Sıvı bombaya üfleme cihazı

Güncelleme Tarihi:

Sıvı bombaya üfleme cihazı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2006 00:00

Sıvı kimyasal maddelerden bomba yapmak hem çok kolay hem de bunları detektörle tespit etmek imkansız. Amerikalı uzmanlar 11 Eylül’den beri çalışıyor, ancak bunları teşhis edecek bir sistem geliştirilemedi.

Detektörler şampuan ile bombayı birbirinden ayırt edemiyor. Bir tek "üfleme makinesi" adı verilen bir teknoloji geliştirildi. Bu makine yolcuların üstüne küçük bir miktar hava üflüyor ve üzerinde patlayıcı madde izi varsa ortaya çıkıyor. Bu makinelerden ABD’de 30 havaalanına yerleştirildi. Ancak, eğer terörist bombayı hazırlarken çok dikkatli olmuşsa ve kendi üzerine ve kabına bulaştırmamışsa bu cihazlar da bulamıyor.

Uçağa sokmayı başardıktan sonra da bombayı yapmak, cin tonik hazırlamak kadar kolay. Patlayıcı uzmanlarına göre, sıvı bombalara bir ateşleyici gerekiyor ancak bu da iPod ya da herhangi bir elektronik cihaz sayesinde halledilebiliyor. Patlayıcı yapmak için günlük hayatta birçok yerde kullanılan sıvı maddelerden satın almak yeterli. Aseton ile sulandırılınca antiseptik olarak kullanılan hidrojen peroksiti karıştırarak en yaygın patlayıcılardan TATP (triacetone triperoxide) elde edilebiliyor. El Kaide eylemlerinde ve Filistinli intihar bombacıları tarafından ateşleyici olarak kullanılan TATP’ın bir uçağın gövdesini delerek düşmesine yol açması için yüzde 30 konsantre hidrojen peroksit yeterli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!