Solidarité (*Dayanışma)

Güncelleme Tarihi:

Solidarité (*Dayanışma)
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2015 21:27

Fransa’nın dünyaca ünlü siyasi hiciv dergisi Charlie Hebdo’ya önceki gün gerçekleştirilen ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırısı Türkiye’de de büyük tepki çekti.

Haberin Devamı

Hürriyet çalışanları ‘Je suis Charlie (Ben Charlie’yim)’ pankartıyla katliamı kınadı. Hürriyetçilerin dayanışma eylemini Alman Bild gazetesi fotoğraflı olarak sayfalarına taşıdı. Paris Büyükelçiliğimizde Türk bayrağı Fransa’daki yas nedeniyle yarıya indirildi. Saldırıyı kınayan basın kuruluşları, eylem çağrısı yaptı. Tepkiler özetle şöyle:

Solidarité (*Dayanışma)

CH’NİN KALEMİYİZ

Charlie Hebdo dergisine saldırıya İstanbul’dan tepkiler yağdı. Beyoğlu İstiklal Caddesi girişindeki Fransa Başkonsolosluğu’nda bayraklar yarıya indirildi. Başkonsolosluk binası önünde gün içinde toplanan yüzlerce kişi, saldırıyı kınadı ve ölenleri andı. Bina girişine çiçekler bırakan gruplar, “Ben Charlie Hebdo’yum” yazılı dövizler taşıdı. Eyleme Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach ile İstanbul’da yaşayan Fransa vatandaşları ve çeşitli Fransız derneklerine mensup kişiler katıldı. Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İstanbul İl Yönetim Kurulu üyeleri de “Özgür basın susturulamaz” ve “Charlie Hebdo’nun kalemiyiz” sloganlarıyla başkonsolosluk binasına yürüdü ve ölenler anısına karanfiller bıraktı.

Solidarité (*Dayanışma)


OMUZ OMUZAYIZ

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Charlie Hebdo’ya saldırıyı yazılı açıklama ile kınadı. IPI Yönetici Direktörü Barbara Trionfi imzasıyla yayınlanan 'Demokratik değerlerin katliamı' başlıklı açıklamada şöyle denildi: "Paris'teki meslektaşlarımızla ve dünyanın neresinde olursa olsun şiddetle korkutulmaya karşı çıkan meslektaşlarımızla omuz omuzayız."

Solidarité (*Dayanışma)


DOSTLARIMIN DOSTLARI

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Charlie Hebdo’ya saldırıyı Meclis Genel Kurulu’nda Fransızca mesajla kınadı. “Je suis Charlie” yazılı dövizle kürsüye çıkan Onur, geçmişte Paris’te öğrenci olduğunu Charlie Hebdo dergisini takip ettiğini belirterek, katledilen kurbanlarla ilgili, “Bazıları dostlarımın dostları” dedi. Onur, saldırıya tepki olarak 7 Ocak haftasının Basın Özgürlüğü ve Mizaha Saygı Haftası ilan edilmesi amacıyla hazırladıkları yasa teklifini Meclis Başkanlığı’na sunacaklarını da açıkladı. Onur, “Mizah silahla gazla copla karşılık görmesin” dedi. Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu da Atatürk’ün “Düşünce hiçbir zaman cebirle, şiddetle, topla, tüfekle yok edilemez” sözünü anımsatarak, “Düşünceye karşı yapılan tüm saldırıları şiddetle kınıyoruz” dedi. Bazı milletvekilleri de yerinden söz alarak saldırıyı kınadı.

Solidarité (*Dayanışma)


SESSİZ EYLEM ÇAĞRISI

Avrupa Birliği, Charlie Hebdo’ya saldırının gazetecileri ve düşünce, ifade özgürlüğünü hedef aldığını vurgulayan bir açıklama yaptı. Birliğin bütün kurumlarında dün bayraklar yarıya indirildi. AB Komisyonu’nun tüm dış temsilciliklerinde çalışanlar saat 12.00’de 1 dakikalık saygı duruşunda bulundular.

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), Charlie Hebdo’ya saldırıyı protesto amacıyla yazar, çizer ve gazetecileri bugün Cağaloğlu Meydanı’nda toplanmaya çağırdı. Saat 14.00’te gerçekleşecek ‘Sessiz Eylem’ için yapılan duyuruda, “Ülkemizde ve dünyada ifade ve basın özgürlüğüne yönelik müdahale ve saldırılara artık son verilsin” denildi. Eyleme katılım için Basın Konseyi de çağrı yaptı.

Solidarité (*Dayanışma)


FADİME ANNE’NİN MESAJI

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden bir grup akademisyen, ‘Ben Charlie’yim’ anlamına gelen Fransızca ‘Je suis Charlie’ pankartlarıyla Charlie Hebdo dergisiyle dayanışma eylemi yaptı.

19 yıl önce, gördüğü polis şiddeti nedeniyle hayatını kaybeden Gazeteci Metin Göktepe için dün Kemer Mezarlığı’ndaki kabri başında anma töreni düzenlendi. Çok sayıda gazeteci, siyasi ve sanatçının yer aldığı anmada, Charlie Hebdo saldırısı da kınandı. Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe ‘Ben Charlie’yim’ yazılı döviz taşıdı.

Solidarité (*Dayanışma)


TERÖRÜN ‘AMA’SI OLMAZ

Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Hakkı Akil, Charlie Hebdo’ya saldırıya ilişkin, “Bence buradaki en önemli şey, teröre karşı mücadelede uluslararası işbirliğinin önemini ortaya çıkaracaktır. Bir terör olayını değerlendirirken ‘Terörizmi lanetliyoruz ama’ dememek lazımdır. Bu işin aması olmaz. Bizim tecrübemizden kaynaklanan olgu ile bunu söylüyoruz” dedi.

Dünya basını tek ses

Haberin Devamı

MİZAH dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan saldırı birbirinden çok farklı çizgideki medya kuruluşlarını ortak bir tepkide buluşturdu. Amerikan, Fransız ve İngiliz gazeteleri, olayı basın ve ifade özgürlüğüne saldırı olarak yorumladı ve Charlie Hebdo ile dayanışma mesajları verdi.

Sol eğilimli Fransız Liberation gazetesi siyah bir ana sayfayla çıktı ve “Hepimiz Charlie’yiz” manşetini attı.
Merkez sağcı bir çizgide yayın yapan Le Figaro da her zamanki mavi logosunu siyah-beyaza boyayarak, “Özgürlük katledildi” manşetini kullandı.
La Croix, “Fransa öldürüldü” manşetiyle çıktı.
Fransa’nın dünyaca meşhur spor gazetesi L’Equipe, “Özgürlük 0-12 Barbarlık” başlığıyla dehşet içindeki Fransız taraftarları resmeden bir karikatür kullandı.
Le Parisien gazetesi, “Özgürlüklerimizi öldüremeyecek” dedi.
Le Echos, “Kukuletalı p..ler Fransa’ya, demokrasimize, değerlerimize savaş açtı” yorumunu yaptı.

ÖZGÜRLÜĞE SALDIRI

İngiliz The Times gazetesi, “Özgürlüğe saldırı” ifadesini kullandı. Gazete, saldırganların yerde yaralı halde yatan polis memurunu vurduğu anın görüldüğü fotoğrafı kullanırken, saldırganla polisin arasındaki diyaloğa da yer verdi. Buna göre polisin son sözleri, “Beni öldürmek mi istiyorsun?” oldu. Polisi vuran saldırganın ise “Tamam, şef” dediği yazıldı. Bu ifade diğer saldırgandan talimat aldığı şeklinde yorumlandı.
Daily Mail ise ABD’nin El Kaide ve diğer İslamcı gruplara karşı Bush döneminde başlattığı “Teröre karşı savaş” ifadesine atıfla “Özgürlüğe karşı savaş” manşetini attı. Gazetenin analizinde olayın arkasında IŞİD’in gölgesinde kalan El Kaide’nin olabileceği, örgütün yeniden kendisini ‘küresel terör gücü’ olarak göstermek istemiş olabileceği yorumu yapıldı.
Sol-liberal görüşlü Independent gazetesi ise birinci sayfasında sadece Charlie Hebdo dergisinin olduğu bir karikatür yayınladı. Karikatürde içinden kan dökülen devrilmiş bir mürekkep şişesine yer verilirken, Charlie Hebdo dergisinin kapağından orta parmağını kaldıran bir el çıkıyor.
İngiltere’nin prestijli sol-liberal gazetelerinden Guardian, birinci sayfasında katliamı protesto edenlerin toplandığı ve ‘Korkmuyoruz’ pankartının açıldığı bir gösterinin fotoğrafını kullandı. ‘Demokrasiye saldırı’ başlığını tercih etti.
Financial Times gazetesinden Tony Barber, saldırıyı kınayarak hiciv gazetesini Hz. Muhammed karikatürlerini yayınladığı gerekçesiyle ‘editoryal ahmaklıkla’ itham etti.

AMAÇLARI NEFRET

Amerikan New York Times gazetesi, “Teröristler Paris’in kalbini vurdu” diye yazdı. Gazetede çıkan yorum yazısında ise “Fransız mizahı trajediye dönüştü” denildi.
Bild Genel Yayın Yönetmeni Kai Diekman, “Paris’teki terör saldırısı medeniyetimizin kalbine yönelik bir darbeden başka bir şey değil” dedi.
Die Zeit’te, “Paris saldırısı bütün Avrupalıları hedef alıyor. Müslüman olan ve olmayanları... Teröristlerin bize bulaştırmak istediği nefrete karşı bağışıklık kazanmalıyız” yorumu yapıldı.
Handelsblatt gazetesinin yayımcısı Gabor Steingart ise “Batı’nın basın özgürlüğünün 11 Eylül’ü” değerlendirmesi yaptı.

İRAN’DAN YORUMLAR

İran’ın muhafazakâr Resalat gazetesi, “Fransa teröre verdiği desteğin acı ilacını tadıyor” derken, saldırganlardan çok Paris’i eleştirdi.
İran’ın reformist gazetelerinden Ebtekar ise Batılı ülkelerin İslam ülkelerindeki askeri operasyonlarının kanlı terör eylemlerine yol açtığını yazdı.

Haberin Devamı

Solidarité (*Dayanışma)


Dün bugün yarın

CHARLIE Hebdo’ya yönelik saldırının ardından sosyal medyada en fazla paylaşılan, ‘Dün, bugün, yarın’ ibareli kalem görseli oldu. Duvar resimleriyle bilinen Sanatçı Banksy’nin Instagram hesabı üzerinden paylaşımının ardından yayılan ve sanatçıya atfedilen çalışmanın grafik tasarımcı Lucille Clerc’e ait olduğu belirtildi. Clerc, bu görseli önceki gün, “Birini kırın, binlercesi ayağa kalkar” mesajı ve ‘Özgürlük için kalemini kaldır’ hashtag’iyle paylaşmıştı.

PENGUEN’DEN ORTAK İMZALI KARİKATÜR


Türkiye’nin ünlü mizah dergisi Penguen’in çizerleri de, Charlie Hebdo’da katledilen meslektaşları için sosyal medyada ortak imzalı bir karikatür ile “Çok üzgünüz. Yine de çizmeye devam edip, gelecek sayımızı Charlie Hebdo’ya ayıracağız” mesajını paylaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!