‘Sonuçlar Erdoğan için önemli bir zafer’

Güncelleme Tarihi:

‘Sonuçlar Erdoğan için önemli bir zafer’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2015 23:29

Türkiye’de AK Parti’nin mecliste çoğunluğu sağladığı genel seçimler, dış basında da yankı buldu. Amerikan New York Times gazetesi seçim sonuçlarının Erdoğan için önemli bir zaferi gösterdiğini belirtirken, çoğu anket şirketinin yanıldığına dikkat çekti. İngiliz Reuters haber ajansı Türkiye’de tek parti iktidarının geri döndüğünü belirtti. Belli başlı yorumlar şöyle:

Haberin Devamı

Reuters (İngiltere): “Seçimlerde İslami kökenli AK Parti’nin zaferle çıkmasının ardından Türkiye tek parti iktidarına dönüyor, sonuç Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için büyük bir destek. Ancak sonuç muhtemelen sosyal kutuplaşmayı derinleştirecek. Reuters’a konuşan bir AKP yetkilisi, “Bu beklentimizin üzerinde bir başarı” yorumunda bulundu.”

Guardian (İngiltere): “Türkiye’nin güçlü adamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iktidardaki partisi Adalet ve Kalkınma Partisi’nin genel seçimlerde tatmin edici zaferiyle tek parti hükümetine ulaşmasıyla gücünü kesin olarak sağlamlaştırdı.” 

BBC (İngiltere): “Türkiye’nin iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi, haziranda kaybettiği çoğunluğu geri kazanarak kritik bir parlamento zaferi elde etti.”

Spiegel (Almanya): “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidardaki AKP’si seçimlerde mutlak çoğunluğa ulaştı. Parti yine tek başına yönetebilecek. HDP, meclise kılpayı girmeyi başardı.”

Haberin Devamı

Bild (Almanya): “Erdoğan kazandı... Türk seçimlerinde beklenmedik bir zafer. Erdoğan’ın partisi mutlak çoğunluğu geri aldı. İstanbul gibi kentlerde Erdoğan’ın destekçileri havai fişek attı, diğerleri havaya sevinç ateşi attı. Ülkenin geri kalan yarısı ise şokta. Twitter’da bir kullanıcı “Ne oldu” diye sordu.”

New York Times (ABD): “Seçimler şaşırtıcı bir geri dönüşü temsil ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İslamcı partisi çoğunluğu geri aldı, Türkiye’de yeniden tek parti hükümeti dönemini ve Bay Erdoğan’ın siyasi hakimiyetinin sürmesini garantiledi. Sonuçlar, Erdoğan için önemli bir zaferi gösteriyor. Partisi 2002’de başlamak suretiyle dört genel seçim kazandı. Aynı zamanda sonuçlar haziran seçimlerinin tekrarını öngören çoğu anketler için de kaydadeğer bir yenilgi.

AP (ABD): “Türkiye Başbakanı, parlamento seçimlerinde çoğunluğu sağladıktan sonra iktidar partisinin zaferini ilan etti.”

Washington Post (ABD): “Sonuçlar 13 yıldır ülke yönetiminde olan ve iktidarını güçlendirmeyi ümit eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için dikkate değer bir siyasi başarıya işaret ediyor.”

Haberin Devamı

El Cezire (Katar): Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, AKP Türkiye’yi beş aylık bir moladan sonra yeniden yönetmeye hazırlanıyor.

İLK TEBRİKLER ORTADOĞU’DAN

Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca’nın resmi Twitter hesabında paylaşılan mesajda “Türk halkı sadece Türkiye’nin istikrarına değil, bölgenin de istikrarına oy verdi. Tebrikler” denildi.
Hamas liderlerinden İsmail Haniye, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak, seçim galibiyeti nedeniyle tebrik etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!