Sırplar Priştine'yi kuşattı

Güncelleme Tarihi:

Sırplar Priştineyi kuşattı
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

NATO'nun Sırp hedeflerine yönelik hava saldırılarında ikinci aşamaya girilmesine karşın, yetersiz kalan operasyonlar, Kosova'daki katliamları önleyemiyor. Sırp katiller şimdi de, Kosova başkenti Priştine'yi kuşattılar. Sırpların Kosovalı Arnavutlara karşı giriştikleri etnik temizlikte, cezaevlerinden salıverilen katilleri de kullandıkları haber verilirken, Batı, bu kuşatmayla birlikte, katliamların artmasından çekiniyor.

Bu kaygılarını dile getiren yetkililer, kara saldırısının başlatılmaması halinde, Kosova'da daha çok masum kanının akacağını ifade ediyorlar.

Merkezi Viyana'da bulunan Uluslararası Helsinki Federasyonu (IHF) yaptığı açıklamada, Priştine'de Arnavut nüfusun kuşatmaya alındığını, kentin Sırp güvenlik güçleri ve milislerinin tehdidi altında olduğunu bildirdi. Kuşatma altındaki Priştine'de Sırp saldırılarının arttığı ve birçok evin ateşe verildiğine dikkat çekiliyor.

Açıklamada, Belgrad'ın barış görüşmelerini terketmesinin ardından NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik hava operasyonları başlamadan önce, üst düzey Sırp yetkililerinin açık tehdit siyasetinin bir parçası olarak, milislerin devlet destekli bir terör uygulamaya başladığı bildirildi.

ASARAK ÖLDÜRÜYORLAR

Sırplar, Kosova'da giriştikleri etnik temizlik harekatında, cezaevlerinden salıverilen katilleri de kullanıyorlar.

New York Post, NATO kaynaklarına dayanarak verdiği haberinde, ‘‘Balkan kasabı Miloseviç, kirli işleri katillere havale etti’’ başlığını kullandı. Cezaevlerindeki çok sayıda katil ve ırz düşmanının serbest bırakıldığını ve Kosova'daki bir bölüm cinayetlerin bu kişiler tarafından işlendiği belirtilen haberde, bunların ellerinde silah bile bulunmadığını, sadece iplerle yakaladıkları Kosovalı erkekleri asarak öldürdükleri ifade edildi.

Başkent Priştine kuşatılırken, Kosova'nın ikinci büyük kenti İpek'in de, Sırp güçler tarafından yerlebir edildiği haberleri geliyor. NATO yetkililerinin açıklamasına göre, İpek kentinden alevler ve kesif bir siyah duman yükseliyor.

Batı'dan, NATO hava harekatının yetersiz kaldığı ve mutlaka kara operasyonun yapılması gerektiğine dair sesler yükselirken, Kosova'daki Helsinki Komitesi'nin verdiği bilgileri kullanan IHF, Kosova'da entellektüel ve tanınmış Arnavutlar'ın sistematik olarak öldürülmesinden derin kaygı duyduğunu belirtti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!