Senato’dan Ankara Büyükelçisi'ne yeşil ışık

Güncelleme Tarihi:

Senato’dan Ankara Büyükelçisine yeşil ışık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2014 01:27

IŞİD krizi nedeniyle Türk-Amerikan ilişkileri son yılların en kritik dönemlerinden birini yaşarken, Amerikan Senatosu, Temmuz’dan beri beklettiği Ankara Büyükelçi adayı John Bass’in atamasını durumun aciliyeti nedeniyle onayladı. Senato’dan onay alan diğer ülkeler Ebola krizinin yaşandığı yerler. Bass’in en kısa zamanda Ankara’ya geçeceği açıklandı.

Haberin Devamı

WASHINGTON Yönetimi’nin IŞİD’e karşı küresel bir koalisyon oluşturmaya çalıştığı dönem, Amerikan Senatosu, partizan sebeplerle beklettiği Obama’nın Akara’ya büyükelçi adayı olarak seçtiği John Bass’in atamasını IŞİD konusunun yarattığı aciliyet nedeniyle onayladı. Yoklama usulü yapılan oylamada Bass'in adaylığı, oturuma katılan 98 üyenin mutabakatıyla vize aldı. Hürriyet’e bilgi veren üst düzey bir Yönetim yetkilisi, Bass’in en kısa zamanda Ankara’ya varacağını belirtti.

Amerikan yasalarına göre ABD Başkanlarının bir ülkeye aday gösterdiği büyükelçilerin Amerikan Senatosu’nda ifade verip onay alması gerekiyor. Beyaz Saray tarafından Ankara büyükelçiliğine aday gösterilen John Bass (50) de, 15 Temmuz’da bu nedenle Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde ifade verdi, ardından komitede yapılan oylamayla ataması Senato Genel Kurulu’na gönderildi. Ancak Kasım’da yapılacak ara seçimler öncesi Senato’da çoğunluğu elinde bulunduran Demokratlar ve Cumhuriyetçi Parti üyeleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar yüzünden Bass’in ataması, Senato’dan onay bekleyen diğer 54 büyükelçi adayı gibi Cumhuriyetçilerin engellemesine takıldı. Ve Bass için Senato Genel Kurulu’nda yapılması gereken oylama iki ay geçmesine rağmen gerçekleşmedi.

Haberin Devamı

WILSON GÖNDERİLMİŞTİ

Eski büyükelçi Frank Ricciardone’nin Temmuz’da Türkiye’den ayrılmasından sonra, iki numaralı isim Maslahatgüzâr Jess Baily’nin de Eylül’de Türkiye’deki görev süresinin sona ermesinden sonra Türkiye’deki Amerikan misyonunda büyük bir boşluk doğdu. Obama Yönetimi de 4-5 Eylül’de Galler’de gerçekleşen kritik NATO Zirvesi’nin ardından Amerikan Savunma Bakanı Chuck Hagel’ın Türkiye ziyareti öncesi, geçici bir formülle eski Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’ı alelacele Ankara’ya maslahatgüzar olarak atadı. Böylece 6 Eylül’de Ankara’ya varan Wilson, 8 Eylül’de Hagel’ın, 13 Eylül’de de Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry’nin kritik Ankara ziyaretlerinde Amerika’nın Ankara misyonunu temsil görevini üstlendi.

CUMHURİYETÇİLER YUMUŞADI

Kimisi 400’ü günü aşkın bir süredir Senato’dan onay bekleyen 65 büyükelçi adayının yarattığı boşluk Amerikan diplomasisinde ciddi bir sıkıntıya neden olmaya başlayınca, Senato’nun Cumhuriyetçileri bu konuda ilk kez geçen hafta yumuşama sinyali verdi. Ve çok ciddi bir Ebola krizinin yaşandığı Sierra Leone 11 Eylül’de, Lesotho, Guatemala, Fransa ve ASEAN (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) büyükelçi adayları da 16 Eylül’de Senato’dan onay aldı. 17 Eylül sabahı yapılan oturumda ise Bass’in dışında, 444 gündür oylama bekleyen Namibya ile Zambiya’nın büyükelçi adayları ve Birleşmiş Milletler’deki Alternatif Temsilci Senato oylamasıyla görevlerine başlama yetkisine kavuştu.

Haberin Devamı

AVRUPA VE AVRASYA UZMANI

Ankara Büyükelçiliği’ne Kerry’nin özel kalem müdürlüğü görevinden geçen Bass, Bakanlığın önde gelen Avrupa ve Avrasya uzmanlarından biri olarak biliniyor. Her sabah 8.30’da Bakan Kerry ile toplantı yapan üst düzey Bakanlık görevlileri arasında. Kerry’ye yakın olduğu gibi görevi önümüzdeki haftalarda sona erecek olan Müsteşar Bill Burns’ün de en yakınındaki isimlerden biri.

Daha önce Türkiye’de hiç görev almadı. Büyükelçilik tecrübesini, 2009-2012 arası Gürcistan’da edindi. 2008-2009 arası ise Taşra Yeniden İnşa Ekibi’nin (PRT) başı olarak Bağdat’ta bulundu ama sorumluluğu politik değil, idariydi. Bu açıdan Ortadoğu konusunda kapsamlı bir uzmanlığı yok. 2005’ten 2008’e kadar dünyadaki Amerikan misyonları, personeli ve vatandaşlarına yönelik tehditlere karşı kriz yönetimi görevini yürüten Dışişleri Bakanlığı’nın Operasyonlar Merkezi’nde direktörlük görevini üstlendi. 2004’ten 2005’e kadar ise dönemin Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin yanında edindiği bir Beyaz Saray tecrübesi var. Başka bir önemli ayrıntı, 1998’den 2001’e kadar, şimdi Brookings Enstitüsü’nün başkanlığını yapan Dışişleri bakanlığın efsanevi isimlerinden Strobe Talbott’ın Bakanlık müsteşarı olduğu sırada özel kalem müdürüydü. Yurtdışı görevleri arasında İtalya, Roma (2002-2004), Belçika Anvers (1991-1992), Belçika Brüksel (1992-93), Çad N’Djamena (1988-1990) var. Aynı zamanda Bakanlığın Washington’daki merkezinde NATO (1996-97), Belçika-Hollanda (1995-96) masalarında görev aldı. 1993’den 1995’e kadar ise Dışişleri Bakanlığı’nın istihbarat ve araştırma bürosunda çalıştı.

Haberin Devamı

New York’taki Syracuse Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler okuyan Bass, İtalyanca ve Fransızca biliyor. Kendisi gibi Amerikan Dışişleri Bakanlığı mensubu olan karısı Holly Holzer ise halen Bakanlığı’ın İran masasını yöneten, Washington’ın İran politikasındaki en etkili isimlerinden biri.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!