Son dakika... Putin'den ABD'ye uyarı

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Putinden ABDye uyarı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2019 16:36

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekildiğini duyuran ABD'ye gözdağı niteliğinde açıklamalar yaptı.

Haberin Devamı

Rus lider Vladimir Putin, "Eğer ABD orta ve kısa menzilli füze geliştirirse, biz de geliştiririz" diyerek INF'den ayrılan ABD'ye sert şekilde uyarıda bulundu.

ABD INF’DEN RESMEN AYRILMIŞTI

ABD, nükleer silah yarışını denetim altına almak için dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ile yıkılan SSCB'nin Devlet Başkanı Mikhail Gorbaçov tarafından 1987'de imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) resmen çekildi.

Beyaz Saray anlaşmadan çekilmek için altı aylık süreci 1 Şubat'ta başlatmış, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de anlaşmaya haziranda son vermişti. Trump yönetimi Rusya'yı 9M729 füzeleri ile anlaşmayı ihlal etmekle suçluyor. Rusya, söz konusu füzelerin menzilinin yaklaşık 480 kilometre olduğunu savunuyor.

Tehlikeli bir adım atıldığını belirten BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Anlaşma geçerliliğini yitirdiğinde dünya, nükleer savaş karşısındaki paha biçilmez bir frenini kaybedecek" dedi.

Haberin Devamı

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da INF kapsamında yasaklanan nükleer füzelerin Avrupa'ya yerleştirmesinin ülkesini harekete geçirebileceğini ifade etti. ABD Savunma Bakanlığı ise yeni füze denemeleri için hazırlıklara başladığını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!