Åžiilerden Kürt açılımına destek

Güncelleme Tarihi:

Şiilerden Kürt açılımına destek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2009 16:14

İSTANBUL - Iraklı Şiilerin en güçlü liderlerinden El Hekim'den Türkiye'deki Kürt açılımına destek geldi.

Haberin Devamı

Ä°stanbul'da DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu ile görüşen El Hekim önce Türkiye'de mecvut demokratik sistemi övdü, ardından da, "Bugünlerde Türkiye'de gündemde olan demokratik açılımı çok yakından takip ediyoruz" dedi.Â

El Hekim'in bu sözleri önemli çünkü Kürt açılımı çerçevesinde son dönemde Türkiye ile Kuzey Irak'taki Kürtler arasında gelişen ilişkiler Irak'taki Şiilerde, Ocak'ta yapılacak seçimler öncesinde, burukluk yaratmıştı.

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

Åžimdi Kürt açlımının önemli bir parçasını oluÅŸturan Irak'ta Kürtlerden sonra Åžiiler de sürece destek vermiÅŸ oldu. Bu durum özellikle Kuzey Irak'taki PKK varlığının tasfiyesinde önemli bir unsur olacaktır. Â

Haberin Devamı

El Hekim Davutoğlu ile basın toplantısında terör konusuna da değinerek, "Her iki ülke de terörle mücadele ediyor, teröristler her iki ülke halklarına zarar veriyor" dedi. Türkiye Arap ve islam dosyalarına ilgisini sürdürsün, ancak İslam dosyalaryla ilgilenirken, Batıyı da ihmal etmesin. Batı ile ilişkilerini de geliştirsin.

El Hekim görüşmede ayrıca su mesajları vardı:

  • Türkiye Irak'taki tüm gruplarla iyi iliÅŸkilerini sürdürsün. Hepsine eÅŸit mesafade dursun.
  • Irak'taki ekonomik sürece Türk desteÄŸi sürsün.
  •  Irak'taki su sorununa ve kuraklıkla mücadeleye Türkiye de destek versin (El Hekim burada diplomatik bir üslupla Fırat ve Dicle sularının BaÄŸdat yönetimi tarafından 10 yılardır devam eden paylaşım isteÄŸini dile getirmiÅŸ oldu.)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!