İran'dan ABD'ye tehdit gibi açıklama

Güncelleme Tarihi:

İrandan ABDye tehdit gibi açıklama
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2018 10:26

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile imzalanan nükleer anlaşmayı iptal edeceği yönündeki söylentiler hakkında, "Biz anlaşmayı ihlal eden ilk ülke olmayacağız ancak eğer onlar ihlal ederlerse buna pişman olacaklar" şeklinde konuştu. Ruhani, "Düşündüklerinden daha hazırlıklı bir durumdayız ve bunu anlaşmayı ihlal etmeleri durumunda bir hafta içinde görecekler" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD yönetiminden gelen nükleer anlaşmanın iptal edileceğine yönelik açıklamalara ilişkin, "Anlaşmayı ihlal eden taraf biz olmayacağız. Eğer siz anlaşmayı ihlal edecekseniz bilin ki bedelini de siz ödeyeceksiniz." dedi.

Cumhurbaşkanı Ruhani, "Ulusal Nükleer Teknoloji Günü" münasebetiyle başkent Tahran'da düzenlenen bir programa katıldı.
İran devlet televizyonunun canlı yayınladığı konuşmasında Ruhani, İran ile Batı ülkeleri arasında 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan önemli kazanımlar elde edildiğini belirtti.

Ruhani, nükleer anlaşmayla birlikte ülkesinin ilk kez nükleer ticaret alanında adım attığını ve kendi zenginleştirdiği uranyumun bir kısmını ihraç ettiğini ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump ve Washington yönetiminden gelen nükleer anlaşmaya karşı açıklamalara değinen Ruhani, "Nükleer anlaşma sonrasında bazı Avrupa ülkeleri ile işbirliği yapıyoruz, Rusya ve Çin ile ortak çalışıyoruz. Anlaşmayı ihlal eden taraf biz olmayacağız. Eğer siz anlaşmayı ihlal edecekseniz bilin ki bedelini de siz ödeyeceksiniz." diye konuştu.
Tahran'ın anlaşmanın iptal edilmesi durumunda her türlü şarta hazır olduğunu söyleyen Ruhani, "Düşündüklerinden daha hazırlıklı bir durumdayız ve bunu

Haberin Devamı

anlaşmayı ihlal etmeleri durumunda bir hafta içinde görecekler." ifadelerini kullandı.

İran ile BM Güvenlik Konseyi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (P5 1) arasında Temmuz 2015'te imzalanan anlaşma ile Tahran,
nükleer faaliyetlerinde kısıtlamaya gitmiş, karşılığında da bu ülkeye uygulanan yaptırımlar hafifletilmişti. Göreve geldiğinden bu yana eski Başkan Barack Obama döneminde imzalanan anlaşmayı en sert şekilde eleştiren ABD Başkanı Trump, anlaşmanın güncellenmesi gerektiği aksi takdirde ABD'nin anlaşmadan çekileceği tehdidinde bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!