SPD delegeleri nasıl bir karar verecek?

Güncelleme Tarihi:

SPD delegeleri nasıl bir karar verecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2017 13:49

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Berlin’de perşembe günü başlayacak kurultayı hem partinin, hem lideri Martin Schulz’un, hem de olası büyük koalisyon hükümetinin kaderini belirleyecek.

Haberin Devamı

BÜYÜK koalisyona katılıp katılmama konusunda ikiye bölünen SPD’nin iki gün sürecek kurultayı, yoğun ve sert tartışmalara sahne olacak. SPD yönetimi, CDU/CSU ile hükümet kurmak için ucu açık görüşme kararını perşembe günü kurultaya sunacak. 

Kurultay öncesi büyük koalisyon karşıtları ve taraftarları ayrı ayrı uyarılarda bulundu. Partinin sol kanadı büyük koalisyona karşı. Sağ kanadı ise en azından ucu açık görüşmeler yapılmasından yana.
Koalisyon karşıtlarından Marco Bülow, yeniden bir büyük koalisyonun SPD’nin geleceğiyle kumar oynamak anlamına geleceğini savundu. Frankfurter Rundschau Gazetesine konuşan Bülow, Schulz’un partiyi yenilemek istediğine inandığını belirterek, “Ama daha çok, amaçları hep büyük koalisyon olan eski danışmanlar kliğini dinliyor” dedi.

Haberin Devamı

PARTİ İÇİNDE KİMSE İSTEMİYOR
SPD’nin sağ kanadı Seeheimer Grubu’ndan Johannes Kahrs ise delegeleri Hıristiyan Birlik’le görüşmelere açık olmaya çağırdı. Kahrs, “SPD içinde kimse büyük koalisyonu istemiyor. Ama şimdiki durum hisleri değil, sorumluluk üstlenmeyi gerektiriyor. Biz Hıristiyan Birlik’le en azından konuşmak zorundayız” dedi.
Delegeler perşembe günü SPD yönetim kurulunun Hıristiyan Birlik’le görüşme önerisini oylayacak. Oylamadan önce karşıtlarla taraftarlar arasında çok şiddetli tartışmalar bekleniyor. Genel seçimde oy kaybeden SPD, hükümete girmeme kararı almıştı. Ancak dört parti arasında koalisyon görüşmeleri başarısız sonuçlanınca, Cumhurbaşkanı Steinmeier büyük partileri sorumluluk üstlenmeye çağırdı. SPD koalisyona girmeme kararını yeniden gözden geçirerek, bir hükümet kurulabilmesi için Hıristiyan Birlik’le ucu açık görüşme kararı aldı.

ANKETLERE GÖRE OYLARI DÜŞTÜ
Kamuoyu yoklamalarında SPD’nin oyları yüzde 20.5’lere düşmüş bulunuyor. SPD içinde yapılan ankete göre sadece yüzde 27.9’u büyük koalisyona ‘Evet’ diyor. Kurultayda Schulz da yeniden başkanlığa aday. Kurultay Schulz’un da kaderini belirleyecek. Eğer kurultay görüşmelere ‘Evet’ derse, Schulz gelecek hafta CDU/CSU liderleriyle ilk görüşmeyi yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!