Son dakika... Tillerson'dan flaş Türkiye açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Tillersondan flaş Türkiye açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2018 22:50

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, çok önemli açıklamalarda bulundu. "Türkiye’nin endişelerini duyuyor ve ciddiye alıyoruz." diyen Tillerson, "Suriye’de 2011’de Irak’ta yaptığımız hatayı yapamayız." dedi. "Türkiye gibi müttefiklerimizle birlikte teröre karşı mücadele etmeye devam edeceğiz." diyen Tillerson'un açıklamasında iki bölüm ise dikkat çekti. SDG'nin Cenevre'de temsil edilmesini ima eden Tillerson, 'Yeni Suriye'nin geleceği' için de Türkiye'nin yakın işbirliğinin şart olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

ABD öncülüğündeki Koalisyon, Suriye’nin kuzeyinde en büyük bileşenini terör örgütü PKK’nın kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) unsurlarından ‘sınır gücü’ kurma sürecinin başlatıldığını açıklamıştı. Bu açıklamaya Türkiye'den çok sert sözlerle cevap gelmişti.

Türkiye'nin eleştirileri sonrasında ABD'nin tavrı merak edilirken, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Stanford Üniversitesi’nin düşünce kuruluşu Hoover Enstitüsü’nde Türkiye'nin endişeleri ve Suriye sınırı konusunda çök önemli açıklamalarda bulundu.

Son dakika... Tillersondan flaş Türkiye açıklaması
Tillerson'un açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Haberin Devamı

"2011'DEKİ HATAYI YAPAMAYIZ"

ABD kimyasal silah tehditlerini ciddiye alıyor ve hesap verebilirlik ve Esad rejiminin saldırılarının kurbanları için adalet aramaya devam edeceğiz.

Esad kendi halkına gaz attı, tüm köyleri ve şehir mahallelerini bombaladı. Defalarca barışçıl yolların çözümüne zarar verdi.

ABD’nin Suriye’deki askeri varlığı DEAŞ’ın dönmesini engelleyemeye dönük olarak sürecek.

Suriye’de 2011’de Irak’ta yaptığımız hatayı yapamayız.

2011’de ABD’nin Irak’tan zamansız çekilmesi El Kaide’ye güvenli sığınak sağladı ve doğan boşluk DEAŞ’ın doğmasına neden oldu.

Tarihin kendisini Suriye’de tekrar etmesine izin veremeyiz.

İstikrarlı, birleşik ve bağımsız bir Suriye için Cenevre sürecinde Esad sonrası liderliğin oluşturulması şart.

Son dakika... Tillersondan flaş Türkiye açıklaması

TÜRKİYE MESAJI: BİRLİKTE MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Türkiye gibi müttefiklerimizle birlikte teröre karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.

İdlib’de ve Türkiye’nin PKK’lı teröristlerle ilgisi nerede kaygısı varsa orada birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz.

SDG’nin DEAŞ’la mücadelede gösterdikleri büyük fedakarlığın farkındayız ve selamlıyoruz. Fakat askeri başarılar siyasi geçiş sürecinin başarısının garantisi değil.

Haberin Devamı

Siyasi süreç bütün yerel unsurları temsil etmeli ve Suriye’nin komşularını tehdit etmemeli

NATO müttefikimiz Türkiye DEAŞ’ın yenilmesi ve Suriyelilere kucak açılması noktasında çok önemli katkılarda bulundu.

Suriye’nin güvenli geleceği için Türkiye ile yakın işbirliğini sürdürmeliyiz.

Son dakika... Tillersondan flaş Türkiye açıklaması

SDG CENEVRE’DE TEMSİL EDİLSİN İMASI

ABD, Suriye Demokratik Güçleri’nin Suriyelileri DEAŞ’tan kurtarmak için yaptıkları fedakarlıkların farkındayız ve saygı duyuyoruz. Ancak SDG’nin savaş alanındaki zaferleri yerel yönetim sorunu ile doğu ve kuzey Suriye’deki insanların temsili meselesini çözmüyor.

Suriye’nin siyasi geçiş sürecini destekleyen bütün etnik grupların sesini duyurmasını sağlayacak geçici siyasi düzenlemelerin oluşturulmasına uluslararası destek şart.

Haberin Devamı

Her türlü geçici düzenleme herkesi temsil etmeli ve aynı zamanda Suriye’nin komşularını tehdit etmemeli. Benzer bir biçimde bu bölgelerdeki Suriyelilerin sesi Suriye’nin geleceğine dair geniş bir tartışma çerçevesinde Cenevre’de duyulmalı.

YENİ SURİYE’NİN GELECEĞİ İÇİN TÜRKİYE’NİN YAKIN İŞBİRLİĞİ ŞART

Bütün bu noktalarda ABD Türkiye’nin endişelerini duyuyor ve ciddiye alıyor. Türkiye’nin DEAŞ’ı yenmek için ortaya koyduğu askeri fedakarlığı ve milyonlarca Suriyeliye verdiği desteği teslim ediyoruz. Suriye için yeni bir geleceğin komşularının güvenliğini garanti edecek şekilde sağlanması için Türkiye’nin yakın işbirliğine sahip olmamız şart.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!