Son dakika: ABD İran kararını açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Son dakika: ABD İran kararını açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2018 21:39

ABD Başkanı Donald Trump, bugüne kadar söylediklerinin aksine, selefi Barack Obama’nın İran’la imzaladığı nükleer anlaşmayı üçüncü ve ‘son kez’ uzattığını açıkladı. Nükleer anlaşmayı yeniden müzakere etmek isteyen Trump, ABD’nin Avrupalı ortaklarına bu yönde bir çağrı yapacak. ABD Başkanı Trump’ın açıklaması özetle şu şekilde:

Haberin Devamı

 

Son dakika: ABD İran kararını açıkladı
“İran rejimi dünyanın önde gelen terör destekçisi devleti. Hizbullah, Hamas ve diğer teröristleri kaos yaratmak ve masum insanları öldürmek için kullanıyor. Ortadoğu’yu istikrarsızlaştırmak için 100 bin militanı finanse etti, silahlandırdı ve eğitti. İran, katil Beşar Esad rejimini destekliyor ve Esad’ın kendi halkına kıyım yapmasına yardım ediyor. Rejimin yıkıcı füzeleri komşu ülkeleri ve uluslararası denizciliği tehdit etmeye devam ediyor. İran’ın dini lideri ve devrim muhafızları toplu tutuklamalar ve işkence yoluyla İran halkını bastırıp susturmayı sürdürüyor. İran’ı yöneten seçkinler kendilerini zenginleştirirken halkı açlıkla karşı karşıya bırakıyor. İran’ın bu anlaşma nedeniyle sahip olduğu 100 milyar dolar İran halkının hayatının iyileştirilmesi için kullanılmamıştır. İran halkı bunu biliyor, o nedenle de öfkelerini dile getirmek için sokağa çıktılar. Kendi paralarını silahlara ve diğer ülkelerde terörün beslenmesi için kullanan bu yolsuz rejimin değişmesini talep eden cesur İran halkını destekliyoruz. Bütün ülkelere, kendi halkının temel haklarını boğan ve ailelerine daha iyi bir yaşam sağlamaları imkanını engelleyen bu rejime karşı duran İran halkına destek çağrısı yapıyoruz... Güçlü niyetime rağmen henüz ABD’yi nükleer anlaşmadan çekmedim. Çekilmek yerine yol gösteriyorum; Ya anlaşmayı korkunç hatalardan arındırın, ya da ABD çekilecektir.

 

Haberin Devamı

Tarafsız bir İran mevzuatı hazırlanması için Kongre ile birlikte çalışmaya hazırım. Ancak imzalayacağım yasanın dört unsuru olmalı:

1- Yasa İran’ın bütün sahalarda uluslararası denetçilerin derhal denetleme yapmasını talep etmeli.

2 -  Yasa İran’ın yeniden nükleer silah sahibi olmaya yaklaşmasının engellenmesini kesin olarak garanti altına almalı.

3 - Nükleer anlaşmadan farklı olarak yasanın bu maddelerinin kesinlikle bir son kullanım tarihi olmamalı. Benim politikam İran’ın nükleer silah sahibi olmasının önünü açacak tüm yolları sadece 10 yıl değil sonsuz kadar engellemeyi hedefliyor. Eğer İran bu maddelere uymazsa Amerika’nın nükleer yaptırımları otomatik olarak devreye girecek.

Haberin Devamı

4 - Yasa açıkça ABD’de ilk kez uzun menzilli füzelerin ve nükleer silah programlarının birbirinden ayrılmaz olduğunu dile getirmeli ve İran’ın füze geliştirmesinin ve denemesinin ciddi yaptırımlara neden olacağını ortaya koymalı.”

 

14 İRANLI DAHA KARA LİSTEYE EKLENDİ
Bu karara karşılık, dün 14 İranlı kişi ve kurum daha ABD’nin kara listesine eklendi. Listenin başında İran Meclis Başkanı Ali Laricani’nin kardeşi de var. İran yargısının başındaki Sadık Laricani ABD tarafından İran vatandaşlarına karşı yapılan kötü muamele ve insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor. Resmi açıklama öncesinde bilgi veren Trump yönetiminden üst düzey bir isim, Sadık Laricani’yi kastederek, “Bugünkü liste İran rejiminin en tepesine kadar uzanıyor, dolayısıyla da ABD’nin bu ülkede devam eden insan hakları ihllalerine müsama göstermeyeceğine ilişkin çok güçlü bir mesaj gönderiyor” dedi.

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!