Soru işaretleri: Boş üs mü vuruldu? Herkesin haberi varmış

Güncelleme Tarihi:

Soru işaretleri: Boş üs mü vuruldu Herkesin haberi varmış
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2017 14:26

ABD'nin Suriye'de yoğun füze saldırısı düzenlediği Esad rejimine ait hava üssü, ülkedeki en aktif askeri üslerdendi. Ancak rejim kaynaklarının üssün önceden boşaltıldığını duyurup ve asker kaybını 6 olarak açıklaması soru işaretlerine neden oldu. Rusya, Suriye'yi vurmadan önce ABD'nin kendilerini önceden bilgilendirdiğini açıkladı. ABD'den bilgi alan Rusya'nın, rejime tedbir aldırıp aldırmadığı ise bilinmiyor. Öte yandan ABD henüz saldırının tüm askeri sonuçlarını açıklamadı.

Haberin Devamı

ABD ordusunun rejimin 4 Nisan'da Han Şeyhun kimyasal katliamına tepki olarak füze saldırısı düzenlediği Şayrat hava üssü, Humus ilinin yaklaşık 31 kilometre güneydoğusunda yer alıyor.

Esad rejiminin en aktif kullandığı üslerden Şayrat, güvenilir askeri bilgiler yayınlayan açık kaynaklara göre, 7. MİG-25 birliği, MİG-23 birliği, MİG-29 birliği , 677. SU-22 birliği ve rejimin Han Şeyhun'a sarin gazı atan SU-22 tipi savaş uçaklarının bulunduğu 685. hava birliğini barındırıyordu. Üs ayrıca, SU-25 bombardıman uçağı, sekiz adet K52 ve 4 adet Mİ-27 Rus yapımı helikoptere sahipti. 40 silosu olan üs, 22.tugayın karargahı olarak biliniyordu. 

Soru işaretleri: Boş üs mü vuruldu Herkesin haberi varmış

Haberin Devamı

ÜSSÜN BOŞALTILDIĞI İDDİA EDİLDİ

Ancak rejimin resmi haber ajansı SANA, orduya dayandırarak verdiği bilgide, yalnızca 6 rejim askerinin öldürüldüğünü savundu.  Esad'a yakınlığıyla bilinen Meyadin televizyon kanalının internet sitesinde, saldırının gerçekleşeceği beklentisi nedeniyle üssün önceden boşaltıldığı iddia edildi.

Haberin Devamı

Bu arada ölen Suriye askerlerinin kimlik bilgilerinin yayınlandığı rejime yakın bazı sosyal medya hesaplarında, kayıpların üste değil, yanındaki hava savunma birliğinde yaşandığı ileri sürüldü. Rejim kaynaklarının açıklaması, tahribat etkisi ve isabet yüzdesi en yüksek füze türlerinden Tomahawklarının onlarcasının kullanıldığı saldırıda, üste neredeyse hiç kimsenin bulunmadığı kuşkusuna sebep oldu.  ABD'li yetkililer, saldırıda kaç rejim askeri ölmüş olabileceğine ilişkin tahmini bir veriyi henüz paylaşmadı.

Soru işaretleri: Boş üs mü vuruldu Herkesin haberi varmış
 Grafik: AA

 RUSYA UYARDI MI?

CNN haberinde, bir Pentagon yetkilisinin, füze atılan hava üssünde Rus unsurların da bulunduğunu ancak muhtemel can kaybının önlenmesi için Ruslara önceden birkaç kez bilgi verildiği açıklamasını paylaşmıştı. Esad rejiminin en önemli destekçisi olan Rusya ise saldırı öncesinde Şam yönetimini tedbir alması için uyarıp uyarmadığını henüz açıklamadı.

Haberin Devamı

ABD, Doğu Akdeniz'deki destroyerlerinden fırlatılan 59 Tomahawk füzesiyle, kimyasal saldırıda kullanılan Şayrat Hava Üssünü vurduğunu
açıklamıştı. Pentagon Sözcüsü Albay Jeff Davis, “Bu füzelerle (hava üssündeki) uçaklar, hangarlar, yakıt ve lojistik destek depoları, güçlendirilmiş uçak sığınakları, mühimmat depoları, hava savunma sistemleri ve radarları vuruldu.” şeklinde konuşmuştu.

GÖRGÜ TANIĞI: SABAH KİMSEYİ BULAMADI

BBC Türkçe'nin haberine göre ise iki görgü tanığı üssün boş olduğunu savundu. ABD’nin Suriye’de hedef aldığı Şayrat Hava Üssü yakınında yaşayan ve ismini açıklamak istemeyen bir görgü tanığı BBC’ye “Hava üssünün yalnızca bir kısmı hedef alınmış. Etrafta çok sayıda yaralı ve ambulans var. İnsanlar araçlarla hastanelere taşınıyor, bazı sivillerin öldüğünü sanıyorum. Orada askerliğini yapan kuzenim tanıdıklarını bulmak için sabah 6’da üsse gitti fakat kimseyi bulamadı.  Burası çok yoğun kullanılan bir hava üssüydü, Suriye’nin her yerine savaş uçağı gönderiliyordu" dedi.

Haberin Devamı

İRANLI ASKERLERİN KALDIĞI OTEL YANDAYDI

ABD’de yayın yapan ABC News’e konuşan bir diğer görgü tanığı ise Suriye’nin bu saldırıyı beklediğini, personel ve malzemelerin bir kısmının önceden üsten çıkarıldığını söyledi.

Rusya tarafından 2016’da yapılan fakat sonrasında Rusya’nın geri çekildiği hava üssüne yönelik saldırının 35 dakika sürdüğünü beliren görgü tanığı, üssün yanında İranlı askerlerin kaldığı bir otelin bulunduğunu fakat bu otelin hasar alıp almadığına dair henüz bir bilgi olmadığını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!