Sinek kovucular sinir sistemine zarar veriyor

Güncelleme Tarihi:

Sinek kovucular sinir sistemine zarar veriyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2009 13:05

Yaz aylarında ortaya çıkan sivri sineklere karşı kullandığımız sprey, pomat ya da losyon şeklindeki sinek kovucuların içindeki bir maddenin, merkezi sinir sistemine zarar verebildiği bildirildi.

İtalyan haber ajansı ANSA'nın bildirdiğine göre, Fransa'daki Kalkınma Alanında Araştırma Enstitüsünde görev yapan Vincent Corbel ile Angers Üniversitesinden Bruno Lapied, birçok böcek kovucunun içinde mevcut olan "deet" adlı bir kimyasal maddenin nörotoksik (sinir hücreleri üzerine toksik etki gösteren madde) olduğunu ortaya çıkardı.

Corbel, "Bu maddenin sadece davranış değişikliğine neden olan basit bir kimyasal bileşim olmadığını, aynı zamanda merkezi sinir sistemi için çok önemli olan asetilkolinesteraz adlı bir enzimi engellediğini de tespit ettik" dedi.

Vincent Corbel, araştırma sonuçlarının, deet'in özellikle de diğer kimyasal maddelerle birlikte kullanımının ne kadar güvenli olduğunun sorgulanması gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi.

Verilen bilgiye göre 1953 yılında keşfedilen deet, halen böcek kovucularda en çok kullanılan maddelerin başında yer alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!