Sırp kasabı Kosova'da

Güncelleme Tarihi:

Sırp kasabı Kosovada
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Arnavutlar ile Sırp polisi arasında çıkan çatışmalarda 20 kişinin ölmesinin ardından Belgrad Yönetimi'ne kınama yağarken, Sırp kasabı ‘Arkan’ Kosova'da ortaya çıktı. Arkan'ın silahlı adamlarıyla birlikte Kosova'da üslendiği bildiriliyor.

Kosova'da haftasonu Sırp polisiyle meydana gelen çatışmalarda ölen Arnavutlar toprağa verilirken, Bosna'da etnik temizlik uygulayan ‘Arkan’ kod adlı Sırp kasabının Kosova'da olduğu anlaşıldı. Bosna'da işlediği savaş suçları dolayısıyla BM'nin en çok arananlar listesinde yer alan Zeljko Raznatoviç'in kaplanlar olarak anılan askerleriyle Kosova'da üstlendi.

Belgrad'ta yayın yapan Radio B92'nin haberine göre, ‘Arkan’ (45) son olarak haftasonu 7 kişinin öldürüldüğü Cergiz köyüne komşu Srbica köyünde görüldü. Çatışmalarda hayatlarını yitirenler, dün toprağa verilirken, Sırp polisi cenaze törenlerini izlemek isteyen gazeteci ve televizyonculara bölgeye giriş izni vermedi.

Önceki gün Priştine'de şiddetle bastırılan gösterinin ardından başkentte dün nisbeten sakin bir gün yaşandı. Ancak halkın büyük bir kısmı evlerinde oturmayı tercih ettiğinden birçok işyeri ve okullar kapalı kaldı. Bu arada Arnavut ve Sırp kaynaklar, gerçekte can kaybının daha yüksek olduğunu bildiriyorlar. Arnavut basınına göre Priştine'de düzenlenen ve yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı gösterilerde 289 kişi yaralandı. Yugoslav Demokratija Gazetesi'nin haberine göre Sırp polisi ile Arnavutlar arasında patlak veren gerginlikte 62 kişi hayatını kaybetti.

Kosova'da gergin günler yaşanırken sorunun diyalog yoluyla çözümlenmesi için Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'e yönelik baskılar da giderek artıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü James Rubin, Sırp polisinin tutumunu ‘dehşet verici’ bulduklarını açıklarken Washington ve AB, Miloseviç Yönetimi'nden Kosovalı Arnavutların durumunun iyileştirilmesi için harekete geçmesini talep ettiler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!