Sıra Türklerde

Güncelleme Tarihi:

Sıra Türklerde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2005 01:36

3 Ekim’deki AB zirvesinde Türkiye ile müzakereler başlamasın diye elinden geleni yapan Avusturya’da şimdilerde Türk oyları vazgeçilmez oldu. Bugün Viyana’daki Belediye Meclisi seçimlerini Amerikan AP ajansı, ‘Seçim zamanı; Türk karşıtı Avusturya, Türk oylarının peşinde’ yorumuyla verdi.

AVUSTURYA’nın başkenti Viyana’da bugün yerel seçimler yapılıyor. 3 Ekim’de Lüksemburg’da yapılan AB zirvesinde Türkiye ile müzakerelerin başlamaması için elinden geleni yapan Avusturya’da siyasi partiler şimdi Türk oylarının peşine düştü. Bu çelişki Amerikan haber ajansı AP’nin de gözünden kaçmadı.

AP, ‘Çelişen çıkarları nasıl bir araya getirip hem Türk fobisi yaşayan Avusturyalıların hem de seçimin sonucunu belirleyebilecek Türk asıllıların oylarını toplayabilirsiniz’ sorusunu sordu.

Buna yanıt da Sosyal Demokrat Parti’den yarışan Nurten Yılmaz’dan geldi ve ‘Bir hayli zor olabilir’ dedi. Viyana Belediyesi için beş parti yarışıyor ve sadece ırkçı Özgürlükçü Parti, Türk asıllılardan aday göstermedi. 1.5 milyon nüfuslu Viyana eyaletinde 200 milyon Türk yaşıyor ve siyasi partiler de 48 Türk adayla, Türk kökenlilerin oylarını toplamaya çalışıyor.

Birdenbire siyasi partilerin kendilerine bu kadar önem vermesi Türkler arasında da şaşkınlık yaratıyor. Viyana’nın 16’ncı Bölgesinde yaşayan Mehmet Akar, ‘20 yıldır burada yaşıyorum, ama hálá tam kabul görmüyoruz’ diyor. Avusturya’da yapılan bir araştırmaya göre, her 10 Avusturyalı’dan sadece biri Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyor.

Türklerin sandıkta iktidardaki Muhafazakarlar yerine Viyana Belediye Meclisi’ni kontrol eden Sosyal Demokratları ve Belediye Başkanı Michael Haeupl’u desteklemesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!