Son dakika... Zimbabve'de darbe oluyor! Mugabe gözaltında

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Zimbabvede darbe oluyor Mugabe gözaltında
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2017 10:20

Zimbabve'de asker yolları kesti, devlet binalarının büyük bir kısmını ele geçirdi. İngiliz BBC kanalı, Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin askerler tarafından gözaltına alındığını duyurdu.

Haberin Devamı

Afrika ülkesi Zimbabve'de çok gergin saatler. Ordunun darbe yaptığı yönünde bilgiler geliyor.

BBC kanalı, Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin ve ailesinin gözaltına alındığını ve ev hapsine konulduğunu bildirdi.

Ordu yetkilileri devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, 93 yaşındaki Mugabe ile eşinin gözaltında olduğunu belirterek, Mugabe'nin çevresindeki "suçluların" da yakalanması için harekete geçildiğini bildirdi.

ESKİ DEVLET BAŞKAN YARDIMCISI ÜLKEYE DÖNDÜ

Yerel medyada yer alan haberlerde Yüksek Öğrenim Bakanı Jonathan Moyo Yerel Yönetim Bakanı Saviour Kasukuwere ve Maliye Bakanı Ignatius Chombo'nun gözaltına alındığı belirtildi. Öte yandan görevden alınan eski Devlet Başkan Yardımcısı Emmerson Mnangagwa sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülkeye geri döndüğünü ve gelecek günlerde yoğun bir şekilde çalışacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Zimbabve Gaziler Birliği Başkanı Chris Mutsvangwa, askeri müdahaleyi "kansız bir cezalandırma" olarak değerlendirdi. 

Görevden alınan eski Devlet Başkan Yardımcısı Emmerson Mnangagwa'nın destekçileri arasında bulunan Mutsvangwa, yaptığı açıklamada, ordunun Zimbabve'yi hakiki bir demokrasiye döndüreceğini ve ülkeyi modern ve örnek bir ulus haline getireceğini söyledi.

ORDU DARBE DEĞİL DEDİ... PARLAMENTO TANKLARLA ÇEVRİLDİ

Zimbabve'de dün akşam saatlerinde asker yolları kesti, devlet binalarının büyük bir kısmını ele geçirdi. Devlet televizyonunu ele geçirerek bir açıklama yapan ordu, 'askeri darbe gerçekleşiyor' iddialarını reddederek "Amacımız Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'yi iktidardan indirmek değil, çevresindeki suç şebekesini çökertmek" diyerek 'darbe' söylentisini yalanladı. Ancak Zimbabve Devlet Başkanı'nın gözaltına alınması ordunun sözlerinin doğru olmadığını ortaya koydu.

Son dakika... Zimbabvede darbe oluyor Mugabe gözaltında

Ordunun açıklamasına rağmen uluslararası basın, Cumhurbaşkanı Mugabe'nin ortada olmadığı ülkede yaşananların darbe ile büyük benzerlik gösterdiğini duyurdu. Zimbabve'de ordunun olası bir askeri müdahale uyarısında bulunduğu iktidar parti, Zimbabve Ordu Komutanı Constantino Chiwenga'yı ihanetle suçladı.

Haberin Devamı

AFP ajansı dakikalar önce son dakika olarak duyurduğu haberde, Zimbabve parlamentosunun çevresinin tanklar ile çevrildiği belirtildi.

Son dakika... Zimbabvede darbe oluyor Mugabe gözaltında

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre Cumhurbaşkanı Mugabe'nin yardımcısını görevden almak istemesi üzerine ülkenin Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga Salı günü bir açıklama yapmış ve Mugabe'nin Partisi Zanu-PF'deki tasfiyeleri sona erdirmeye hazır olduğunu söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!