Şimdi de deprem gölü tehdidi

Güncelleme Tarihi:

Şimdi de deprem gölü tehdidi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2008 00:00

Çin’in Sichuan eyaletinde askerler, depremin tetiklediği toprak kaymalarıyla oluşan bir göldeki suyu boşaltıp olası bir seli önlemek için zamana karşı yarışıyor.

Haberin Devamı

Depremden son fotoğraflar

Yüksekliği 725 metreyi bulan ve bariyerleri aşmasına sadece 26 metre kalan Tangcişan adlı gölün taşması durumunda 160 bin insanın hayatı tehlikeye girecek.

1800 kadar Çinli asker 128 milyon metreküp su toplayan Tangcişan gölündeki suyun boşaltılması için önce 60 metrelik drenaj kanalı kazdı, ardından bariyerlere dinamit yerleştirdi. Her biri 10’ar kilo patlayıcı taşıyan askerler bölgeye ulaşmak için ise kelimenin gerçek anlamıyla dağları aştı. Gölün yeni bir felakete yol açmaması için 100 bin kişi başka yerlere nakledilecek. Bu kişilerin göl taşmadan nakli için ise insanüstü bir çaba sarf ediliyor. Çin’de depremden sonra bölgede 35 göl oluştu ve şu ana kadar su taşması olasılığına karşı 70 bin kişi güvenli yerlere taşındı.

Yeni çocuk izni

Su Kaynakları Bakanlığı yetkililerinden Liu Ning,"Gözyaşı dökmektense, insanların başka yerlere gitmekten şikayet etmesini kabullenmeliyiz" diye konuştu. Son açıklamaya göre, 12 Mayıs’ta meydana gelen 8.0 büyüklüğündeki depremden dolayı ölenlerin sayısı 67 bin 183’ü, kaybolanların sayısı da 23 bin 150’yi buldu.

Deprem yüzünden 15 milyon kişinin memleketlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtildi. Bu arada Çinli yetkililer deprem kurbanları için tek çocuk politikasını yumuşatma kararı aldı. Aile Planlama Kurulu’ndan yapılan açıklamaya göre depremde çocuğunu kaybettiğini belgeleyenler yeni bir çocuk yapma hakkına sahip olacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!