Son dakika... Suriye'de ateşkes başladı! Ülkede neler yaşanıyor?

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Suriyede ateşkes başladı Ülkede neler yaşanıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2016 09:30

Suriye’de iç savaşın başladığı 2011'den bu yana ilk geniş çaplı 'ateşkes' TSİ dün gece 00:00'da başladı. Birleşmiş Milletler (BM) de, ABD ile Rusya öncülüğünde varılan ve tarafların riayet edeceklerini açıkladığı 'şiddetin durdurulması’ kararını ateşkese dakikalar kala kabul etti. "Ateşkes" bozuldu iddialarının ortaya atıldığı Suriye'de IŞİD, PYD'nin elindeki Tel Abyad kasabasına saldırdı. İşte beş yıldır iç savaşın yerle bir ettiği Suriye'de yaşanan son gelişmeler...

Haberin Devamı

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, savaşın sakinleştiğini, ancak şimdiye dek ortaya atılan bir ihlâl iddiasının araştırıldığını söyledi.

Rusya, 'çatışmasızlık' anlaşması gereği bir gün boyunca tüm Suriye'de hava operasyonlarını durdurduğunu açıkladı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Halep'te silah sesleri duyulduğunu, diğer yerlerin sakin olduğunu aktardı.

'ATEŞKES BOZULDU' İDDİASI

Suriye resmi haber ajansı SANA, ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından, Hama kentinde bomba yüklü bir aracın patlatılması sonucu iki kişinin öldüğünü, dört kişinin yaralandığını duyurdu.      

İngiliz Reuters haber ajansının Suriyeli muhaliflere dayandırdığı haberinde, "rejim güçlerinin sabah saat 04:00 sularında ateşkesi bozduğu" öne sürüldü.  

Haberin Devamı

Birinci Sahil Bölüğü Sözcüsü Fadi Ahmad, "Lazkiye vilayetindeki Türkiye sınırı yakınlarında bulunan Türkmen Dağı'na yönelik saldırıda İkinci Sahil Bölüğü'nden üç muhalifin öldüğünü" söyledi.

Ceyş'ül İslam Sözcüsü İslam Alluş da Reuters'a yaptığı açıklamada, rejim güçlerinin varil bombası attığını ve mevzilerine ateş açtığını söyledi.

'MUHALİFLER ŞAM'A ROKET ATTI'

Özgür Suriye Ordusu çatısı altında savaşan Fursan el Hak örgütünün lideri Fares Bayuş, rejim güçlerinin ülkenin bazı yerlerinde bombardımanı durdurduğunu ancak bazı bölgelerde 'anlaşmanın ihlali olarak değerlendirdiği' operasyonları sürdürdüğünü söyledi. Reuters'a konuşan Bayuş, ihlâllerin devamının, anlaşmanın çökmesi anlamına geleceğini ifade etti.

Reuters, SANA'ya konuşan bir askeri kaynağa dayandırarak, silahlı grupların başkent Şam'a roket attığını duyurdu. Kaynak, roketin muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta bölgesine bağlı Cobar kasabasından geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

IŞİD TEL ABYAD'A SALDIRIYOR

Ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından IŞİD, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin elinde bulunan, Türkiye sınırındaki Tel Abyad ile Siluk bölgelerine saldırdı.

Doğan Haber Ajansı (DHA) her iki kente sızan IŞİD'lilerin hastaneye saldırdığı, birçok sokakta şiddetli çatışmaların yaşandığını duyurdu.

Rakka'nın kuzeyinde yer alan Siluk kasabasında bulunan PYD'nin silahlı kanadı YPG mevzilerine birçok koldan saldırı düzenlendiği bildirildi. 

Son dakika... Suriyede ateşkes başladı Ülkede neler yaşanıyor


RUSYA DÜN BOMBARDIMANI ARTIRDI


Gözlemevi dün de Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait uçakların, muhaliflere yönelik bombardımana hız verdiğini öne sürmüştü.

Haberin Devamı

Gözlemevi Direktörü Rami Abdülrahman, ateşkese saatler kala Rus hava saldırılarının normaldekinden daha yoğun olduğunu ve başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesi, Humus'un kuzeyi ve Halep'in batısı dâhil muhalifleri hedef aldığını öne sürmüştü.

Abdülrahman, "Bombardıman alışılmıştan daha yoğun. Sanki Ruslar ve rejim, bu bölgelerdeki muhaliflere boyun eğdirmeye ya da ateşkesten önce puan kazanmaya çalışıyor" diye konuştu.

Son dakika... Suriyede ateşkes başladı Ülkede neler yaşanıyor


MOSKOVA İDDİALARI REDDETTİ


Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise Rus uçaklarının muhalifleri vurduğunu reddetmiş; Rusya’nın BM tarafından ateşkesin dışında tutulan IŞİD, Nusra Cephesi ve başkaca radikal grupları vurduğunu ve ateşkes yürürlüğe girdikten sonra da söz konusu grupları vurmaya devam edeceğini söylemişti.

Haberin Devamı

Son dakika... Suriyede ateşkes başladı Ülkede neler yaşanıyor


Tarafların ateşkese uyup uymayacağını ABD ve Rusya eş başkanlığı altında çalışacak “Ateşkes Görev Gücü” izleyecek.

BM'nin oy birliği kabul ettiği 'şiddetin durdurulması' kararına göre; Suriye’de çatışmalar sona erdirilecek, 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı uygulanacak. Kararda, 2254 sayılı kararda kabul edildiği üzere ülkede siyasi geçiş sürecinin başlatılması ve Suriye’nin geleceğine halkın karar vermesi isteniyor. Ateşkes IŞİD, El Nusra ve BMGK tarafından ‘terörist’ kabul edilen grupları kapsamıyor.

Son dakika... Suriyede ateşkes başladı Ülkede neler yaşanıyor

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura

7 MART'TA MÜZAKERELER TEKRAR BAŞLAYACAK

Haberin Devamı

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, çatışmaların durması ve yardımların ulaştırılması kararına bağlı kalınırsa Suriye müzakerelerine 7 Mart’ta devam edileceğini bildirirken “Cumartesi (bugün) Suriye için tarihi bir gün olacak. İhtiyacımız olan şey tarafların anlaşmaya sadık kalması. Suriye için yol ayrımındayız. 5 yıldır süren kanlı çatışmaları sona erdirebiliriz” dedi.

Son dakika... Suriyede ateşkes başladı Ülkede neler yaşanıyor


OBAMA TEMKİNLİ YAKLAŞIYOR

ABD Başkanı Barack Obama ise ateşkesten önce temkinli konuştu. ‘Eğer uygulanırsa’ diye başlayan Obama, ‘düşmanlıkların durdurulması’ adı verilen ateşkesle Suriye’de yaşamların kurtarılabileceğini söyledi. Obama, ‘tüm dünyanın Moskova ve Şam yönetimlerinin ateşkese bağlı kalıp kalmayacağını izleyeceğini’ sözlerine ekledi.

Başkan Obama, Suriye’nin geleceğinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yer almaması gerektiğini, birçok Suriyelinin Esad düşmeden savaşmayı bırakmayacağını söyledi.

PUTİN: SÜREÇ KARMAŞIK AMA...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Suriye’de ateşkes sürecinin “karmaşık” olacağını belirtmekle beraber bunu yapmanın başka bir yolu olmadığını belirtti. 

Son dakika... Suriyede ateşkes başladı Ülkede neler yaşanıyor

Fotoğraf Reuters... Omurgasını PKK bağlantılı PYD'nin askeri kanadı YPG'nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri'ne bağlı milisler, Haseke vilayetine bağlı el Şadadi kasabasında, IŞİD'e ait olduğu belirtilen silah ve mühimmatı inceliyor.

Son dakika... Suriyede ateşkes başladı Ülkede neler yaşanıyor

Suriye'nin batısında bulunan Humus şehrinde bisikletli bir çocuk, harabeye dönen yerleşim yerinden geçerken, Reuters muhabirinin objektifine böyle yansıdı.



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!