Son dakika... Trump'tan Kudüs oylaması öncesi tehdit

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Trumptan Kudüs oylaması öncesi tehdit
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2017 20:34

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda perşembe günü görüşülmesi beklenen Kudüs tasarısına destek verecek ülkeleri "maddi yardımları kesmekle" tehdit etti.

Haberin Devamı

Beyaz Saray'da 2017 yılının son kabine toplantısında basın mensuplarına değerlendirmeler yapan Trump, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti sayan kararına karşı çıkan ülkelere mali yardımların kesileceği imasında bulundu.

Trump, "Dün Nikki'nin (ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley), BM'de paralarımızı alıp sonra da Güvenlik Konseyinde bize karşı oy kullanan ya da Genel Kurulda aleyhimize oy kullanma potansiyelini taşıyan ülkelere gönderdiği mesaj hoşuma gitti. Yüzlerce milyon hatta milyarlarca dolar alıp sonra bize karşı oy kullanıyorlar. Peki, bu oyları takip edeceğiz. Bırakalım aleyhimize oy kullansınlar, biz de epey (parayı) muhafaza etmiş oluruz. Umrumuzda değil." ifadesini kullandı.

Nikki Haley'nin, perşembe günü BM Genel Kurulunda yapılacak Kudüs oylaması öncesi diğer diplomatlara e-posta göndererek "karara karşı oy kullanmamaları" konusunda "üstü kapalı tehdit ettiği" öne sürülmüştü. Haley'nin, e-posta mesajında "Oyunu vermeyi düşünürken Başkan'ın ve ABD'nin bu oyu kişisel bir mesele olarak algıladığını bilmeni istiyorum." notunu düşmesi dikkat çekmişti.

Önceki gün ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) Mısır'ın sunduğu Kudüs tasarısıyla ilgili oylamada, 15 üye arasında aleyhte oy kullanan tek ülke olarak yalnız kalmıştı. 

Haberin Devamı

HÜKÜMET'TEN İLK TEPKİ
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs konusunda ABD aleyhine oy veren ülkeleri tehdidi kabul edilebilir bir durum değildir." ifadesini kullandı.

Bozdağ, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Beyaz Saray'da 2017 yılının son kabine toplantısında basın mensuplarına değerlendirmeler yapan Trump'ın, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti sayan kararına karşı çıkan ülkelere mali yardımların kesileceği tehdidinde bulunduğunu hatırlattı. 

Trump'ın ABD aleyhine oy kullanacak ülkeleri kastederek, "Yüz milyonlarca dolar, hatta milyarlarca dolar alıyorlar ve bize karşı oy veriyorlar. Bu oyları izliyoruz, kaydedeceğiz..." açıklaması yaptığını belirten Bozdağ, şöyle devam etti: 

Haberin Devamı

"Bu açıklamasıyla ABD Başkanı Trump'ın Kudüs konusunda ABD aleyhine oy veren ülkeleri tehdidi kabul edilebilir bir durum değildir. ABD, zorla ve tehditle egemen ülkelerin tamamını istediği gibi yönlendiremeyeceğini bilmelidir, öğrenmelidir. Yarınki oylama bunun için de bir fırsattır. Tam egemen ve bağımsız hiç bir ülke, ABD Başkanının tehdidine ve baskısına boyun eğmez; inanıyoruz ki yarınki oylamada da boyun eğmeyecektir. Türkiye, ilkeli ve haklı duruşunu koruyacak, Filistin davasına ve Kudüs’ün statüsüne yarın vereceği oyla bir kez daha sahip çıkacaktır. 

Yarın BM Genel Kurul üyesi ülkeler verecekleri oylarla eşit, tam egemen ve bağımsız bir devlet olduklarını, tehdit ve baskılara boyun eğmeyeceklerini, haklının güçlü olduğunu, güçlünün haklı olmadığını ve Kudüs’ün statüsüne sahip çıktıklarını dünyaya ilan edeceklerdir." 

Haberin Devamı

Türkiye'nin Kudüs’ün tarihi statüsü ile uluslararası hukuk ve BM kararlarıyla belirlenmiş statüsüne sahip çıkmaya devam edeceğini, ABD’nin aleyhine ve Filistinlilerin lehine oyunu kullanacağını vurgulayan Bozdağ, "Türk milleti ve Türkiye, tehdit veya baskılarla karar değiştirmez." ifadesini kullandı. 

AK PARTİ'DEN SERT TEPKİ
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, aldığı kararlarla İsrail'in hukuksuzluğuna ortak olan ABD'nin, şimdi de yaptığı açıklamalarla Genel Kurul öncesi Birleşmiş Milletler (BM) üyelerini tehdit ettiğini belirtti.

Ünal, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ABD'ye yönelik eleştirilerde bulundu.

Mahir Ünal, "Aldığı kararlarla İsrail'in hukuksuzluğuna ortak olan ABD, şimdi de yaptığı açıklamalarla Genel Kurul öncesi BM üyelerini tehdit etmektedir." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

'TEHDİTLE ŞANTAJLA...'

Güçlü olmanın haklı olmak için yeterli olmadığına dikkati çeken Ünal, "Adalet tehditle, şantajla ele geçirilecek, ortadan kaldırılabilecek bir kavram değildir. Tüm BM üyelerini Genel Kurul'daki oylamada haktan ve hukuktan yana oy kullanmaya davet ediyor, adaletin tecellisi için diplomasinin tüm meşru kaynaklarıyla etkin bir şekilde faaliyet yürüteceğimizi ifade ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu..

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!