağmen kalp hastalıklarıyla mücadelede halen kilit rol oynuyor. Araştırma, "Circulation Research" dergisinde yayımlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!