Zarrab'ın ifadesinde Ebru Gündeş detayı... İşte ABD'li savcının şeması...

Güncelleme Tarihi:

Zarrabın ifadesinde Ebru Gündeş detayı... İşte ABDli savcının şeması...
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2017 18:40

ABD’nin New York kentinde başlayan Hakan Atilla’nın yargılandığı davada tanık olmayı kabul eden Reza Zarrab ilk duruşmasına çıktı. Zarrab mahkemeye ayaklarında zincirle getirildi ancak duruşma salonuna girerken zincir çıkarıldı. Zarrab, ilk cümlelerinde "Sorumluluğu kabul etmek ve cezaevinden çıkmak için en hızlı yol (ABD ile) işbirliği yapmaktı. Cezamın ne olacağı konusunda kimse bana söz vermedi" ifadesini kullandı. Zarrab, "Eşim (Ebru Gündeş) Türkiye'de ünlü bir sanatçı. Her zaman kamuoyu önünde olan bir insandım" dedi. Türkiye saati ile 18:30'da başlayan duruşma 24:30'da sona erdi. Zarrab, tanık kürsüsünde savcılığın sorularını cuma akşamına kadar cevaplayacak. Atilla’nın avukatları ise pazartesi gününden itibaren Zarrab’ı sorgulayacak. İşte duruşmadan dakika dakika öne çıkan başlıklar...

Haberin Devamı

Zarrabın ifadesinde Ebru Gündeş detayı... İşte ABDli savcının şeması...
Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın ABD’nin İran yaptırımlarının ihlal edilmesiyle suçlandığı davada tanık olmayı kabul eden Türk ve İranlı iş adamı Reza Zarrab mahkemeye ayaklarında zincirle getirildi ancak duruşma salonuna girerken zincir çıkarıldı. 

İşte hakkındaki suçlamaları kabul edip savcılıkla işbirliği yapmayı kabul eden Zarrab'ı ifadeleri:

00.35 - Zarrab salondan çıkarılırken Atilla'nın oturduğu masanın önünden geçti. Göz göze gelmediler ancak Atilla, Zarrab'ın geçişi sırasında başını defalarca sağa sola salladı. Çok üzgün ve düşünceli olduğu görülen Atilla'nın duruşma boyunca notlar aldığı gözlendi. 

Haberin Devamı

00:30 - Duruşma bugün için sona eriyor. Mahkeme yarın kaldığı yerden, Reza Zarrab'ın ifadesiyle devam edecek. 

00:10 -
Davayı takip eden gazetecilerden Katie Zavadski'nin paylaştığı mesaja göre, mahkemede Zarrab ile yardımcısı Happani arasındaki bir görüşmenin dökümü okundu. 

23:50 -
Davayı takip eden bir diğer ABD'li gazeteci Adam Klasfeld ise, Zarrab'ın davanın sanıkları arasında olan Abdullah Happani ile yaptığı bir görüşmenin deliller arasına girdiğini yazdı. Görüşmenin ses kaydı değil, metin olarak dökümü bulunuyor. 

23:35 - Duruşmayı izleyen ABD'li gazeteci Pete Brush'ın paylaştığı bir mesaja göre; Zarrab, Halkbank'la çalışırken İran Ulusal Petrol Şirketi'nden kendi ticari hesabına gelen bir transferden bahsetti. Zarrab'ın iddiasına göre yaptırımlara tabi olan transferi boşa düşürmek için Süleyman Aslan'la çalıştı.brı

23:20 -
Duruşmaya kısa bir süre ara verildi.

23:15 -
Duruşmada Süleyman Aslan ile Reza Zarrab arasında olduğu iddia edilen bir telefon tapesinin dökümü okundu.

22:58 -
ABD'li gazeteci Klasfeld, Zarrab'ın çizdiği temanın oldukça karmaşık olduğunu yazdı. Olayı Twitter'dan canlı bir şekilde aktaran Daily Beast muhabiri Katie Zavadski ise Zarrab'ın Dubai ve İran'da sonuçlanan işlemlerini detaylı bir şekilde jüri önünde anlattığını iddia etti. 

Haberin Devamı

22:42 - ABD'li gazeteci Adam Klasfeld, Twitter adresinden duruşma ile ilgili ilginç bir yorumda bulundu. Klasfeld, şu ifadeleri kullandı: "Zarrab, jüri için şema çizerken rahatlamış ve otoriter gözüküyor. Eğer ABD'nin federal mahkemesinde, mahkûm kıyafet giyiyor olmasaydı, bir şirketin toplantısını yönetiyor gibi görülebilirdi" 

22:10 - Zarrab bir şema çizmek üzere tanık sandalyesinden kalktı. İran'a yönelik altın ticaretinin nasıl işlediğini anlatıyor. 

21:53 - Olayı duyuran ABD'li gazetecilerin iddiasına göre, Zarrab'a "Çağlayan'a ödemeleri ne şekilde yaptın?" sorusu yöneltildi. Zarrab'ın ödemeyi nakit, değerli eşya ve banka havalesi şeklinde yaptığını söylediği iddia edildi. Ödemeyi alanlar arasında Çağlayan'ın aile üyeleri olup olmadığı sorusuna ise Zarrab'ın cevabı 'Evet' oldu. 

Haberin Devamı

21:51 - Juri üyeleri mahkeme salonunun çok soğuk olması nedeniyle şikâyetini bildirdi. Yargıç Berman, "Bir jüri üyesinin eldiven. şapka ve atkı giydiğini görüyorum" dedi. 

21:37 - Reza Zarrab tekrar tanık kürsüsünde.

21:29 - Öğle arası sona ermek üzere... Fotoğraf çekmenin yasak olduğu mahkeme salonunda savcının üzerinde çalıştığı bir şema dikkat çekiyor. Davada anılan şahısların isimlerinin bulunduğu şemada en tepede İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve İran'ın ruhani lideri Ali Hamaney yer alıyor. Onların altında dönemin İranlı yetkilileri bulunuyor. Daha altta, savcının bazı kutuları soru işaretiyle boş bıraktığı kısımda ise Atilla, Aslan, Çağlayan ve Zarrab var. Savcıyla işbirliği yapmaya başlayan Zarrab'ın bu isimlerin altında gösterilmesi dikkat çekiyor. Şemanın Türkçeleştirilmiş hali şöyle:

Haberin Devamı

Zarrabın ifadesinde Ebru Gündeş detayı... İşte ABDli savcının şeması...

20:32 - Duruşmaya yemek arası verildi.

20:28 - Amerikalı gazeteci Pete Brush‘ın mahkeme salonundan aktardığına göre Zarrab, Zafer Çağlayan'ın "İran işinde kârı yüzde 50-50 paylaşmayı" önerdiğini öne sürerek "Toplamda ona 45-50 milyon euro kadar rüşvet ödemişimdir. Öteki para cinslerini hiç saymıyorum" iddiasında bulundu.

20:13 - Zarrab'a "Süleyman Aslan seni geri çevirince neden Zafer Çağlayan ile irtibata geçtin" diye soruldu. Zarrab şu yanıtı verdi: "Çünkü o ekonomi bakanıydı." 

20:05 - Zarrab, "Eşim Türkiye'de ünlü bir sanatçı. Her zaman kamuoyu önünde olan bir insandım" dedi. Halkbank'ın aslında önce kendisiyle çalışmak istemediğini, çünkü "fazla ünlü" olduğunu söylediklerini belirten Zarrab, genel müdür Süleyman Aslan'ın kendisine "Altın ticareti yapmak için fazla popülersin" dediğini ifade etti, ama buna rağmen kendisinin bu işi yapmak için ısrarcı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

20:03 - "İran Merkez Bankası ile yaptığımız anlaşmanın bozulmasından sonra aralarında Hüseyin Necefizade'nin de bulunduğu Bank Mellat yetkilileriyle görüşüp Amerikan yaptırımlarını delmeye başladık," ifadesini kullanan Zarrab, 2010-2011'de Bank Mellat, 2012'nin başına kadar Aktifbank ile çalıştığını, bu anlaşmanın bozulması üzerine Halkbank'a başvurduğunu belirtti.

19:57 - Zarrab'ın ifadesi, İran merkez bankası ve döviz konusuyla devam etti. Zarrab, şu anda Halk Bankası ile ilişkisini anlatıyor. 

19:32 - Reza Zarrab, İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bağlantısını kabul etti. 

19:30 - Reuters'ın aktardığına göre, mahkeme salonunda eski AB bakanı Egemen Bağış'ın fotoğrafı gösterildi. Reuters, Aktif Bank'ta hesap açmak için ilk girişiminin başarısız olmasının ardından Egemen Bağış'ın aracı olarak Aktif Bank CEO'su ile Zarrab arasında görüşme ayarladığını bildirdi. 

19:27 - Zarrab, 2010 ve 2011 yıllarında İran Merkez Bankası'nın eski lideri Mahmud Bahmani ile iki kez doğrudan toplantı yaptığını söyledi. Zarrab, İran merkez bankasına doğrudan nakit teslimatı yapmak için anlaşma yaptığını söyledi. 

19:03 - Zarrab, İran'ın gaz ve petrol satışlarından elde ettiği geliri kullanamadığını söylerken, yaptırım kuralları konusunda en iyi bilgiye sahip kişinin Hakan Atilla olması nedeniyle onu aradığını söyledi. "Bu salonda sizinle bu planda çalışan bir kişi gösterir misiniz" sorusuna, “Bu insan Hakan Atilla’dır" yanıtını verdi.

18:52 - Zarrab, otelde kaldığına yönelik söylentiler hakkında konuştu. "Otelde mi kalıyorsun" sorusuna hayır yanıtını veren Zarrab, "İki haftadır FBI’ın denetimindeyim. Metropolitan Tutukevi'nde (Detention Center) kalıyorum" dedi. 

18:50 Zarrab, savcının "Şu anda FBI'ın tutuklusu musunuz?" sorusuna 'Evet' yanıtı verdi. "Otelde mi kalıyorsunuz?" sorusuna ise 'Hayır' diye cevap verdi.

18:49 - ABD basınından olayı canlı aktaran gazeteci Pete Brush Twitter hesabından, Zarrab'ın "(ABD ile) işbirliği yapmak sorumluluğu kabul etmek ve cezaevinden çıkmak için en hızlı yoldu" söylediğini aktardı, 7 suçlamayı kabul ettiğini bildirdi. Bir cezaevi gardiyanına içki getirmesi ve cep telefonunu kullanması için rüşvet verdiğini de itiraf etti. Ayrıca, cezanın ne olacağı konusunda kimsenin kendisine söz vermediğini de ekledi.

18:46: Zarrab, "Savcılığa karşı üç yükümlülüğüm var, gerçekleri söylemek, ABD hükümetiyle işbirliği yapmak ve bundan sonra asla suç işlememek" dedi. 

18:43 Zarrab, 2016 yılında Miami'ye gidişine ilişkin, "Neyle karşılacağımı bilmiyordum. Uzun bir seyahatin ardından şoke olmuştum. Doğru yanıtları veremedim. Endişeliydim" ifadesini kullandı. 

18:41: Zarrab "ABD'ye neden geldiniz?" sorusuna, "ABD'ye tatil ve kızımı Disneyland'a götürmek için geldim. Gelince FBI beni tutukladı" yanıtını verdi

18:40 Zarrab tanık olarak yaptığı konuşmasına, İran Tahran doğumlu olduğunu ve 1.5 yaşına kadar orada yaşadığını söyleyerek başladı. Daha sonra Türkiye'de ve bir süre de Dubai'de kaldığını, ana dilinin Türkçe olduğunu evli ve bir kızı olduğunu söyledi.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!