İran’a karşı yarım ton ‘belge’

Güncelleme Tarihi:

İran’a karşı yarım ton ‘belge’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2018 20:26

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İran’ın nükleer anlaşmaya rağmen gizli nükleer silah faaliyetlerinde bulunduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’ın P5+1 ülkeleriyle 2015’te imzaladığı nükleer anlaşmaya rağmen, nükleer silah geliştirmeye devam ettiğini kanıtlayan “yarım ton” belgeye sahip olduklarını öne sürdü. Dün Savunma Bakanlığı’nda konuşan Netanyahu, İsrail istihbaratı tarafından Tahran’daki gizli bir depoda ele geçirilen belgelerin kopyalarını kamuoyuyla paylaştı. Netanyahu, 55 bin sayfa dolusu delil ile 183 CD’deki 55 bin dosyanın İran’ın “Amad Projesi” adlı nükeer silah programıyla bağlantılı olduğunu öne sürdü.

BOL GÖRSEL DESTEKLİ SUNUM

İran’a karşı yarım ton ‘belge’

İsrail lideri, ellerindeki dokümanların kesin olarak İran’ın yalan söylediğini kanıtladığını savundu. Konuşmasını İngilizce olarak yapan Netanyahu, sunumu sırasında birçok harita, illüstrasyon, animasyon, video ve şablon kullandı. Netanyahu, “İran, 2015’te anlaşmayı imzalamasının ardından gizli dosyalarını saklama çabalarını yoğunlaştırdı. 2017’de nükleer silah arşivini Tahran’ın Şorabad bölgesinde çok gizli bir yere taşıdı” dedi.

Haberin Devamı

TRUMP: HAKLILIĞIMI GÖSTERDİ

İsrail Başbakanı sunumun ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın “doğru şeyi yapacağından emin olduğunu” söyledi. “delilik” olarak nitelendirdiği nükleer anlaşmadan çekileceğini her fırsatta dile getiren ve son kararını 12 Mayıs’ta verecek olan ABD Başkanı Trump ise, Netanyahu’nun sunumunun kendisini yüzde 100 haklı çıkardığını söyledi.

İran’a karşı yarım ton ‘belge’
İran, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi Britanya, Fransa, Çin, Rusya, ABD ve dışarıdan Almanya ile 2015’te anlaşmaya varmıştı. Bu anlaşma kapsamında Tahran, nükleer faaliyetlerini kısıtlayacak, uluslararası toplum da İran’a yönlik yaptırımları kademeli olarak kaldıracaktı.

İRAN: PROPAGANDA GÖSTERİSİ

İran cephesi ise Netanyahu’nun suçlamalarının “temelsiz ve propagandadan” ibaret olduğunu savundu. Resmi haber ajansı IRNA, “Netanyahu, saçma sovlarıyla ünlü” ifadesini kullanırken, yarı resmi haber ajansı Fars ise “propaganda gösterisi” dedi.

Haberin Devamı

RUSYA'YLA GÖRÜŞTÜ

İsrail Başbakanlığı'nın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Bugün akşam Başbakan Benyamin Netanyahu, İran'ın nükleer silah programıyla ilgili evrakları açıkladıktan sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü" ifadelerine yer verdi.

 

Açıklamada, "İki lider, Suriye'deki durumu değerlendirdi ve en kısa zamanda görüşme konusunda anlaştı" dendi.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!