'Silah yüklü uçak Sri Lanka'ya gidiyordu' iddiası

Güncelleme Tarihi:

Silah yüklü uçak Sri Lankaya gidiyordu iddiası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2009 12:44

Tayland'da el konulan Kuzey Kore'ye ait silahların yüklü olduğu uçağın, iddia edildiği gibi İran'a değil, Sri Lanka'ya gitmekte olduğu belirtildi.

Tayland'da tutuklanan uçak mürettebatının avukatı Somsak Saithong, müvekkillerinin uçağın yakıt aldıktan sonra rotasının Sri Lanka olduğunu söylediklerini açıkladı.

Saithong, ayrıca 4'ü Kazakistan, 1'i Belaruslu olan 5 müvekkilinin uluslararası silah tüccarı Victor Bout hakkında herhangi bir bilgileri olmadığını kaydetti.

Taylandlı polis yetkilisi Albay Supisarn Bhaddinarinath da soruşturmayı yürütenlerin, uçağın İran'a gitmekte olduğu ya da kaçakçı Bout ile ilgisi olduğu yolunda bir kanıt bulamadıklarını söyledi.

Uçuş planında, uçağın Hong Kong'un "Union Top Management" (UTM) firması tarafından Pyongyang'dan Bangkok, Sri Lanka, Azerbaycan ve Ukrayna'da yakıt ikmali yaparak Tahran'a uçmak üzere kiralandığı belirtiliyor.

Wall Street Journal gazetesinde yer alan bir haberde, söz konusu uçuş planına dayanarak Kuzey Kore'den gelen 35 ila 40 ton silah yüklü uçağın Sri Lanka, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ukrayna'da yakıt ikmali yaptıktan sonra yükünü boşaltmak için Tahran'a gitme planı yaptığı aktarılmıştı.

Taylandlı yetkililer, ABD'nin ihbarı üzerine Bangkok'ta yakıt ikmali yapmakta olan İlyuşin-76 tipi uçağa 11 Aralıkta el koymuş, 5 kişilik mürettebat da gözaltına alınmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!