Sosyal Demokratlar KRV’yi Merkel’e kaptırdı

Güncelleme Tarihi:

Sosyal Demokratlar KRV’yi Merkel’e kaptırdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2017 19:30

Almanya’nın nüfus olarak en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya (KRV) seçimlerinde kafa kafaya bir yarış yaşandı. SPD yine kaybetti. CDU kazandı. SPD arka arkaya üçüncü kaleyi de CDU’ya kaptırdı. Seçim sonuçları aynı zamanda eylülde yapılacak genel seçimler için bir gösterge.

Haberin Devamı

ALMANYA dün son ana kadar heyecan dolu bir seçim yarışı yaşadı. Nüfus olarak en büyük eyaleti olan ve 900 bini aşkın Türkiye kökenlinin yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya’da Sosyal Demokratlar (SPD) ve Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) sandıktan birinci parti çıkmak için kıyasıya bir mücadele verdi. Yüzde 30 kararsız seçmenin sonucu belirlediği seçimde, son saniyeye kadar yarışı kim kazanacak sorusu heyecan yarattı. Anketlerde önde giden SPD’yi seçime bir gün kala CDU yakaladı. Eyaletin 5 yıllığına kaderini belirleyen seçimler, aynı zamanda 24 Eylül’de yapılacak genel seçimler için bir sınav niteliğinde. KRV seçimlerinde eyalet başbakanı Hannelore Kraft mı (SPD), yoksa Armin Laschet mi (CDU) olacak sorusunun ötesinde, 24 Eylül’de genel seçimleri Başbakan Merkel mi, yoksa Martin Schulz mu kazanacak sorusuna dönüştü.

Haberin Devamı

Sosyal Demokratlar KRV’yi Merkel’e kaptırdı

KAFA KAFAYA YARIŞ
18 milyon nüfuslu KRV’de 13.1 milyon seçmen pazar günü seçimini yaptı. SPD’nin eyalet başbakan adayı Hannelore Kraft, kocası Udo, oğlu Jan ile birlikte Mühlheim an der Ruhr’da oyunu kullandı. CDU adayı Armin Laschet eşi Susanne ile birlikte Aachen’de, SPD lideri Martin Schulz ise memleketi Würselen’de eşi İnge’yle birlikte sandık başına gittiler. Schulz, “Kafa kafaya bir yarış bu. Son saniyeye kadar heyecan verici. Ben önde bitireceğimizi umut ediyorum” dedi.
İlk tahminlere göre SPD seçimi kaybetti. CDU yüzde 34.5 ile sandıktan birinci parti çıktı. SPD yüzde 30.5 oy aldı. Yeşiller oy kaybetti ve yüzde 6’ya geriledi. Hür Demokrat Parti de (FDP) seçimin kazananı oldu ve Yüzde 12 oy aldı. Sol Parti yüzde 5 ile ilk tahminlere göre meclise giriyor. Sağ popülist AfD ise yüzde 7.5 oyla meclise giren 6’ncı parti oldu. Böylece Başbakan Merkel’in partisi CDU arka arkaya bu yıl Saarland, Schleswig Holstein ve şimdi de KRV olmak üzere üç eyalette seçimleri kazanarak, SPD’yi iktidardan düşürdü. KRV eyaletinde CDU, SPD arasında büyük koalisyon seçeneği veya CDU, Yeşiller, FDP ya da SPD, Yeşiller ve FDP olmak üzere üç koalisyon seçeneği mevcut.
Seçime katılım oranı yüzde 66 oldu. 2013 seçimlerinde SPD yüzde 39.1, CDU yüzde 26.3, Yeşiller yüzde 11.3, FDP yüzde 8.6 oranında oy almıştı. Eyalet seçimlerinde farklı partilerden Türkiye kökenli adaylar da yarıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!