Sezer: "Ortadoğu'da barış BM kararları uygulanırsa sağlanır"

Güncelleme Tarihi:

Sezer: Ortadoğuda barış BM kararları uygulanırsa sağlanır
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2000 00:00

Cumhurbaşkanı Sezer, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 16. toplantısını açış konuşmasında bölgede adil ve kalıcı bir barışın kurulmasının ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 242 ve 338 sayılı kararlarının uygulanmasıyla olanaklı olduğunu söyledi. Sezer, insanlık 21. yüzyıla barış içinde daha iyi bir gelecek için yeni umutlarla girerken dünyanın değişik köşelerinde uyuşmazlıklar, gerginlikler ve şiddet olaylarının devam ettiğini belirterek, "İslam Konferansı üyesi ülkeler olarak bu uyuşmazlıklardan bizleri en yakından ilgilendiren kuşkusuz Ortadoğu sorunudur" dedi. Sezer bölgede adil ve kalıcı bir barışın kurulmasının ancak Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 242 ve 338 sayılı kararlarının uygulanmasıyla olanaklı olduğunu vurguladı.
Haberin Devamı

Camp David Zirvesi'nden sonra Filistinliler ile İsrail arasında bir nihai statü anlaşmasına varılması yönünde beliren umutların geçtiğimiz haftalarda Kudüs, Batı Şeria ve Gazze'de meydana gelen üzücü olaylar nedeniyle yerini kaygıya bıraktığını anlatan Sezer, şunları söyledi:

"Sorumsuz kimi kışkırtmaların ardından, İslamiyet'in en kutsal yerlerinden biri olan Haram-ı Şerif'te 28 Eylül'de Cuma namazından sonra Filistinli kardeşlerimize karşı girişilen şiddet hareketleri İslam dünyasını derinden yaralamıştır. Her ne düşünceyle olursa olsun, kutsal yerlerde şiddete başvurulması, silah kullanılması kabul edilemez. Bu elim olaydan sonra çatışmalar dalga dalga yayılmış, İsrail kuvvetlerinin aşırı güç kullanımı ne yazık ki pek çok can kaybına yol açmıştır.

Bu son derece üzücü olaylarda yaşamlarını yitirenlere yüce tanrıdan rahmet diliyorum. Bu tür olayların yinelenmemesi, sağduyunun egemen olması, Filistinli kardeşlerimizin uluslararası toplum tarafından kabul edilen, kendi devletlerini kurma dahil, haklarını almalarını sağlayacak hakça bir anlaşmaya bir an önce ulaşılması ortak dileğimizdir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!