Son üç yılın en büyük saldırısı

Güncelleme Tarihi:

Son üç yılın en büyük saldırısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2015 01:51

El Kaide’nin Suriye’deki kolu El Nusra’nın da olduğu 13 grup, Suriye’nin en büyük kenti Halep’te rejim güçlerine karşı operasyon başlattı. ‘Halep’in Fethi’ adı verilen operasyonun amacı şehri tamamen Esad güçlerinden almak.

Haberin Devamı

ARALARINDA terör örgütü El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra’nın da bulunduğu 13 cihatçı muhalif grup Suriye’nin en büyük şehri Halep’in Esad rejiminin denetimindeki batısına yönelik son üç yılın en şiddetli saldırısını başlattı. Muhaliflerin operasyonu önceki akşam başladı. Harekâta katılan muhalif gruplar “Şeriatın Yardımcıları” (Ensar El-Şeria) adı altında birleşti. Operasyona ‘Halep’in Fethi’ adı verildi. Esad rejimine bağlı savaş uçakları muhaliflerin kentte ilerleyişini durdurmak amacıyla bombardıman gerçekleştirdi. AA, operasyona yaklaşık 20 bin muhalif savaşçının katıldığını bildirdi. Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) olası saldırısına karşı ise 2500 savaşçı kuzeyde konuşlandırıldı. Ensar El-Şeria, operasyonun amaçlarını, “Halep’in fethi” ve “kentin şeriat kurallarına göre yönetilmesi” olarak açıkladı.

Haberin Devamı

SINIRLI İLERLEME: Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman’a göre muhalif güçler kentin kuzeybatısındaki Jamiyat el Zahra semtindeki bazı binaları ele geçirdi. Gözlemevi, muhaliflerin ilerleyişlerinin kentteki stratejik dengeyi henüz değiştirecek boyutta olmadığını açıkladı. Abdülrahman, çatışmalarda şu ana dek en az 35 muhalif savaşçının öldüğünü duyurdu. Esad rejiminden bir kaynak, İngiliz Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada saldırının püskürtüldüğünü iddia etti.

MUTFAK TÜPÜ TOPU: Bu kaynak, ağır silahlar kullanan muhaliflere karşı ordunun uçaklar ve topçuyla karşılık verdiğini söyledi. Kaynak, muhaliflerin kentteki rejimin elindeki bölgeleri “cehennem topu” adı verilen ve tahrip edici olan mutfak tüplerinden yapılmış havan mermileriyle vurduğunu da kaydetti.

Son üç yılın en büyük saldırısı

Hoca: Rejim, kuzey ve güneyi İran’a bırakıyor

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca, rejim güçlerinin sahada güç kaybederek kabuğuna çekildiğini, Şam’da özel kantonunu kurmaya çalıştığını ve ülkenin güneyi ile kuzeyini İran’a bıraktığını söyledi. AA’ya yaptığı açıklamada “Rejim güneyi ve kuzeyi İran’a bırakıyor ya da vekaleten IŞİD’e bırakıyor” diyen Hoca, rejimin ağır silahlarını, istihbarat merkezlerini boşalttığını ve güneyden çekildiğini anlattı. Halid Hoca, “Tedmur gibi benzer bir senaryo yaşanabilir. Daha önce Deyrizor ve Rakka’da da bunu yaptı. IŞİD ile de Halep’i kuşatıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Halep çatışmasından büyük göç beklemiyoruz’

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, cihatçı grupların Halep’e başlattığı saldırıya ilişkin basın toplantısında şunları söyledi: “Halep’teki çatışmaları takip ediyoruz. Büyük çaplı çatışmaların olmadığını biliyoruz. Mahalle mahalle bazı çatışmaların olduğunu biliyoruz. Büyük bir göç dalgası yaratacak şekilde algılamıyoruz. Mare ve Azez’den aşağı Halep’e inen düz çizginin batı tarafında nüfus yoğunluğu var. DAEŞ’in buraya saldırısı göç dalgasını tetikleyebilir.”

Ülke bölünebilir

Halep’te çatışmalar 19 Temmuz 2012 tarihinde başladı. Kent merkezinin batısı Esad rejimine bağlı güçlerin elinde. Doğu kısmı ise El Nusra Cephesi, Ahraru’ş Şam, Ensaru’l Muhacirin, Şam Cephesi gibi gruplardan oluşan muhalif yapıların elinde bulunuyor. Şehrin Eşrefiye ile Şeyh Maksud semtleri Suriyeli Kürtlerin oluşumu Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) silahlı kolu YPG’nin denetiminde. Halep’teki muhalifler ile kontrollerindeki diğer bölgeler arasındaki bağlantıyı Leyramon ve Handerat arasındaki koridor sağlıyor. Türkiye sınırına 50 kilometre uzaklıktaki şehrin tamamen muhaliflerin eline geçmesi halinde ülkenin başkent Şam’dan yönetilen batı bölgeleri ile geri kalanı arasındaki bölünmenin daha da derinleşeceği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!