Sırbistan´da zafer reformcuların

Güncelleme Tarihi:

Sırbistan´da zafer reformcuların
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sırbistan'da dün yapılan parlamento seçimlerinde reformistler eski devlet başkanı Slobodan Miloseviç'in partisi Sosyalistleri ağır bir yenilgiye uğrattı.

Seçim Komisyonu´nun resmi olmayan ilk sonuçlarına göre, Yugoslavya Devlet Başkanı Voyislav Koştunitsa'yı destekleyen Sırbistan Demokratik Muhalefeti (DOS) oyların yüzde 65'ini aldı.

Bu sonuçlara göre, 18 partiden oluşan ittifak 250 sandalyeli mecliste 177 sandalyeye sahip olacak.

Seçim komisyonu aşırı milliyetçi Sırp Radikal Partisi'nin (SRS) büyük kayıplar vermesine rağmen yüzde 8 ila 9 oy aldığını, bu yılın Ocak ayında uğradığı suikast sonucu öldürülen Sırp paramiliter lideri ve savaş suçlusu sanığı ''Arkan'' lakaplı Zeljko Raznatoviç'in partisi Sırp Birlik Partisi'nin ise parlamentoya girebilmek için gereken yüzde 5'lik oy oranının üzerinde, yüzde 5.3 ile 5.9 arasında oy topladığını belirtti.

Buna göre, oyların yüzde 14'ünü alan Sosyalistlerin ise 38 sandalye çıkarması bekleniyor. Sırp Radikal Partisi'nin ise 23 sandalye alacağı belirtiliyor.

KOSOVA´DA MİLOSEVİÇ´İN PARTİSİ ÖNDE

Öte yandan, Kosova'daki Mitrovica kentinden alınan ilk sonuçlara göre, Miloşeviç'in Sosyalist Partisi oyların yüzde 52'sini alırken DOS yüzde 29'da kaldı.

Seçimlerle ilgili son resmi sonuçların açıklanmasının Çarşamba gününü bulabileceği kaydedilirken, seçim komisyonu kendi verdiği rakamların resmi sonuçlara çok yakın olacağını öne sürdü.

ŞAMPANYALI KUTLAMA

Bu arada, seçimlerle ilgili ilk sonuçların açıklanmasının ardından DOS liderleri, zaferlerini şampanya patlatarak kutladılar.

DOS liderlerinden ve Sıbistan'ın yeni başbakanı olmayı garantileyen Zoran Cinciç, sonuçların açıklanmasından sonra yaptığı açıklamada, ''Önemli olan hükümeti kurmaktır ve zaman kaybetmemektir. Bu hükümet şeffaf ve dürüst olacaktır. Bu hükümet kendisi için değil halk için çalışacaktır. Halkımız bunu anlayacak ve daha iyi yaşam koşullarına sahip olacaktır'' dedi.

Miloşeviç karşıtı reformcuların sözcüsü Cedomir Jovanoviç de açıklamasında, ''Bugün Sırbistan için büyük bir gün. Tüm yurttaşları yaptıklarından dolayı tebrik ediyoruz'' diye konuştu.

Gözlemciler, 6.5 milyon seçmenin bulunduğu Sırbistan'da seçimlere katılımın yüzde 58.7 olduğunu ve bunun beklenenden düşük bir rakamı ifade ettiğini söylediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!