Şimdi sıra Suriye’deki Süleyman Şah Türbesi’nde

Güncelleme Tarihi:

Şimdi sıra Suriye’deki Süleyman Şah Türbesi’nde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2002 02:14

Suudi Arabistan'daki Osmanlı eseri Ecyad kalesinin otel yapılacağı gerekçesiyle Kral Fahd Bin Abdülaziz'in emriyle yıkılmasının ardından, şimdi de Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi, baraj suları altında kalma tehlikesi yaşıyor. Türkiye, bunu önlemek için bir proje hazırladı. Proje Suriye Hükümeti'nin yanıtı bekleniyor.

Suriye'de Osmanlı Devleti'nin kurucusu Sultan Osman'ın büyükbabası Süleyman Şah'ın, ‘‘Türk toprağı’’ kabul edilen türbesi, Teşrin Barajı'nın suları tarafından tehdit ediliyor. AKP İstanbul Milletvekili İrfan Gündüz, konuyu bir soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. Gündüz, türbenin kurtarılması için neler yapıldığını sordu. Önergeyi yanıtlayan Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Türkiye için özel öneme sahip olan Süleyman Şah Türbesi'yle ilgili sorunun ilk kez 1973 yılında, Suriye'nin Tabka Barajı'nı inşa edeceğini bildirmesi üzerine ortaya çıktığını anımsattı. Cem, o zaman türbenin, Suruç-Halep karayolundaKarakozak mevkiine taşındığını, her türlü masrafın da Türkiye tarafından karşılandığını bildirdi.

Cem, Suriye ile yapılan temaslar sonucunda, türbenin yerinde kalmasını sağlayacak projenin uygulanması kararına varıldığını açıkladı ve ‘‘Yapılan çalışmalar sonucunda türbenin ve karakolun bugünkü durumlarının önümüzdeki yakın dönem için tehlike arzetmediğini söylemek mümkündür’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!