‘Sleepers’ korkusu

Güncelleme Tarihi:

‘Sleepers’ korkusu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2001 01:47

Bombacı, Paris'ten ABD'ye giden uçağı havaya uçurmak için, topuğundaki C-4'ün fitilini kibritle yakmaya kalkınca, hostes sülfürün kokusunu aldı.

Ayakkabısındaki plastik patlayıcıyı, Paris-Miami uçağında patlatmak isterken yakalanan bombacının Sri Lankalı Tarık Raca olduğu belirlendi. Raca’nın Batı’da yüzlerce militanı bulunan El Kaide'nin ‘sleepers-uykudaki teröristi’ olmasından endişe ediliyor.

American Airlines'a ait uçakta, ayakkabısındaki plastik patlayıcıyla eylem girişiminde bulunan kişi, FBI tarafından sorgulanıyor. Fransız polisi, ABD'deki kaynaklardan öğrendikleri bilgiye göre, teröristin Tarık Raca adlı bir Sri Lanka vatandaşı olduğunu açıkladı.

Bombacının, Usame bin Ladin'in lideri olduğu terörist örgüt El Kaide'nin ‘uykudaki teröristleri’nden (sleepers) ilki olmasından korkuluyor. 11 Eylül saldırılarından sonra Ladin'in Batı ülkelerinde yüzlerce canlı bombasının olduğu iddia edilmişti. İstihbarat kaynakları, birbirinden bağımsız şekilde hareket eden bu canlı bombaların zamanı geldiğinde kanlı eylemler yapacağına inandıklarını açıklamışlardı.

F-15 KONTROLÜNDE İNDİRİLDİ

Önceki gece, Paris-Miami seferini yapan uçak, bombacı yüzünden Boston Logan Havaalanı’na yönlendirildi ve uçağı 2 F-15 eşlik etti. Havaalanında da polis, itfaiye ve bomba umanları hazır bekletildi. Havaalanı yetkilisi Thomas Kinton, teröristin, ayakkabılarına yerleştirdiği patlayıcıyı, ateşlemeye hazırlandığı sırada, yanında bulunan yolcular ve mürettebat tarafından son anda engellendiğini söyledi.

AYAKKABIDA C-4 PATLAYICI

Patlayıcının muhtemelen uçağa ciddi ölçüde zarar verebilecek güçte olduğunu ve 200'e yakın kişinin hayatının kurtulduğunu belirten Kinton, 1.93 boyundaki eylemcinin, kendisini engellemeye çalışan bir hostesi hafif yaraladığını açıkladı.

Ayakkabıların topuğunda C-4 tipi patlayıcı bulundu. Ayakkabılar analiz için FBI laboratuvarlarına götürüldü. Ayakkabıların topuğuna delikler açıldığı ve buralardan içine patlayıcı toz doldurulduğu belirlendi.

SAHTE İNGİLİZ PASAPORTLU

Terörist Raca’nın, üç hafta önce, sahte olduğu sanılan Richard Reid adına İngiliz pasaportunu Belçika'dan aldığı da belirlendi. Tek başına seyahat eden ve bagajı bulunmayan eylemci ile birlikte bazı yolcular da havaalanında FBI tarafından sorguya çekildi.

Paris-Miami seferini yapan uçakta bulunan 185 yolcu ile 12 kişiden oluşan mürettabat, uçaktan güvenli bir şekilde çıkarılırken eylemci, FBI tarafından gözaltına alındı.

İlk aşamada, ‘bir uçuş görevlisiyle çatışmak’la suçlanan Sri Lankalı Tarık Raca, federal mahkemeler noel nedeniyle kapalı olduğu için, çarşambadan sonra savcılığa sevk edilecek.

Olaydan sonra, Logan Havaalanı'na gelen tüm yolcuların ayakkabıları çıkarttırılarak taramadan geçirildi.

Bombacı kibriti çakınca, fark etti

Uçaktaki uçuş görevlileri ve yolcular, büyük bir cesaret örneği göstererek, topuğundaki bombayı patlatmak üzere olan kişiyi kıskıvrak yakalamayı başardı.

Bombacı, topuğundaki patlayıcıyı ateşlemek üzere kibrit çakınca, hostes, yayılan sülfür kokusunu duyarak, olayı ilk fark eden kişi oldu. Ayakkabısından çıkan kabloyu da gören hostes bombacıyı engellemek için bir süre boğuştu. Hostesin bağırışlarına diğer yolcular koştu. Bu sırada sinirlenen bombacı, hostesin eline vurup ısırarak yaraladı.

Kahraman hostes

American Airlines'ın Paris-Miami seferini yapan 63 sefer sayısı uçağında görevli hostes, bombacıya müdahale eden ilk kişi oldu. Saldırgan tarafından ısırılan hostes alana indiğinde elinde bandaj vardı. Hostesin kimliği açıklanmadı.

Yolcular anlatıyor:

Hostes bağırınca üstüne atladım

Parisli Eric Debry, Tarık Raca isimli bombacıyı yakalayanlar arasındaydı. Reid sahte ismiyle seyahat eden Raca’nın tam arkasındaki koltukta oturduğunu söyleyen Debry, hostes bağırınca uykudan uyandığını ve duman kokusunu aldığını anlattı.

O anda hemen koltuğun üstünden ön tarafa atlayan Debry, Raca’yı omuzlarından kavradığını, daha sonra 5-6 erkek yolcunun daha yetiştiğini söyledi. 10 dakika süreyle yolcular, bombacıyı tutarken, teröriste sakinleştirici iğne yapıldı. Daha sonra da yolculardan toplanan 20 pantolon kemeriyle terörist, ellerinden, belinden, göğsünden ve ayaklarından sıkıca bağlandı.

Parisli bir televizyon muhabiri olan Thierry Dugeon, yolcuların bağlıyken Raca’nın üstünü aradığını, İngiliz pasaportunu bulduklarını anlattı. Nereli olduğu sorulan Raca, Jamaikalı olduğunu söyledi.

NÖBET TUTTULAR

Dugeon, Tarık Raca’nın ayakkabısının yüksek boyunlu basketbol ayakkabıları giydiğini söyledi.

Havaalanına inene kadar geçen 2 saat içerisinde yolcular sırayla Raca’nın başında nöbet tuttular.

C-4’ü sadece köpekler bulabiliyor

C-4 tipi plastik patlayıcıları X ışınları ya da diğer tarama cihazları tarafından belirlenemiyor. Plastik patlayıcılar, özel eğitimli köpeklerle tespit edilebiliyor.

Uçuş sırasında meydana gelen olay üzerine Boston'a yönlendirilen uçaktaki yolcular bagajları sıkı bir kontrolden geçirildikten sonra başka bir uçağa binip Miami'ye gittiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!