Sırbistan'daki toplu mezarda 46 Arnavut'un cesedine ulaşıldı

Güncelleme Tarihi:

Sırbistandaki toplu mezarda 46 Arnavutun cesedine ulaşıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2014 10:19

Sırbistan'ın güneyindeki Raşka kenti yakınlarında bulunan Rudnitsa yerleşkesinde toplu mezarda sona eren çalışmaların ardından, Kosovalı Arnavutlara ait 46 ceset ve kalıntılar bulundu.

Haberin Devamı

Sırbistan Kayıp Kişiler Komitesi Başkanı Velyko Odaloviç, gazetecilere yaptığı açıklamada, kimlik tespiti yapılan 16 kurbanın kalıntılarının ailelerine ulaştırma amaçlı Kosova'daki polis ve adalet misyonu EULEX'e teslim edileceğini söyledi.

Toplu mezarda 46 ceset bulunduğunun fakat bu sayının daha da yüksek olabileceğini belirten Odaloviç, "Bulduğumuz bazı kalıntıların bulunan cesetler ile bir ilişkisi yoktu. Dolayısıyla, bu kalıntıları değerlendirebilmemiz için özel analizler yapılması gerekecek. Bulunan ceset ve kalıntıların kimlik tespitinde Bosna Hersek'te bulunan Uluslararası Kayıp Kişiler Komitesi de çalışıyor" diye konuştu.

Sırbistandaki toplu mezarda 46 Arnavutun cesedine ulaşıldı

Haberin Devamı

Kosova Kayıp Kişileri Komitesi Başkanı Prenk Gyetay de bu kapsamda iki ülke arasında gerçekleştirilen işbirliğinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Çalışmaların sona ermesine rağmen bölgedeki farklı yerlerde kalıntılar bulunabileceği ihtimaline değinen Gyetay, detaylı bilgiler elde edindiğinde çalışmaların tekrar başlatılabileceğini kaydetti.

Sırbistandaki toplu mezarda 46 Arnavutun cesedine ulaşıldı

Sırbistandaki toplu mezarda 46 Arnavutun cesedine ulaşıldı

Kosova'daki savaşta hayatını kaybeden ancak halen cesedine ulaşılamayan, çoğu Arnavut, bin 700 kişinin olduğu tahmin ediliyor.

Kosovalı Arnavutların bağımsızlığını isteyen Kosova Kurtuluş Ordusu ve Sırbistan ordusu arasında 1998 ve 1999 yılları arasında meydana gelen savaşta, Sırp ordusu Müslüman Arnavutlara yönelik etnik temizlik girişiminde bulunmuştu. NATO’nun Sırbistan’ı bombalaması ve Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesiyle savaş sona ermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!