ABD’den korumalara soruşturma

Güncelleme Tarihi:

ABD’den korumalara soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2017 22:11

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti sırasında Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği rezidansı önünde çıkan olaylar, Amerikalı kurumlarca mercek altına alındı. Washington Polisi, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Gizli Servis ile birlikte sorumluları tespit etmeye çalıştıklarını bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Türk güvenlik personelinin karıştığı şiddet eylemlerinden Amerikan tarafının duyduğu rahatsızlığı Türk hükümetine iletti.

Haberin Devamı

Amerikan basını olayı gündemden düşürmeyince Washington Polisi bir açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı ve Gizli Servis ile birlikte olaylara karışanları tespit etmeye çalıştıklarını bildiren Washington Polisi, “Türk Büyükelçiliği rezidansı önünde tanık olduklarımız Amerikan Anayasası’nın birinci maddesiyle çelişen görüntülerdir” dedi. Amerikan anayasasının birinci maddesi barışçıl protesto özgürlüğünü de kapsayacak şekilde ifade özgürlüklerinin tümünü garanti altına alan madde. Dolayısıyla Amerikan polisi bu atıfla Türk tarafının PKK’lı diye müdahale edilebilir gördüğü grubun protesto özgürlüğü olduğunu vurgulamış oldu.

ABD yasalarına göre ülkeyi ziyaret eden liderlerin korumalarının diplomatik dokunulmazlığı var. Ancak kendi görev alanlarını aşan eylemlerde bulunduklarının tespit edilmesi durumunda ABD Dışişleri Bakanlığı korumaların dokunulmazlığını düşürebiliyor. Dokunulmazlık düşerse sözkonusu kişiler tekrar koruma görevini yapmak üzere ABD’ye gelemiyor, özel seyahat için gelmeleri durumunda ise haklarında dava açılabiliyor.

 

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!