‘Şeytan Ayetleri’ cinayeti

Güncelleme Tarihi:

‘Şeytan Ayetleri’ cinayeti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2011 00:00

Pakistan’da dine hakaret yasasının değiştirilmesi gerektiğini savunan Pencap Eyaleti Valisi Salman Teysir, liberal görüşleri yüzünden öldürüldü. Teysir’i vuran koruması, “Vali’yi dine küfür etmeyi yasaklayan yasaya karşı çıktığı için” öldürdüğünü söyledi.

Haberin Devamı

VALİYİ KORUMASI ÖLDÜRDÜ/FOTO GALERİ

KRİZLER ülkesi Pakistan’ın Pencap Valisi Salman Teysir, dün Şeytan Ayetleri kitabının yol açtığı tartışmanın bir benzerinin kurbanı oldu. Dine ve Hz.Peygamber’e küfredilmesini yasaklayan yasanın değişmesini savunan liberal Vali Teysir, korumasının açtığı ateş sonucu öldü. Suikast, ülkeyi bir kez daha kaosa sürükleyebilir.
Başkent İslamabad’da ünlü bir alışveriş merkezinde dolaşırken vurulan Teysir, olay yerinde hayatını kaybetti. Saldırı, eski Başbakan Benazir Butto’nun öldürülmesiyle sonuçlanan 2007 saldırısından sonra gerçekleştirilen en büyük siyasi suikast olarak değerlendiriliyor.
Pakistan ölçütlerine göre oldukça özgürlükçü fikirleriyle tanınan Teysir’in koruması ve katili Melik Mümtaz Hüseyin Kadri’nin, polise verdiği ilk ifadede, “Yaptığımla gurur duyuyorum” diyerek, Pencap Valisi’ni, dine hakaret ya da küfredenlerin idamla cezalandırılmasını emreden yasayı açık açık eleştirmesi nedeniyle öldürdüğünü söyledi. Daha önce genel başkanlığını, Benazir Butto’nun üstlendiği Pakistan Halk Partisi’nin önde gelen isimleri arasında yeralan Teysir’in suikaste kurban gitmesi, bir süredir yaşanan siyasi sorunlar nedeniyle meşruiyeti sorgulanır hâle gelen hükümeti zor duruma düşürdü. Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, parti militanlarını, dün yaşananlara karşın mutedil olmaya çağırdı. 2007’deki Butto suikastinden sonra taraflar arasında oldukça şiddetli sokak çatışmaları çıkmış, Pakistan sokakları yaşanmaz hâle gelmişti.
Butto mirasçısı
Radikal İslamcı odaklarla yıllarca mücadele eden eski Başbakan Benazir Butto’nun hayranı ve bugünkü en büyük siyasi mirasçılarından biri olarak kabul edilen Salman Teysir, aynı zamanda bir de Butto biyografisi yazmıştı. Esas mesleği uzman muhasebecilik olan ve daha sonra, aralarında medya ve sigortanın da bulunduğu çok sayıda sektörde işadamı olarak yatırım yapan Teysir, aşk ilişkileri ve gayri meşru çocuğuyla da gündeme konu olmuştu.

Haberin Devamı

Asya’ya destek verdi, öldürüldü

PAKİSTAN, dine hakareti suç sayan yasalar açısından dünyanın en zengin hukuk sistemlerinden birine sahip. Yasalara göre Kur’an-ı Kerim’e yönelik hakaretamiz ifade müebbet hapis, Hazreti Muhammed’i aşağılamaksa idamla cezalandırılıyor. Yüzde seksenini Sünni Müslümanların oluşturduğu ülkede bu yasalar nedeniyle cezalandırılanlar genellikle Şiiler, Hıristiyanlar ve Hindular oluyor. Geçtiğimiz yıl, Hıristiyan dinine mensup 5 çocuk annesi Asya Bibi adında bir kadın, Hazreti Muhammed’e hakaret ettiği iddiasıyla çalışma arkadaşları tarafından mahkemeye verilmiş ve kadın hakkında mahkemeden, idam hükmü çıkmıştı. Asya, iftiraya uğradığını savunmuştu. Ülkede dine hakaret yasasının değiştirilmesi tartışması başlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!