Şimdi de DEAŞ’lı krizi

Güncelleme Tarihi:

Şimdi de DEAŞ’lı krizi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2019 08:30

ABD Başkanı Trump, önceki gün attığı mesajda Avrupa ülkelerini SDG’nin elindeki DEAŞ’lı vatandaşlarını geri almaya çağırarak aksi halde bunların salıverileceğini ima etti. Trump, “ABD bu DEAŞ’lıların Avrupa’ya sızmasına seyirci kalmak istemiyor” dedi. Terör örgütü üyelerinin yeni güvenlik riski oluşturmasından endişe eden AB ülkeleri ise bu talebe soğuk.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’de yakalanan Avrupa ülkelerinin vatandaşı olan 800 kadar DEAŞ militanının teslim alınıp yargılanmasını istemesi ve aksi takdirde bunların serbest bırakılabileceği mesajını vermesi yıllardır yabancı savaşçılar konusunda çıkmaz yaşayan Avrupa Birliği ülkelerini yeni bir ikilemle karşı karşıya bıraktı. Trump’ın açıklamaları, dün Brüksel’de bir araya gelen AB dışişleri bakanları tarafından masaya yatırılırken, yabancı savaşçılar konusunun daha çok ulusal yetki alanına girmesi ortak bir pozisyon alınmasını zorlaştırıyor.

FRANSA: ŞİMDİ ALAMAYIZ

Fransa, şu aşamada Trump’ın taleplerini yerine getirmeyeceği yönünde net mesaj verdi. Fransa, olası geri dönüşlerden en fazla etkilenmesi beklenen ülkeler arasında yer alıyor. Geri dönüp de tutuklananların somut kanıt yetersizliğinden bir iki yıl içinde serbest kalacak olması Fransa’nın yerinde yargılamayı tercih etmesinin ana nedenleri arasında yer alıyor. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, DEAŞ’ın yeniliyor olmasının eylemlerinin bittiği anlamına gelmediğinin altını çizerken Adalet Bakanı Nicole Belloubet, toplu geri alıma karşı çıkıp militanları duruma göre almaya dayanan yaklaşımı savunarak “ABD’nin çekilmesiyle yeni bir jeopolitik konsept söz konusu. Şu aşamada politikamızı değiştirmiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA: ÇOK ZOR

Almanya da Trump’ın taleplerine oldukça soğuk. Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, yabancı savaşçıların ancak hemen gözaltına alabileceklerinin güvencesi olması halinde Almanya’ya gelebileceklerini belirterek, “Kesinlikle Amerika’da düşündükleri kadar kolay değil” dedi. Vatandaşlıktan çıkarma yöntemini devreye sokan İngiltere, Trump’ın talebine karşı çıkan ülkeler arasında yer alıyor. Uluslararası tutum benimsenmesinden yana olan Belçika Başbakanı Charles Michel de “Suriye’deki yabancı terörist savaşçılar bölgede tutulmalı ve mümkünse orada yargılanmalı” diye konuştu. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, ortak bir karar alınmadığını, konunun ulusal yetki alanına girdiğini söyledi.

Haberin Devamı

EŞLER DE SORUN

Trump’ın tavrını eleştiren Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, “Mantıklı bir çözüm istiyorsak konuyu tartışmamız lazım. Gelişigüzel tweet paylaşmamamız gerekiyor” dedi. Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl de ‘serbest bırakma’ vurgusunu eleştirerek, Suriye’deki yabancı militanların serbest bırakılmasının kimsenin yararına olmayacağını söyledi. Militanlar kadar bunların eşleri ve çocuklarının durumu da Avrupa ülkelerinde yoğun tartışılıyor. ABD destekli terör örgütü YPG’nin ana unsurunu oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) elinde 48 ülkeden 800 kadar DEAŞ militanı bulunurken bunların eşlerinin sayısının 550, çocuklarının sayısının ise 1300 olduğu tahmin ediliyor. Eşlerden ne kadarının Avrupa ülkelerinden olduğu ise net değil.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!