Sezer'e sönük karşılama

Güncelleme Tarihi:

Sezere sönük karşılama
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

BM Milenyum Zirvesi'ne katılmak için New York'a giden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i kalabalık bir basın grubu izlerken, Türkiye devlet başkanı alt düzey dışişleri mensupları tarafından karşılandı.

New York'ta köklü sosyetesinin uğrak yeri olan Fifth Aveneu'daki Pierre otelde kalan Cumhurbaşkanı'nı lobide biri kadın, beş dışişleri görevlisi karşıladı.

Daha önceleri Süleyman Demirel ve Turgut Özal'ın New York'ta Washington Büyükelçimizin, BM Daimi Temsilcilerimizin yanısıra başkonsolos, turizm, ticaret, kültür, öğrenci, diyanet işleri müşavirleri, Türk-Amerikan dernekleri ve asambleleri başkanları, Amerika'da ileri gelen Türk işadamları tarafından karşılandığına şahit olmuştuk.

Bu belki de Cumhurbaşkanı Sezer'in gösteriden uzak kişiliğine uygun ama sönük bir karşılama oldu. Ama Amerika'yı ilk kez resmi ziyarete gelen Türkiye Cumhuriyeti başkanına layık bir karşılama olduğunu söylememiz mümkün değil.

Cumhurbaşkanı Sezer'in bin yılın zirvesi nedeniyle New Yor'a gelişinde gerekli hazırlığın yapılmamasının sebebi iki yıldır BM nezdindeki daimi delegemiz olan Büyükelçi Volkan Vural'ın Ankara'ya çağrılıp yerine bir hafta önce çevreye yabancı olan yeni Büyükelçi Ümit Pamir'in gelmesinden kaynaklandı. Sonuçta Cumhurbaşkanı Sezer'e, daha da önemlisi Türkiye'ye haksızlık oldu.

BASINI PAPARAZZİ SANDILAR

Ancak Türk basını Sezer'e büyük ilgi gösteriyor. Ünlü otelin giriş yeri Türkiye'nin başta resmi TV kanalı TRT ile bir kısmı numaralı, bazıları romantik isimli görüntülü basınıyla yüksek ve orta tirajlı gazetelerin muhabirleri ve fotoğrafçılarından geçilmiyor.Emektar otel kapıcısı, ‘Bir film yıldızını mı bekliyorsunuz? Bu fotoğrafçılar paparazzi mi?’ diye sordu.

Clinton’la görüşmesinin ana konusu Ermeni tasarısı

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer'in ABD Başkanı Bill Clinton ile 7 Eylül'deki ikili görüşmesinde, öncelikli konu Amerikan Kongresi'nde bekleyen Ermeni tasarısı olacak. Cumhurbaşkanı Sezer, ABD Başkanı'ndan, Ermeni tasarısının kabul edilmemesi için Kongre nezdinde girişimde bulunmasını isteyecek ve konunun Türkiye için taşıdığı hassasiyeti vurgulayacak.

ABD'deki Ermeni lobisi, Amerikalı diplomatlar ve kamu görevlilerine sözde Ermeni soykırımı konusunda eğitim verilmesini öngören ‘HR 398’ başlıklı yasa tasarısını Kongre'den geçirmeye çalışıyor. Cumhurbaşkanı Sezer'in, Clinton ile görüşmesinde Bakü-Ceyhan petrol boru hattının finansmanı, Türk-Yunan ilişkileri, Ege ve Kıbrıs, Türkiye'nin Irak'a uygulanan ambargodan uğradığı zarar, Türkiye'nin ihalesini Amerikan firması Bell Textron'a verdiği saldırı helikopterlerinin sorunsuz transferi ve Balkanlar'daki durum yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!