Slobo'nun yeni hedefi Sancak

Güncelleme Tarihi:

Slobonun yeni hedefi Sancak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Nato Başkomutanı General Wesley Clark, Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in, idari kadroların Batı yanlısı tutumu yüzünden Karadağ'a saldırma hesapları içinde olabileceğini söyledi. General Clark, Miloseviç'in emriyle, Müslümanların yaşadığı Sancak bölgesinde de etnik temizlik yapıldığını açıkladı.

Clark, ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komisyonu'nda ifade verdi ve Savunma Bakanı William Cohen ile de bir basın toplantısı düzenledi. Wesley Clark, Miloseviç'in hala iktidara hakim olduğunun altını çizdi ve Sırp muhalefetinin zayıflığına dikkat çekti.

General Clark, Sırbistan'ın Karadağ'a takviye güçler yolladığını söyledi ve bölgede durumun ‘çok hassas’ olduğuna işaret etti. Clark, Miloseviç'in, kendisine yarar getirecek şekilde hareket etmenin hesaplarını yaptığına inandığını kaydetti.

William Cohen de, Karadağ'a yönelik bir Sırp askeri eylemine NATO'nun nasıl karşılık vereceği konusunun İttifak içinde ele alınmadığını söyledi. General Clark, ‘Kosova‘daki görevin en zor bölümü bundan sonra başlıyor' dedi. Clark, NATO'nun Kosova'da ne kadar kalacağı konusunda rakam vermekten kaçındı, ancak BM'nin uzun bir süre bölgede kalacağını belirtti.

Clark, NATO'nun rafa kaldırmasına rağmen, 78 gün süren harekat sırasında, Sırp askeri liderlerinin bir kara harekatı beklentisiyle hareket ettiklerini ifade etti. Clark, Miloseviç'in, kendini çatışmanın galibi gibi göstermeye çalışarak, yeniden meşruiyet sağlama çabası içinde olduğunu da söyledi. Bazı Senato üyelerinden övgüler alan General Clark, Miloseviç'in, Sırbistan-Karadağ sınır bölgesinde ‘düşük düzeyli bir etnik temizlik' kampanyasını desteklediğini belirtti.

Clark'ın ‘Sırbistan ile Karadağ arasındaki bölge' diye bahsettiği yerde, nüfusunun büyük çoğunluğunu Müslümanlar'ın oluşturduğu Sancak bulunuyor. Türkiye'de de Sancak kökenli çok sayıda vatandaş yaşıyor.

Karadağ ise, yeni Yugoslavya'yı Sırbistan ile oluşturan iki cumhuriyetten biri. Karadağ'ın Batı yanlısı Devlet Başkanı Milo Cukanoviç, NATO hava harekatı sırasında Sırbistan'a sırt çevirmesinden dolayı Miloseviç'in gazabını üzerine çekmiş bulunuyor.

523 yıl Osmanlı kaldı

Sancak Sırbistan'ın güneyinde Kosova, Karadağ ve Bosna Hersek arasında Belgrad Yönetimi'ne bağlı bir vilayet. 1389 yılında Osmanlılar tarafından fethedilen Sancak, Balkan Savaşı'na 1912 yılına kadar Osmanlı hükümdarlığı altında kaldı. Sırbistan, Sancak'ı 1918 yılında işgal ve ilhak etti. 1990'larda Yugoslavya dağılma sürecine girince Sancaklılar otonomi istedi. 1990 yılının Ekim ayında yapılan gizli referandumda Müslümanlar otonomiden yana tercih kullandı. Ancak bu karar uygulamaya geçilmedi. Kosova krizi sırasında Yugoslavya Yönetimi, Boşnak asıllı Sancaklı gençleri Sırp ordusuna aldı, bunun üzerine Bosna Hersek'e doğru büyük bir göç başladı. Binlerce Sancaklı, Bosna Hersek'e sığındı. ‘Arkan' lakaplı Sırp kasabı Zeljko Raznatoviç, Kosova krizi sırasında Sancak'ta terör estirdi. Yaklaşık 550 bin nüfusu olan Sancak'ın % 67'si Müslümanlar'dan oluşuyor. Türk etkisi silebilmek için Sırp Yönetimi Sancak vilayetini 1990'lı yıllarda itibaren Raska bölgesi olarak telaffuz etmeye başladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!