Sırplara ültimatom

Güncelleme Tarihi:

Sırplara ültimatom
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kosova’da onbinlerin katıldığı gösteriler yapılırken Londra’da toplanan Batı Temas Grubu Sırplara 25 Mart’a kadar süre tanıdı.

Kosova'da dün, onbinlerce gösterici başta başkent Priştine olmak üzere büyük kentlerde sokaklara döküldü. Sırp zulmünden canını kurtarmak isteyen 3.500 Arnavut'un Karadağ'a kaçtığı bildirildi.

Diplomatik cephede ise çeşitli başkentlerde girişimler yapılıyor. Dün Kosova gündemiyle Londra'da toplanan Batı Temas Grubu, Sırp lider Miloseviç'e çağrıda bulunarak Kosova'da şiddette son vermesini ve sorunların diyalog yoluyla çözümlenmesini istedi. ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya Miloseviç'e 25 Mart'a kadar süre vererek aksi halde Yugoslavya'ya karşı bazı ekonomik ve diplomatik yaptırımlar uygulanacağını bildirdi. Temas Grubu'nda yer alan Rusya buna karşı çıktı. Temas Grubu İspanya eski Başbakanı Felipe Gonzalez'in Kosova'da AGİT adına arabuluculuk yapması için çağrıda bulundu. Bir açıklama yapan NATO Sırpları kınadı.

Bölgede ikinci bir Bosna vahşeti yaşanmasından çekinen Avrupa'dan soruna acil bir çözüm bulunması amacıyla yapılan çağrılar sıklaştı. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ‘Kıtamızda bir kez daha etnik kin patlamasına izin vermeyiz. Kosova’da iç savaş çarkının döndürülmesine karşıyız' sözleriyle Belgrad yönetimine sert çıktı.

Başkent Priştine'deki gösteriye katılan 50 binden fazla Arnavut Sırp saldırılarını protesto ederken ‘Canımızı veririz, ama Kosova’yı vermeyiz' ve ‘Sırp terörünü durdurun’ sloganları attılar. Polisin müdahale etmediği gösteri, çatışmalarda hayatını kaybeden Arnavutlar'ın anısına saygı duruşundan sonra olaysız sona erdi. Geçen hafta şiddetli çatışmaların yaşandığı Drenica'da ve Kosova'nın diğer kentlerinde de benzer gösteriler yapıldı.

Bu arada Almanya'nın Stuttgart kentinde yaklaşık 8 bin kişinin katıldığı gösteride Kosova'ya karşı yapılan Sırp müdahalesi protesto edildi. Gösteri sırasında, ‘Avrupa uyan artık’ ve ‘Avrupa utansın’ pankartları taşındı.

Öte yandan Kosova'da Sırp polisinin geçen haftaki olaylarda öldürdüğü 62 Arnavut'un naaşları ailelerine teslim edildi. Ceset teslimi Sırpların bir yalanını daha ortaya çıkardı. Çünkü Sırplar olaylarda 26 Arnavut'un öldüğünü ileri sürüyorlardı.

Dörtlü deklarasyon

Türkiye, Bulgaristan, Makedonya ve Romanya, Kosova sorununun barışçı yollardan çözümü için diplomatik bir girişim başlatarak Balkan deklarasyonu yayınlamaya hazırlanıyor.

Bulgaristan'ın girişimi ile Kosova konusunda Balkan ülkeleri tarafından ortak olarak yayınlanacak deklarasyona son olarak Romanya'dan da destek geldi. Resmi bir ziyaret için Bulgaristan'ın başkenti Sofya'ya gelen Romanya Dışişleri Bakanı Andrei Pleşu, Kosova'daki gelişmeleri endişe ile takip ettiklerini belirterek, buradaki sorunun barışçı yollardan çözülmesinin Balkanlar açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Pleşu, bu nedenle Romanya olarak Kosova sorunun çözümü için yapılacak her türlü diplomatik girişimi desteklediklerini ve Balkan ülkeleri tarafından ortak yayınlanacak deklarasyona imza atmaya hazır olduklarını açıkladı. Bulgaristan Başbakanı İvan Kostov da ortak deklarasyona Türkiye, Romanya ve Makedonya'nın yanı sıra Yunanistan'dan da destek geldiğini belirterek, Kosova sorunu konusunda tüm Balkan ülkelerinin aynı endişeyi paylaştıklarını söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!