Şişman annelerin çocuklarında kalp riski

Güncelleme Tarihi:

Şişman annelerin çocuklarında kalp riski
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 1997 00:00

Haberin Devamı

Finlandiya'da yapılan bir araştırmaya göre insanın gelecekte kalp hastalıklarına yakalanıp yakalanmayacağı daha ana karnında iken planlanıyor. Şişman ve kilolu annelerin dünyaya getirdiği çocukların ileride kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski daha yüksek.

İngiltere'deki Southampton Üniversitesi bilim adamlarından David Barker ve Finlandiyalı meslektaşları, araştırmalarını 1924 ile 1933 yılları arasında Helsinki Üniversitesi Merkez Hastanesi'nde doğan 3 bin erkek üzerinde yaptılar. Araştırma, refah düzeyinin yükselmesiyle birlikte kalp hastalıklarının yaygınlaştığını meydana çıkardı.

David Barker'in tezine göre toplumun giderek refaha ulaşmasıyla besin kaynakları zenginleşti, bu da kadınların hızla kilo almasına yol açtı. Anne adayları aşırı beslenme yüzünden şişmanlarken, vücut yeni kilolara adapte olamadı. Anne adayının yeni kilolarına uyum sağlayamayan bedeni, embriyonun giderek artan beslenme ihtiyacını karşılamada yetersiz kaldı. Şişman anneler, zayıf ve çelimsiz bebekler dünyaya getirdiler.

Sonuçta, birden bire kilo alan bu annelerin doğurduğu bebeklerin kalp hastalıklarına daha kolay yakalandıkları tesbit edildi. Finlandiya'da kalp ve damar hastalıkları ölüm sebeblerinin başında geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!