Sovyetler ruhu marşla geri dönüyor

Güncelleme Tarihi:

Sovyetler ruhu marşla geri dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Rusya, Sovyetler Birliği dönemindeki marşına geri dönüyor.Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hem Çarlık dönemi Rusyası, hem de SSCB döneminin mirasını birlikte içeren sembol önerileri, bugün Parlamento'nun alt kanadı Duma'da yapılan üçer tur oylamada tümüyle destek buldu.

Yeltsin'in kararnamesindeki, çarlık dönemine ait ulusal marş terkedilerek yerine SSCB dönemi ulusal marşının melodisi benimsendi. Marşın yeni sözleri için ise Duma, Devlet Başkanı'na, bu konuda çalışma yapacak bir komisyon kurmasını ve benimsenecek yeni sözleri kendisine önermesini de Devlet Başkanı'ndan istedi.

Ulusal marş için yapılan üçüncü ve son oylamada, tasarının yasalaşması gereken üçte iki çoğunluk, libaral-reformcu milletvekillerinin büyük bölümünün ve komünist milletvekillerinin birleşmesi ile kolayca aşıldı ve 381 milletvekili SSCB dönemi ulusal marşının melodisini destekledi.

Haberin Devamı
Kararname sayesinde

Sovyetler Birliği'nin resmen dağıldığı 26 Aralık 1991 tarihinden dokuz yıl sonra bugün Rusya, ulusal sembollerini kesinleştirdi.

Ulusal semboller daha önce, ülkenin ilk Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in kararnamesiyle uygulanırken, semboller bu kez yasal çerçeve kapsamına alındı.

KIZILBAYRAK ORDU SANCAĞI

Çarlık döneminde, 17'inci yüzyılın sonunda kabul edilen beyaz-mavi-kırmızı bayrak, Yeltsin döneminde olduğu gibi ülkenin ulusal bayrağı olarak kalmaya devam ederken, SSCB dömeninin simgelerinden Kızıl Bayrak da, ordu sancağı olarak kalmayı sürdürüyor.

Ayrıca, Çarlık döneminin imparatorluk arması olan çift başlı kartal figürü de Rusya'nın devlet sembolü olarak kaldı. Bu sembol de Yeltsin kararnamesiyle önceki dönemde de vardı. Duma'da yapılan oylamalarda ayrıca, ordunun çeşitli birimlerinin sancakları belirlendi.

Ordu sembolleri için ise 226'şar oy gerekmesine rağmen Kızıl bayrağın da bulunduğu bu önerilere 450 sandalyeli Duma'da 388 milletvekili olumlu oy verdi. En az oyu ise üç renkli Rusya bayrağı, 342 olarak aldı.

SAĞCILAR ANAYASA MAHKEMESİNE GİDECEK

SSCB dönemi sembollerine karşı çıkan, Duma'daki ''Sağ Güçler birliği'' adlı grup, Anayasa Mahkemesi'ne gideceğini açıkladı. Bu grubun taraftarları da oylamanın yapıldığı sırada Duma dışında izinsizgösteri düzenlediler. Polis gösteriyi dağıttı. Oylama sırasında Duma'ya bomba ihbarında da bulunuldu ancak milletvekilleri bunu, çalışmaları engellemeye yönelik bir kışkırtma olarak değerlendirerek oturumu sürdürdüler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!