Senaryo bereketi

Güncelleme Tarihi:

Senaryo bereketi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2007 00:00

Bush Yönetimi’ne Irak’tan çekilmesi için baskı artarken, ülkedeki onca düşünce kuruluşunun yanı sıra ABD ordusu da bol bol "çekilme senaryosu" yazıyor. Son senaryoya göre yakın gelecekte ABD Irak’tan çekilme kararı alacak. Şiiler ülkenin iç kesimlerinde Sünnilere saldırırken, kalan Amerikan birlikleri Kürtlerin isteğiyle başkenti terk edip Kuzey Irak’a kaydırılacak.

ABD Kongresi’nin giderek artan baskısına "Eylül’e kadar bekleyin" deyip topu taca atarak direnmeye çalışan Başkan George W. Bush iyice köşeye sıkıştı. Bush, Irak’tan İngiltere’nin 1842’de, Sovyetleri Birliği’nin ise 1988’de Afganistan’dan çıkarken yaptığı çok pahalıya malolan hataları önleyecek iyi bir kaçış planı yapmaya çalışıyor.

Senatör Joseph Biden, Vietnam bozgununun ardından çekilmelerinin felaket olduğunu hatırlatarak, "Bu politikalar sürerse Saygon’a dönebiliriz. Bağdat’taki Amerikan personeli binaların çatısından helikopterle kaçmak zorunda kalabilir" uyarısını yaptı.

El Kaide’ye güvenli bir sığınak bırakmak ve Suriye ile İran’ı cesaretlendirmek korkusuyla hemen geri çekilmeye şiddetle karşı çıkan Bush, bunun yakın bir gelecekte gerçekleşeceğine ise artık itiraz etmiyor. Beyaz Saray’a yakın kaynaklara göre Irak’taki ABD ordusunun iki parça halinde güneye ve kuzeye çekilmesi olası. Böyle bir hareketin ülkenin bölünmüşlüğünü resmileştireceğine kesin gözüyle bakılıyor.

ÇIKIŞ SENARYOLARI

Bush Yönetimi, Irak’tan en iyi çıkış yolunu araştırmaya başlayınca, Amerikan düşünce kuruluşları da, Hudson Enstitüsü’nün Türkiye’de tartışma yaratan senaryosundakilere benzer olasılıkları tartışmaya koyuldu. ABD Genelkurmayı’nın Pennsylvania’daki savaş akademisinde geçen nisanda tartışılan "Unified Quest 2007" "(Birleşik Mesele 2007) adlı senaryonun detayları dün Washington Post’ta yer aldı.

"Irak benzeri" bir ülkenin konu edildiği senaryoda, ABD yakın gelecekte Irak’tan çekilince, Şiiler ülkenin merkezindeki Sünnilere karşı saldırıya geçiyor. Kürtler’in talebi üzerine ABD güçleri başkenti terkedip güvenli gördükleri Kuzey Irak’a yerleşiyor. Amerikan ordusunun bir bölümünün de, Kuveyt sınırına yerleşmesiyle birlikte Irak kısa sürede resmen üçe bölünüyor.

Senaryoya göre İran, Şiiler arasında da patlak verecek savaşta bir taraf seçecek, ama ülkenin güneyinde batağa saplanacak. İran, durumdan Suudi Arabistan’ı sorumlu tutup bu ülkedeki Şiileri kışkırtarak cevap verecek. "Savaş oyununun" sonuçlarını değerlendiren emekli Albay Gary Anderson, "Bunun kıyamet gibi olacağını düşünmüyorum, ama çok çirkin olacak" dedi. Askeri uzmanlar, Irak bölünmese bile, çekilme sonrası bu ülkedeki şiddetin iyice artacağından emin.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!