Koalisyon Suriye'de rejimi vurdu, Rusya'dan çok sert tepki geldi: Askeri çatışma...

Güncelleme Tarihi:

Koalisyon Suriyede rejimi vurdu, Rusyadan çok sert tepki geldi: Askeri çatışma...
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2017 21:45

ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon El Tanf yakınlarında ayrışma bölgesinde ilerleyen Suriye rejimi yanlısı kuvvetlere yönelik ikinci kez hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Operasyona sert tepki gösteren Rusya'nın BMGK'yı olağanüstü toplantıya çağıracağı öğrenilirken, Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç "koalisyonun Suriye’de açık bir askeri çatışmaya girdiğini gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Birleşik Görev Gücü Doğal Kararlılık Operasyonundan yapılan yazılı açıklamada, “Daha önce yapılan uyarılara rağmen rejim yanlısı kuvvetler üzerinde anlaşmaya varılmış ayrışma bölgesine El Tan Garnizonunda bulunan koalisyon ve ortak kuvvetlere tehdit teşkil edecek şekilde bir tank, uçaksavar sistemleri ve zırhlı teknik araçlar ile 60’tan fazla askerle girdiler” bilgisi verildi.

SALDIRI ÖNCESİ UYARI

Koalisyonun iki top sistemini ve bir uçaksavarı imha edip tankı da hasar verecek şekilde vurduğu belirtilen açıklamada hava saldırıları öncesinde söz konusu kuvvetlerin uyarıldığı bilgisine yer verildi.

18 Mayıs'ta da koalisyonun aynı kuvvetlere karşı hava saldırısı düzenlediği kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

DEAŞ'A ODAKLANMA ÇAĞRISI

“Koalisyon Suriye rejimi ile veya rejim yanlısı kuvvetlerle savaşma peşinde değil ancak rejim yanlısı kuvvetlerin ayrışma bölgesini terk etmemesi durumunda da kendini korumaya hazırdır. Koalisyon Suriye’nin güneyinde bulunan tüm taraflara ortak düşman ve küresel ve bölgesel güvenlik ve barışa tehdit olan DEAŞ’a odaklanması çağrısında bulunuyor.”

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) El Tanf bölgesinde müttefik kuvvetlerle birlikte El Tanf kampında birkaç yüz askerin bulunduğunu ifade etmişti.
ABD askerlerinin orada DEAŞ ile mücadele eden bir muhalif gruba eğitim desteği verdiği açıklanmıştı.

RUSYA'DAN ÇOK SERT TEPKİ

Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç, ABD’nin öncülüğündeki koalisyonun Suriye ordusuyla hareket eden güçlere düzenlediği saldırının ardından Rusya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini (BMGK) olağanüstü toplantıya çağıracağını açıkladı.

Sputnik’in haberine göre Klintseviç, “ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin düzenlediği saldırı, koalisyonun Suriye’de açık bir askeri çatışmaya girdiğini gösteriyor. Bu bir saldırı eylemi, Rusya beklemeksizin BMGK’nın olağanüstü toplanması konusunu gündeme getirecek” dedi.

Saldırının bir hata olmadığını savunan Klintseviç, “Saldırı, hükümet yanlısı güçlerin taarruzunu zayıflatmayı amaçlayan planlı bir eylem. Bu bir hata değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘RUS ASKERLERİ İÇİN HERHANGİ BİR TEHDİT SÖZ KONUSU DEĞİL’

Rusya’nın Suriye’deki üslerinin güvenliği konusuna değinen Klintseviç, Hmeymim Hava Üssü ve Tartus üssü için herhangi bir tehlikenin söz konusu olmadığını belirtti.

Klintseviç, “Oradaki (Suriye’deki) üslerimiz S-400 ve S-300 sistemleriyle kesinlikle güvenli bir şekilde korunuyor. Rusya, sadece kendini değil, Suriye’yi de savunmaya yetecek kadar güce ve imkânlara sahip” ifadelerini kullandı.

 

Koalisyon Suriyede rejimi vurdu, Rusyadan çok sert tepki geldi: Askeri çatışma...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!