Son yamyam öldü

Güncelleme Tarihi:

Son yamyam öldü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2003 01:46

Kara Afrika'nın yüz karası, benzersiz katliamlarıyla, yamyamlığıyla tarihe geçen Uganda'nın eski diktatörü İdi Amin dün sabah Suudi Arabistan'da tedavi gördüğü hastanede öldü. Uganda Başkanı Yoweri Museveni'nin sözcüsü, İdi Amin'in ölümünün ardından, ‘‘İyi. Böylece Uganda'nın kötü geçmişi de sona eriyor’’ açıklamasını yaptı.

Son 24 yılını sürgünde geçiren Uganda'nın eski diktatörü İdi Amin, organ nakli için böbrek beklediği açıklamasından bir gün sonra iflas etti. Ugandalı yetkililer, Cidde'deki Kral Faysal Hastanesi'nde ölen İdi Amin'in ülkesine getirilip gömülmesinde bir sakınca olmadığını bildirdiler.

İdi Amin'in devirdiği lider Milton Obote, 112 kiloluk korkunç diktatörü, ‘‘Afrikalı bir ananın doğurduğu en büyük hayvan’’ diye tanımlamıştı. İnsan eti yediği söylentisi dünyanın dört bir yanına yayılan İdi Amin ise kendisini ‘‘Afrika'nın has oğlu’’ diye tanımlardı. Kaç yaşında olduğu tam bir soru işareti. Çoğunluğa göre 1925'te Koboko bölgesinde dünyaya gelmişti. Tam adı ‘‘İdi Amin Dada Oumee’’ydi. Kakwa kabilesinden, kısa sürede okulu terk etmiş İdi Amin, ‘‘Felsefe doktorası yapmış olanlardan daha bilgiliyim çünkü askerim, aksiyon adamıyım’’ diye meydan okurdu.

1943'te İngiliz sömürge ordusuna bağlı Afrika Kraliyet Tüfekli Birliği'ne katılan Amin, 1971'de askeri darbeyle devlet başkanı ve silahlı kuvvetler komutanı oldu. 1976'da kendini ömür boyu devlet başkanı ilan etti. 1972'de milliyetçi kesilip, ülkesindeki Asyalıları sınırdışı etti ve ekonomi çöktü. Döneminde 300 bine yakın kişinin işkenceden geçirildiği söylenir. Ölüme gönderdikleri yüz binlerin kesin sayısını kimse bilmez. Tanzanya desteğindeki gerillaların 1978 Ekim'inde başlattığı saldırının ardından 13 Nisan 1979'da yurtdışına kaçtı. Önce Libya'ya giden İdi Amin, ardından Irak, sonra Suudi Arabistan'a geçti. Dört kez evlenmişti ve 30 çocuğu vardı.

Muhammed Ali'ye maç teklif etmişti

Eski hizmetkarlarının iddiasına göre, İdi Amin'in sarayındaki buzdolaplarında insan kafaları bulunuyordu ve eski eşlerinden birinin paramparça cesedi bir araçta görülmüştü.

1951-60 yıllarında Uganda ağır siklet boks şampiyonu olmuştu. Aynı zamanda ünlü bir ragbi oyuncusuydu. Tanzanya Devlet Başkanı Julius Nyerere'ye aralarındaki anlaşmazlığı ringde çözmeye davet etti. Rakibine avantaj sağlamayı da öneren İdi Amin, bir kolunu sırtına bağlayarak dövüşecekti. İdi Amin, 1981'de de eski ağır sıklet dünya şampiyonu Muhammed Ali'yi gözüne kestirdi. Ali'ye dövüş teklif eden İdi Amin, şartlarını şöyle sıraladı: ‘‘Dövüş, Libya'da Trablus'ta yapılacak. Kan kardeşim Kaddafi hakem, Ayetullah Humeyni sunucu, Yaser Arafat da antrenör olacak.’’

Hitler'e hayrandı.1972'de BM Genel Sekreteri'ne mektubunda, ‘‘Hitler, 6 milyon Yahudi'yi gaz odalarına gönderdiyse bunu Yahudilerin dünya halklarının çıkarına aykırı olduğunu bildiğinden yaptı’’ diye yazdı. 1973'te de Hitler'in doğru hareket ettiği kanaatine vardı, ancak ‘‘Führer’’ anısına heykel dikmekten vazgeçmişti.

İngilizlere, ‘‘yiyeceklerinin bitmesi halinde muz göndereceğini’’ söyleyen İdi Amin, 1976'da eski ABD başkanlarından Richard Nixon'ı ‘‘Watergate skandalından kurtulması’’ için Uganda'ya davet etti.

Orly havaalanının tuvaletinde bir Avrupalı ile cinsel ilişkiye girmekle suçladığı Dışişleri Bakanı Prenses Elisabeth Bagaya de Toro'yu görevden almıştı.

Yabancı düşmanı olarak bilinen İdi Amin, 1972'de binlerce Hintli ve Pakistanlıyı sınır dışı etmesinin nedenini şöyle açıkladı: ‘‘Gönül gözüyle Allah'ı gördüm. Bana, (Uganda'yı kurtarmak istiyorsan tüm yabancıları ülkeden atman lazım) dedi.’’

En ilginç açıklamasını Şubat 1981'de yaptı: Terk ettiğimden beri, Uganda'da insan haklarına saygı gösterilmiyor!...
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!