Sovyet marşına Çar bayrağı

Güncelleme Tarihi:

Sovyet marşına Çar bayrağı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

Rusya Parlamentosu'nun kabul ettiği bir kararla devlet sembolleri çorbaya döndü. Bundan böyle, yazılacak yeni sözlerle eski Sovyet milli marşı çalınacak. Bayrak olarak da Çarlık döneminden kalma, üzerinde çift başlı kartal bulunan bayrak kullanılacak. Bazı aydınlar eski marşa karşı çıkıyor. Putin ve selefi Yeltsin ise eskiyi savunuyor.

Rusaya Parlamentosu Duma'da dün ‘devlet sembolleri ve marşı’ oylaması Rusya'nın yaşadığı kimlik bunalımını birkez daha ortaya koydu. Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tavsiyesi üzerine eski Sovyetler Marşı oy çokluğuyla ulusal marş kabul edilirken, Çar bayrağı ülkenin yeni ulusal sembolü oldu.

Putin Rusya'sı şimdi son derece ilginç devlet sembolleriyle 21'inci yüzyıla giriş yapmaya hazırlanıyor. Yılbaşı gecesi Sovyet marşı çalınırken, Kremlin'de Çarlık Rusyası'nın üzerinde iki başlı kartal bulunan, beyaz, mavi, kırmızı renkli bayrağı dalgalanacak.

Ancak Rusya'da marş krizi henüz çözümlenmiş değil. Çünkü marşın sadece besteci kabul edildi. Eski Sovyetler marşının sözleri günümüz Rusyası ile çelişiyor.

Sovyet marşı uzun yıllar söylenmiş olmasına rağmen çok az kişi sözlerini biliyordu. Birçok Rus için sözler değil, müziğin kendisi Komünist ideolojinin sembolü idi. Şimdi Putin ve destekçileri yeni söz bulma derdinde. Bu sözler bulununcaya kadar Sovyet marşı yalnız melodi olarak icra edilecek.

Sovyat marşı, Rus aydınlarını da iki cepheye böldü. Bazı Rus aydınları, ‘Biz bu marş çalınırken ayağa kalkmayız’ diye itiraz ederken, ‘Böyle prensip sahibi iseniz Sovyetler zamanında inşa edilen köprülerle demir yollarından geçmeyin, apartmanlarda da oturmayın’ yanıtını alıyorlar.

Beste hazır güfte aranıyor

SOVYET marşının şimdilik sadece bestesi benimsendi. Çünkü eski güfte günümüze uymuyor. Eski Sovyet marşının ilk iki kıtası şöyleydi:

Yıkılmaz Birlik, Bağımsız Cumhuriyetler

Ulu Rusya tarafından birleştirildi.

Yaşasın halklarımızın gönlüyle kurulan

Büyük ve güçlü Sovyet Birliği.

* * *

Çok yaşa özgür vatanım.

Milletlerin birliği güvenilir bir temel.

Lenin'in partisi halkın gücü.

Bizi hedefimiz Komünizme taşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!